Έρευνα | venture capitals ενδιαφέρονται περισσότερο για τον τομέα της κάνναβης

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πιο ενεργή αγορά της Ευρώπης για επενδυτικές συμφωνίες σε νεοσύστατες εταιρείες κάνναβης, καλύπτοντας περισσότερο από το ήμισυ του επενδυτικού όγκου στον τομέα, σύμφωνα με νέα έκθεση. Η έκθεση προέρχεται από τη Hanway Associates, σε συνεργασία με την νομική εταιρεία DLA Piper, το σουηδικό ταμείο κάνναβης Enexis AB και την τράπεζα επενδύσεων Hannam & Partners με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Crunchbase και τη Seedrs.

Τα στοιχεία της Crunchbase από το 2008 έδειξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσε το 52,9% του συνολικού όγκου των επενδύσεων σε εταιρείες κάνναβης, με τη Γερμανία στη δεύτερη θέση με 10,6% και την Ελβετία στην τρίτη με 7,1%. Η έκθεση υποστηρίζει ότι υπήρξε αύξηση ενδιαφέροντος στον τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την απόφαση του Financial Conduct Authority να επιτρέψει στις βρετανικές και υπερπόντιες εταιρείες κάνναβης να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η σωματική και ψυχική υγεία είναι ένας εκκολαπτόμενος υποτομέας

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε startups κάνναβης χωρίστηκαν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ δύο κύριων υποτομέων: σωματική – ψυχική υγεία και ιατρικές εφαρμογές. Το υψηλό ποσοστό των επενδύσεων στον υποτομέα της ευεξίας πιθανότατα οφείλεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για προϊόντα CBD και λόγω του γεγονότος ότι η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό παράνομη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ένα «φαινόμενο ντόμινο» της ιατρικής μεταρρύθμισης της κάνναβης σε ολόκληρη την Ευρώπη, λέγοντας ότι οι περισσότερες χώρες επιτρέπουν τώρα κάποιο είδος ιατρικής πρόσβασης στην κάνναβη, ακόμη και αν η αγορά εξακολουθεί να είναι «εκκολαπτόμενη».

Τι είδους επενδυτές υποστηρίζουν τις νεοσύστατες εταιρείες κάνναβης;

Από το 2008, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι επενδυτικού όγκου σε εταιρείες κάνναβης, με περισσότερα θεσμικά χρήματα από family offices γραφεία και επενδυτικές τράπεζες να δείχνουν ακόμη απροθυμία προς αυτόν τον τομέα «ταμπού». 

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι ο μεγάλος όγκος των χρημάτων των επιχειρηματικών συμμετοχών στον τομέα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, καθώς μέχρι το 2019 οι επενδύσεις σε εταιρείες κάνναβης προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από επενδυτές με μεγάλη περιουσία αφού συχνά παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες για αυτούς που επενδύουν στην αρχή.

Η έκθεση προβλέπει ταχεία ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό τομέα κάνναβης τα επόμενα χρόνια, παρομοιάζοντας την περιοχή με τα πρώτα χρόνια της βιομηχανίας κάνναβης της Βόρειας Αμερικής, η οποία τώρα προβλέπεται να αξίζει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι μόνο η υποστήριξη ιδιωτικών επενδυτών που επιταχύνει τη βιομηχανία κάνναβης στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα. Οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την καινοτομία στον τομέα. Και καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν όλο και περισσότερο την ευκαιρία σε αυτόν τον κλάδο, φαίνεται ότι η Ευρώπη αρχίζει τώρα να προσπαθεί να συμβαδίσει με τους αντιπάλους της στις ΗΠΑ στον τομέα της κάνναβης.