20 Απρ 2024
READING

Οι Ιταλικές μάρκες μόδας και πολυτελών προϊόντων

5 MIN READ

Οι Ιταλικές μάρκες μόδας και πολυτελών προϊόντων

Οι Ιταλικές μάρκες μόδας και πολυτελών προϊόντων

Η ιταλική βιομηχανία μόδας είναι μεγάλη και οι μάρκες που την αποτελούν είναι πολύ ισχυρές.Όταν η Ermenegildo Zegna αποκάλυψε σχέδια για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) μέχρι το τέλος του έτους, ξεκίνησε μια συζήτηση και αναθεώρηση για την ιταλική μόδα πολυτελείας. Η Zegna θα συνάψει συμφωνία με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού των ΗΠΑ, που ξεκίνησε από τον ευρωπαϊκό όμιλο ιδιωτικών μετοχών Investindustrial. Η κίνηση αυτή θα δώσει στον όμιλο αξία 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα τερματίσει πάνω από 100 χρόνια ιδιωτικής ιδιοκτησίας για την οικογενειακή επιχείρηση, ενώ η οικογένεια Zegna θα διατηρήσει μερίδιο περίπου 62%.

Αναμένουν να συγκεντρώσουν περίπου 880 εκατομμύρια δολάρια και θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να ενισχύσουν την ανδρική ενδυμασία της Zegna, να επεκταθούν στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα βοηθήσουν στην εξαγορά άλλων επωνυμιών μετά την απόκτηση της αμερικανικής πολυτελούς ετικέτας Thom Browne, για 500 εκατομμύρια δολάρια το 2018.

Άλλες πρόσφατες συμφωνίες έχουν πραγματοποιηθεί για ιταλικές μάρκες, σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν την επέκταση κάθε μάρκας για να ανταγωνιστούν με μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες. Η L Catterton πήρε μερίδιο πλειοψηφίας στην Etro. Ο John Elkann, γόνος της οικογένειας Agnelli της Ιταλίας, διερευνά μια πιθανή σύνδεση με τον σχεδιαστή μόδας Giorgio Armani ως μέρος ενός σχεδίου για την κατασκευή ενός πολυτελούς ομίλου που πιθανώς θα βρίσκεται γύρω από τη Ferrari. 

Εκείνοι που εμπλέκονται στη συμφωνία Zegna ισχυρίζονται ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να ανταγωνιστεί τους ομίλους LVMH ή Kering και να γίνει εδραιωτής των ιταλικών εμπορικών σημάτων πολυτελείας. Η Zegna πρόκειται να οικοδομήσει την επιχείρηση τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών, αλλά δεν θα είναι μια κοινοπραξία εμπορικών σημάτων. Η πρόθεση της είναι να επενδύσει σε μάρκες που είναι συνεπείς με το DNA του ομίλου. 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα έρθουν περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην αγορά της μόδας. Η πανδημία είναι ένας βασικός παράγοντας, έχοντας αναγκάσει τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερο και να αγοράζουν καλύτερα. Η πολυτέλεια εξακολουθεί να είναι μια αγορά που δεν καθοδηγείται από επαναλαμβανόμενες αγορές, αλλά κυρίως από καταναλωτές που αγοράζουν για πρώτη φορά. Υπό αυτήν την έννοια, οι αγοραστές προτιμούν μεγαλύτερες μάρκες όπως η Tiffany, η Rolex ή η Louis Vuitton, οι οποίες είναι οι ηγέτες στις αντίστοιχες κατηγορίες τους και, επομένως, τις εμπιστεύονται. Ως αποτέλεσμα, οι όμιλοι γίνονται ολοένα και μεγαλύτεροι, ενώ οι μικρότερες, ανεξάρτητες ή δεύτερης κατηγορίας επιχειρήσεις αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.

Μεγαλώνοντας τη Zegna

Τέτοιου είδους συμφωνίες, οι οποίες αυξάνονται σε παγκόσμιους τομείς, θα μπορούσαν να είναι μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για μάρκες πολυτελείας, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνες. Αφού δημιουργηθεί μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού και συγκεντρωθούν χρήματα για την επένδυση, η εταιρεία έχει γενικά δύο χρόνια για να ταυτοποιηθεί και να συγχωνευθεί με μια εταιρεία και να γίνει δημόσια. Εάν η εταιρεία αυτή αποτύχει να ολοκληρώσει μια τέτοια συγχώνευση, τα χρήματα επιστρέφονται στους αρχικούς επενδυτές και η οντότητα που δημιούργησε την εταιρεία χάνει οποιοδήποτε κεφάλαιο έχει τεθεί στη διαδικασία. Η συμφωνία της Zegna έρχεται σε αντίθεση με τις τυπικές συμφωνίες εξαγοράς, καθώς η συναλλαγή επιτρέπει στην εταιρεία να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αλλά παραμένει ελεγχόμενη από τους τρέχοντες μετόχους.

