25 Απρ 2024
READING

Πώς η Shein κάνει τη γρήγορη μόδα να φαίνεται αργή

2 MIN READ

Πώς η Shein κάνει τη γρήγορη μόδα να φαίνεται αργή

Πώς η Shein κάνει τη γρήγορη μόδα να φαίνεται αργή

Η γρήγορη μόδα υποτίθεται ότι έχει επιβραδυνθεί, αλλά η κινεζική εταιρεία Shein κερδίζει τη Gen Z με ανάλυση δεδομένων πελατών για ενημέρωση των νέων σχεδίων μέσα σε μόλις τρεις ημέρες και προσθήκη περισσότερων από 1.000 νέων στυλ καθημερινά, σύμφωνα με έρευνα από την εταιρεία λιανικής ανάλυσης Edited. Η εταιρεία Direct To Consumer ανταγωνίζεται, επίσης, μεγάλες επιχειρήσεις γρήγορης μόδας, όπως η Zara και η H&M, και παρά τις νωθρές συνολικές πωλήσεις ενδυμάτων πέρυσι, αύξησε τις δικές της πωλήσεις κατά 250% ετησίως σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τεχνογνωσία της Shein στο SEO και το marketing με influencers είναι βασικοί παράγοντες στην άνοδο της κυριαρχίας της, επειδή η μάρκα προσαρμόζεται στα στυλ που γίνονται viral στο TikTok, όπου διαθέτει 2,1 εκατομμύρια ακόλουθους και έχει 3 δισεκατομμύρια προβολές στα βίντεο με το hastag «Sheinhaul», σύμφωνα με την Edited.

Επιπλέον, η εφοδιαστική αλυσίδα της είναι ευέλικτη, με στενή συνεργασία και ισχυρές σχέσεις με τα μικρά και μεσαία εργοστάσια να λαμβάνουν παραγγελίες καθημερινά. Ως αποτέλεσμα, το 70% της ποικιλίας της Shein είναι μικρότερη των τριών μηνών, σε σύγκριση με το 53% της Zara και το 40% της H&M.

Η μάρκα διατηρεί μεγάλο μέρος της εστίασης σε μικρότερα, ευκολότερα στη μεταφορά αντικείμενα όπως αξεσουάρ, τα οποία αποτελούν το 21% της γκάμας της σε σύγκριση με το 9% της Zara και, με μέση τιμή περίπου 5$, είναι φθηνότερα σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες γρήγορης μόδας. Αλλά ακόμη και τα ενδύματά της διατίθενται σε λιγότερο από 30 δολάρια, λιγότερο από αυτά της H&M, σύμφωνα με την έκθεση.

Με τις τιμές και τα περιθώρια χαμηλά, οι μεγάλοι παίκτες της γρήγορης μόδας ήταν αργοί στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ωστόσο, η Shein, η πρώτη εταιρεία DTC για κινητές συσκευές που ξεπέρασε το Amazon ως εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στις ΗΠΑ, κατάφερε να εφοδιάζεται γρήγορα στέλνοντας απόθεμα απευθείας από τα εργοστάσιά της. Παράλληλα, η μάρκα κρατά τους πελάτες προσφέροντάς τους κωδικούς έκπτωσης.

Ενώ η Gen Z υποτίθεται ότι ανησυχεί για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των εμπορικών σημάτων, αυτό δεν έχει σταματήσει την άνοδο της Shein παρά τις κατηγορίες για πολιτισμική αναισθησία και αμφισβητήσιμη βιωσιμότητα. Και ενώ η αύξηση της μάρκας μπορεί να αποτελεί απειλή για τη γρήγορη μόδα γενικά, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, το νέο στυλ που προσφέρει η Shein είναι αυτό που προσελκύει αυτούς τους νέους καταναλωτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.