21 Δεκ 2024
READING

Πώς η προσέγγιση YOLO αλλάζει την αγορά

5 MIN READ

Πώς η προσέγγιση YOLO αλλάζει την αγορά

Πώς η προσέγγιση YOLO αλλάζει την αγορά

Με την πανδημία πολλά άλλαξαν και πολλοί άνθρωποι ξανασκέφτηκαν την ζωή τους από την αρχή.Και οι διάφορες γενιές επίσης αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο.Γνωστή ως «γενιά της εξουθένωσης», οι αποθαρρυνμένοι millennials σε όλο τον κόσμο εξεγέρθηκαν ενάντια στους στάσιμους μισθούς, τα εξαντλητικά προγράμματα εργασίας και την έλλειψη ασφάλειας στην εργασία. Τα συναισθήματα απομόνωσης κατά την πανδημία φάνηκαν να εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία τους. Μετά από ενάμιση χρόνο ταλαιπωρίας από την COVID-19, πολλοί από τους millennials προσπαθούν να ξεφύγουν από τα προβλήματα της σύγχρονης αστικής ζωής.

Υπόγεια αλλά πολύ έντονα δημιουργείται μια νέα τάση η οποία μπορεί να είναι και η πιο καθοριστική μετά την λήξη της πανδημίας.Πολλοί νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν αποφάσεις που είναι πολύ σημαντικές για την ζωή τους τις οποίες δεν θα έπαιρναν εάν δεν είχαν επηρεαστεί από την εμπειρία της πανδημίας.Αυτό που δημιουργείται μπορεί να συμπεριληφθεί στην φράση “YOLO οικονομία”.You only live once!

Στην Κίνα, μια χώρα που φημίζεται για την αποδοτικότητα και τους εργαζόμενους υψηλής απόδοσης, οι Gen Zers έχουν αγκαλιάσει τη φιλοσοφία του να χαλαρώνουν στην εργασία και να κάνουν το ελάχιστο παρά να παράγουν μια εξωπραγματική απόδοση. Η “τεμπελιά” τους είναι μια μορφή διαμαρτυρίας ενάντια σε ένα σύστημα που πλέον αισθάνονται ότι λειτουργεί για τους πλούσιους και τους ισχυρούς.

Όπως οι Gen Zers, οι Κινέζοι millennials διαμαρτύρονται επίσης. Ωστόσο, η εξέγερσή τους έχει λιγότερη σχέση με την “τεμπελιά” και περισσότερο με την επανεκτίμηση του τρόπου ζωής τους. Πολλοί εργαζόμενοι millennials έχουν υιοθετήσει την νοοτροπία YOLO (you only live once), εγκαταλείποντας τις ασφαλείς δουλειές τους για να επιδιώξουν επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου ή να θέσουν υψηλούς επιχειρηματικούς στόχους. Άλλοι έχουν αφήσει το χάος της αστικής ζωής εντελώς για να αγκαλιάσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση ή να μετακινηθούν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. Και είναι η απόρριψή τους για έναν καπιταλιστικό τρόπο ζωής που τροφοδότησε αυτό το φαινόμενο YOLO, το οποίο έχει ήδη εμφανιστεί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και κερδίζει έλξη και στην Κίνα αλλά και σε όλ τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Microsoft, το 41% ​​του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σκέφτεται να αποχωρήσει από τον τρέχοντα εργοδότη τους κατά το επόμενο έτος. Επιπλέον, περισσότερο από το 70% των εργαζομένων θέλουν οι εταιρείες τους να προσφέρουν ευελιξία ή επιλογές απομακρυσμένης εργασίας.

