27 Απρ 2024
READING

JOKR | Το Amazon της επόμενης γενιάς

5 MIN READ

JOKR | Το Amazon της επόμενης γενιάς

JOKR | Το Amazon της επόμενης γενιάς

Η JOKR, μια νεοφυής εταιρεία διανομής με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία ξεκίνησε μόλις πριν από τέσσερις μήνες, ανακοινώνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 170 εκατ. δολαρίων.Διαθέτει πλέον 100 dark stores σε όλη τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη (10 στη Βαρσοβία και πέντε στη Βιέννη), τα οποία διαθέτουν χιλιάδες είδη σούπερ μάρκετ έτοιμα να παραδοθούν στους πελάτες σε λιγότερο από 15 λεπτά.

Προσλαμβάνει γρήγορα υπαλλήλους, επεκτείνεται τακτικά σε νέες πόλεις και έχει μια ηγετική ομάδα γεμάτη με βετεράνους της παράδοσης φαγητού σε πακέτο (στην προκειμένη περίπτωση, την ιδρυτική ομάδα της Foodpanda με έδρα τη Γερμανία). Αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες με τους δεκάδες ανταγωνιστές της. Η εταιρεία θέλει να επεκτείνει την προσφορά της πέρα από τα βασικά είδη παντοπωλείου και τα φρέσκα τρόφιμα σε καλλυντικά, παιχνίδια, ακόμη και ηλεκτρονικά είδη. Η JOKR είναι η δεύτερη γενιά του ηλεκτρονικού εμπορίου – οδηγεί την εξατομίκευση σε εντελώς νέο βαθμό και βγάζει από τη μέση όλους τους μεσάζοντες. Είναι ένα Amazon επόμενης γενιάς. 

Εξαλείφοντας τους μεσάζοντες 

Η πραγματική καινοτομία στον τομέα του on-demand σούπερ μάρκετ δεν έρχεται με την ταχύτητα – αλλά με την εφοδιαστική αλυσίδα. Το 80% της πολυπλοκότητας και της επιτυχίας σε αυτόν τον τομέα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες οργανώνουν και ανασυγκροτούν τον εφοδιασμό.

Η JOKR προμηθεύεται τα προϊόντα της από ένα μείγμα τοπικών παραγωγών και μεγάλων πολυεθνικών brand. Προς το παρόν, περίπου το 40% των παραγγελιών των πελατών αφορά τοπικά προϊόντα – είδη από τοπικούς αγρότες, καφεκοπτεία ή αρτοποιεία της γειτονιάς και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.  

Περίπου το ήμισυ αυτού του αποθέματος αποκτάται απευθείας. Η JOKR φροντίζει για την παραλαβή αυτών των προϊόντων και τα αποθηκεύει στα κέντρα διανομής της. Δεν υπάρχουν μεσάζοντες που παίρνουν μερίδιο ή επιβραδύνουν τη διαδικασία.Το μεγαλύτερο κομμάτι της καινοτομίας αφορά τη συντόμευση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι σοκαριστικό το πόσο χειροκίνητες, δυσκίνητες και περίπλοκες είναι οι διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, ακόμη και σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες μάρκες. Αυτό τις καθιστά ακριβές και στερούνται κάθε είδους διαφάνειας. 

Η JOKR έχει συνάψει συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες FMCG -δεν αποκαλύπτει ποιες- αν και συνεργάζεται μαζί τους με αρκετά διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό λιανοπωλητή τροφίμων. Σε αντίθεση με ένα σούπερ μάρκετ, το οποίο έχει κίνητρο να προωθήσει τα προϊόντα από τα οποία κερδίζει τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους ή για τα οποία πληρώνεται αμοιβή τοποθέτησης, η JOKR έχει κίνητρο να προωθήσει τα προϊόντα που οι πελάτες έχουν δείξει ότι πραγματικά θέλουν, ώστε να τους κάνει να επιστρέφουν στην εφαρμογή της. 

Αυτό δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα δυναμική όπου μια τοπική μάρκα μπύρας, από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να γίνει εξίσου σημαντική με μια μεγάλη παγκοσμίου φήμης.Για εταιρείες όπως η Nestlé και η Unilever, η συνεργασία με μια πλατφόρμα όπως η JOKR τους επιτρέπει να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στους πελάτες – και να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους.  

