24 Απρ 2024
READING

Πώς το φυτικό κοτόπουλο θα επηρεάσει την αγορά;

3 MIN READ

Πώς το φυτικό κοτόπουλο θα επηρεάσει την αγορά;

Πώς το φυτικό κοτόπουλο θα επηρεάσει την αγορά;

Οι αλλαγές στην διατροφή με την προτίμηση στα φυτικά κρέατα αλλά και γενικότερα σε μια πιο υγιεινή διατροφή επηρεάζουν συνολικά την αγορά και τις επιχειρήσεις.Το κοτόπουλο που βασίζεται σε φυτά γίνεται μια μεγάλη επιχείρηση. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18% το 2020, φτάνοντας τα 272 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της SPINS.

Αυτή η αύξηση έγινε πριν οι μεγάλες εταιρείες που βασίζονται σε φυτικό κρέας, Beyond Meat και Impossible Foods, δηλώσουν ότι θα μπουν στο χώρο του κοτόπουλου. Η Beyond Chicken ξεκίνησε σε ορισμένα καταστήματα τροφίμων στην Αμερική στις αρχές Ιουλίου, ενώ η Impossible Foods και το νέο της προϊόν κοτομπουκιών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο.

Ωστόσο, η βιομηχανία κοτόπουλου, μέχρι τώρα δεν έχει αντιδράσει πολύ σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να θέσει η βιομηχανία με βάση τα φυτά για την επιχείρησή της. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη βιομηχανία μοσχαρίσιου κρέατος, όπου τα ενδιαφερόμενα μέρη της βιομηχανίας βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των κινήσεων κατά του κρέατος με βάση τα φυτά.

Με πολύ δυνατή καμπάνια η βιομηχανία κράτος προσπαθεί να αποτρέψει το «ψευδές και παραπλανητικό μάρκετινγκ» του «ψεύτικου κρέατος» ως μία από τις προτεραιότητες της αλλά προς το παρόν, οι πωλήσεις φυτικού κοτόπουλου δεν απειλούν το παραδοσιακό προϊόν. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία πωλήσεων της SPINS από την ένωση φυτικών τροφίμων και το Ινστιτούτο Good Food, το φυτικό κρέας του περασμένου έτους αντιπροσώπευε το 2,7% όλων των λιανικών πωλήσεων.

Κανένας στη βιομηχανία πουλερικών δεν έχει ακόμη οργανώσει έναν αγώνα για να αποτρέψει τις πωλήσεις κοτόπουλου με βάση τα φυτά. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι αυτές οι εταιρείες γνωρίζουν καλά τις αγορές και τις τάσεις.Αρκετές παραδοσιακές εταιρείες κοτόπουλου έχουν επίσης εμπλακεί σε φυτικά και αναμεμειγμένα προϊόντα.

Ωστόσο, η ημέρα που οι φυτικές εναλλακτικές θα απειλήσουν την επιχείρηση των παραγωγών κοτόπουλου πλησιάζει. Τα ίδια τα προϊόντα φθάνουν σε υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, πράγμα που σημαίνει ότι εάν οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να τα βρουν και αν η τιμή μπορεί να πέσει κάτω από εκείνη του κανονικού κρέατος, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα για τους συμβατικούς παραγωγούς. Οι καταναλωτές που δοκιμάζουν τα προϊόντα και τους αρέσουν ίσως να μην θέλουν να επιστρέψουν στο κοτόπουλο που προέρχεται από ζώα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το φυτικό κοτόπουλο μπορεί να κάνει στο παραδοσιακό κοτόπουλο το ίδιο πράγμα που έκανε το κοτόπουλο με το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας. Δηλαδή, να φτάσει στην κορυφή των πωλήσεων, καθώς οι καταναλωτές ίσως το θεωρήσουν πιο υγιεινό, πιο φιλικό προς το περιβάλλον και πιο προσιτό από άλλες επιλογές. Πριν από πενήντα χρόνια, ο μέσος καταναλωτής έτρωγε δύο φορές περισσότερο μοσχαρίσιο κρέας σε σύγκριση με το κοτόπουλο αλλά αυτό άλλαξε στην πορεία.

Τα επακόλουθα της πανδημίας θα μπορούσαν, επίσης, να κάνουν την παραδοσιακή βιομηχανία κοτόπουλου πιο ευάλωτη σε ανταγωνιστές που βασίζονται στα φυτά. Ο κόσμος έχει δει τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από μια νόσο που προέρχεται από ζώα και στο πρόσφατο παρελθόν, οι βιομηχανίες πουλερικών σε όλο τον κόσμο είχαν επηρεαστεί από τη γρίπη των πουλερικών. Ο καταναλωτής το 2021 και μετά θα είναι πολύ πιο ευαίσθητος σε ζητήματα ασθένειας και, επομένως, θα μπορούσε να απομακρυνθεί μερικώς από το κρέας κοτόπουλου και να στραφεί στο φυτικό κοτόπουλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.