Οι παγκόσμιες μάρκες κατανοούν ότι το κόστος αντικατάστασης ενός εργαζομένου είναι πολύ υψηλό. Στην πραγματικότητα, μια έκθεση της Gallup δείχνει ότι ο τρέχων κύκλος εργασιών των millennials αξίζει στην αμερικανική οικονομία 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ποιος θα ήταν, λοιπόν, ο αντίκτυπος της οικονομίας YOLO στην κατανάλωση πολυτελείας στην Κίνα;

Η άνοδος του λιτού καταναλωτή

Χωρίς ασφαλείς, άνετες δουλειές και μηνιαίο μισθό, πολλοί νέοι καταναλωτές θα δουν μια σημαντική μείωση στα διαθέσιμα εισοδήματά τους. Αυτή η εξέλιξη θα τους ωθήσει σε λιτές επιλογές, όπου οι πολυτελείς δαπάνες πρέπει να μειωθούν δραματικά.

Οι παγκόσμιες μάρκες θα πρέπει σύντομα να περιμένουν αυτήν την πτώση της πολυτέλειας και να αρχίσουν να σχεδιάζουν ανάλογα. Για παράδειγμα, αυτές οι μάρκες θα μπορούσαν να ανανεώσουν την προσφορά των προϊόντων τους και να εισαγάγουν επώνυμο εξοπλισμό «glamping» που ικανοποιεί τις ανάγκες για τους λάτρεις της φύσης. Στην πραγματικότητα, μια έκθεση της Grand View Research αποτίμησε την παγκόσμια αγορά glamping στα 1,88 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 14,1% από το 2021 έως το 2028. Επιπλέον, οι μάρκες πολυτελείας θα μπορούσαν να επιλέξουν μια νέα γενιά brand ambassadors και προτύπων που αντιπροσωπεύουν το πιο τολμηρό πνεύμα αυτής νέας, ριψοκίνδυνης δημογραφικής ομάδας.

Η εμπειρία πάνω από την ιδιοκτησία

Η απόλαυση της πρόσβασης και των εμπειριών έναντι της ιδιοκτησίας είναι μια τάση που προχωρούσε πριν από την πανδημία. Η άνοδος της βιωματικής πολυτέλειας ώθησε ένα εμπορικό σήμα, όπως η Louis Vuitton, να επεκτείνει την παρουσία της στον κόσμο της φιλοξενίας μέσω της εξαγοράς του Belmond. Εν τω μεταξύ, η Tiffany & Co. εγκαινιάζει το Blue Box Cafe, ενώ η Gucci άνοιξε μια άλλη Osteria στο Τόκιο.

Εκτός από ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες, οι μάρκες πολυτελείας δημιουργούν και αυθεντικές εμπειρίες στον εικονικό κόσμο. Σήμερα, τα anime, τα στοιχεία παιχνιδιού και τα avatars συνδέονται εύκολα με μάρκες όπως Louis Vuitton και Gucci. Είναι μια στρατηγική αφοσίωσης που βοήθησε αυτές τις μάρκες να συνδεθούν με ένα εντελώς νέο κοινό αγοραστών πολυτελείας. Οι μάρκες πολυτελείας θα πρέπει αναμφίβολα να επεκτείνουν αυτήν τη βιωματική προσέγγιση ακόμη και αν συνεπάγεται την αναζήτηση πελατών στον εικονικό κόσμο.

Η ευεξία, η άνεση και η υγεία είναι οι νέες πολυτέλειες

Εάν υπάρχει ένα μόνο μάθημα που έχουμε μάθει από το 2020, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια πιο υγιεινή και πιο ισορροπημένη ζωή. Αφού βίωσαν μια περίοδο όπου φορούσαν μόνο πιτζάμες, πολλοί έμαθαν ότι η άνεση είναι πιο σημαντική από την εμφάνιση. Η ευεξία και η αυτοεξυπηρέτηση έγιναν ξαφνικά προτεραιότητα.

Οι μάρκες πολυτελείας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι νέες συνθήκες έχουν ωθήσει τους ανθρώπους να ζουν πιο υγιείς και έξυπνες ζωές. Κατά συνέπεια, οι μάρκες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αγκαλιάσουν το κύμα fitness που εισήγαγε η οικονομία YOLO. Στην πραγματικότητα, η σημερινή οικονομία YOLO έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία πολυτελείας. Η COVID-19 ήταν ο καταλύτης, αλλά αυτή η αλλαγή ερχόταν εδώ και πολύ καιρό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.