Η μόδα είναι περισσότερο επικίνδυνη επιχείρηση όταν πρόκειται για εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού, επειδή μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί. Πριν από 15 χρόνια υπήρχαν πολύ λίγες εισηγμένες εταιρείες, ενώ τώρα υπάρχουν πολλές. Τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν έπαιξαν ρόλο επίσης στο χώρο. Στη μόδα, υπάρχουν κάποιες μάρκες που είναι φαινόμενο βραχύβιας διάρκειας, αλλά οι πιο καθιερωμένες μάρκες είναι πιθανώς λίγο λιγότερο ευμετάβλητες από άλλες. 

Η Zegna, με την κληρονομιά, τη χειροτεχνία, τα βήματα στην βιωσιμότητα και το ιστορικό για την ανάπτυξη εμπορικών σημάτων, καθώς και την παρακολούθηση των δικών της αναπτυξιακών σχεδίων, βρίσκεται σε καλή θέση. Η εξαγορά και η επιτυχής διαχείριση της Thom Browne από τη Zegna, κατέδειξε τη δύναμη της στρατηγικής του ομίλου και την ικανότητά του να αναπτύσσει μάρκες. Η συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο. 

Η ανάπτυξη του ομίλου Zegna θα έχει διάφορες μορφές. Ο όμιλος βλέπει την ευκαιρία να αυξήσει την ψηφιακή του παρουσία και να ενισχύσει τη φήμη του ως μάρκας πολυτελείας. Η εστίαση στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και οι εξειδικευμένες ιταλικές δεξιότητες θα είναι, επίσης, στο επίκεντρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ermenegildo Zegna και η Prada απέκτησαν την πλειοψηφία των μετοχών της ιταλικής Filati Biagioli Modesto τον περασμένο μήνα. Ενώ τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, η συμφωνία δείχνει ότι η Prada και η Zegna κατέχουν τώρα η καθεμία το 40% της εταιρείας κασμίρι. Για την Zegna τα πλεκτά θα είναι ο επόμενος αναπτυσσόμενος τομέας στη βιομηχανία πολυτελείας. Είναι ένα απαραίτητο κλωστοϋφαντουργικό προϊόν και μια μεγάλη ευκαιρία. 

Συγχωνεύσεις και εξαγορές πολυτελείας και το μέλλον της ενοποίησης

Ενώ οι βασικοί παγκόσμιοι παίκτες εξακολουθούν να είναι η LVMH, η Kering και η Richemont, υπάρχουν επίσης μικρότερες εναλλακτικές λύσεις πέρα ​​από τους συνηθισμένους μεγάλους ομίλους. Η Moncler μπορεί να κάνει περισσότερα, έχοντας αποκτήσει πλήρως την αθλητική μάρκα Stone Island. Η Exor, η εταιρεία χαρτοφυλακίου που ανήκει στην οικογένεια Agnelli, ακολουθεί επίσης, έχοντας λάβει διάφορα μερίδια στους Christian Louboutin και Shang Xia. 

Ωστόσο, οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών, όπως η Carlyle, προτιμούν μικρές, νεότερες μάρκες. Η εταιρεία συνεργάζεται με νέες ομάδες διαχείρισης για να τις μετατρέψουν από τοπικές επιχειρήσεις σε εταιρείες παγκόσμιας κλίμακας. Αναζητούν πάντα την επόμενη μεγάλη ευκαιρία σε αντίθεση με τις μάρκες που είναι ήδη πολύ καθιερωμένες.

Η ταχύτητα αλλαγής στη συμπεριφορά των καταναλωτών σήμερα είναι γρήγορη. Θέλουν κάτι μοναδικό και διαφορετικό και το θέλουν τώρα. Μια μάρκα μπορεί να σχεδιάσει ένα εξαιρετικό προϊόν και πιθανότατα να δημιουργήσει μια μεγάλη επιχείρηση. Ωστόσο, αν θέλει να χτίσει μια τεράστια επιχείρηση, το προϊόν δεν είναι αρκετό. Έχει αυτό το όμορφο προϊόν, αλλά δεν έχει όλα τα άλλα.Είναι δεδομένο ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε αρκετές αλλαγές με εξαγορές σε αυτή την αγορά που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις και την δύναμη κάθε ομίλου ξεχωριστά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.