Προτεραιότητα στα είδη σούπερ μάρκετ 

Η JOKR επικεντρώνεται προς το παρόν στα είδη σούπερ μάρκετ – αλλά η φιλοδοξία της είναι να προσφέρει τα πάντα, από ηλεκτρονικά είδη μέχρι καλλυντικά και παιχνίδια. Στις πιο καθιερωμένες αγορές της, η JOKR προσφέρει στους πελάτες της περίπου 5000 SKUs. Ωστόσο, δεν θα διαθέτουν όλα τα dark stores της όλα τα είδη που προσφέρονται στην πλατφόρμα της – αντίθετα, η JOKR μπορεί να μετακινεί αγαθά μεταξύ των dark stores για να ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Κάθε κόμβος λειτουργεί ως κέντρο διανομής και για άλλους γειτονικούς κόμβους.  

Στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, η JOKR θα λανσάρει επίσης προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία παραδοσιακά έχουν πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους για τους λιανοπωλητές. Θα ξεκινήσει με τρόφιμα, αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάθε είδους προϊόν αγαθό – ακόμη και σε καλλυντικά. 

Παγκοσμιοποίηση 

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταγωνιστές της, η JOKR δραστηριοποιείται σε πολλές ηπείρους ταυτόχρονα. Ξεκίνησε στο Μεξικό και τη Βραζιλία, αλλά άρχισε να παραδίδει και σε πελάτες στη Νέα Υόρκη, τη Βαρσοβία και τη Βιέννη τον Ιούνιο. 

Αυτή είναι μια σοφή κίνηση. Είναι ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό, όχι σφάλμα, το γεγονός ότι δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Για να μπορέσει η τεχνολογική της πλατφόρμα να κάνει εξατομίκευση, να καθετοποιήσει, να κάνει την παράδοση αποτελεσματική, χρειάζεται δεδομένα. Αν είναι επιχείρηση μίας μόνο χώρας, τότε θα έχει περιορισμένη βάση δεδομένων. Και τα δεδομένα είναι αυτά που κάνουν αυτή τη “μηχανή” να δουλεύει. 

Η είσοδος σε νέες αγορές είναι μια “σταδιακή προσπάθεια” – αλλά η JOKR δεν χρειάζεται να ξεκινήσει από το μηδέν. Πρέπει να οργανωθούν οι επιχειρήσεις των τοπικών ανθρώπων και οι αποθήκες, αλλά η ίδια η εφαρμογή και ο τρόπος με τον οποίο οι προμηθευτές μπορούν να “συνδεθούν” σε αυτήν παραμένει ο ίδιος.  

Αλλά η JOKR δεν θα πάει παντού και οπουδήποτε αφού ούτε στο Λονδίνο ούτε στο Βερολίνο τα κριτήρια αποδοτικότητας της επένδυσης φαίνονται τόσο ελκυστικά όσο σε άλλες αγορές προς το παρόν. 

Η JOKR δεν έχει ακόμη υπολογίσει πλήρως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιχείρησής της. Δύο παράγοντες όμως υποδηλώνουν ότι είναι πιο βιώσιμη από ένα παραδοσιακό σούπερ μάρκετ.Η προμήθεια σε τοπικό επίπεδο μειώνει σημαντικά τη διαδρομή εφοδιασμού από απόσταση.Επίσης, το να παραγγέλνει κανείς λίγα πράγματα και συχνά μπορεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους ανθρώπους να παραγγέλνουν μόνο ό,τι χρειάζονται και όταν το χρειάζονται. 

Στην Ελλάδα οι Efood και Wolt ακολουθούν μια παρόμοια στρατηγική γρήγορης ανάπτυξης χωρίς να είναι ακόμη σαφές εάν αυτή είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα αλλά προς το παρόν είναι κερδοφόρα.Αυτό το μοντέλο το οποίο βασίζεται στις προμήθειες κυρίως για την κερδοφορία του θα δείξει εάν είναι βιώσιμο τώρα που αυτές οι εταιρείες κάνουν δικές τους επενδύσεις σε προϊόντα και σημεία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.