25 Απρ 2024
READING

Η εντιμότητα της μάρκας γίνεται το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό στα τρόφιμα

4 MIN READ

Η εντιμότητα της μάρκας γίνεται το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό στα τρόφιμα

Η εντιμότητα της μάρκας γίνεται το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό στα τρόφιμα

Το να κάνεις το σωστό, να είσαι ειλικρινής, να επιδεικνύεις διαφάνεια, όλα φαίνονται να είναι ηθικές αρχές που πολλές εταιρείες ενσωματώνουν στη διαφήμιση και την επικοινωνία της μάρκας τους τη σύγχρονη εποχή. Η εμπιστοσύνη φαίνεται να είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών σε διάφορους κλάδους. Στον τομέα των τροφίμων δεν κρύβεται τίποτα από την ετικέτα των συστατικών, ωστόσο οι αξίες των brands και οι ισχυρισμοί κοινωνικής ευθύνης, κατά καιρούς προβάλλονται υπερβολικά όπως στο greenwashing. 

Η πανδημία έχει σίγουρα μεταμορφώσει τις συμπεριφορές των καταναλωτών. Όλη η συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις προσωπικές αξίες και είναι σαφές ότι οι μάρκες πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο στη διατήρηση της εμπιστοσύνης αλλά και στην επίδειξη της αλήθειας. Άλλο πράγμα είναι να προβάλλεις ισχυρισμούς “ακεραιότητας” και να αξιοποιείς σκόπιμα την ηθική στην πώληση προϊόντων στους καταναλωτές και άλλο να ευθυγραμμίζεις τις ενέργειες της εταιρείας με σεβαστές ηθικές αρχές.

Πρόσφατη παγκόσμια έρευνα καταναλωτών από την Accenture, μέσω έρευνας σε 25.000 καταναλωτές σε 22 χώρες και 425 συνεντεύξεις σε 5 χώρες, περιγράφει 5 κίνητρα που έχουν σημασία για τους καταναλωτές και επηρεάζουν τις συναλλαγές τους με τα διάφορα brands. Η εμπιστοσύνη και η φήμη προσδιορίστηκαν ως βασικά κίνητρα αγοράς και το 66% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένουν από τις μάρκες να είναι πιο υπεύθυνες και να ζουν με κοινές αξίες που κάνουν τους καταναλωτές να αισθάνονται πιο σημαντικοί.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αξία της εμπιστοσύνης είναι αρκετά ισχυρή ώστε να επηρεάζει την αλλαγή μάρκας και την προθυμία των καταναλωτών να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε μάρκες που επιδεικνύουν τις κοινές αξίες των καταναλωτών. Η δυσπιστία, η έλλειψη ακεραιότητας και η απώλεια εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων έχει γίνει ένα σοβαρό θέμα εξέτασης για την ανάπτυξη της δέσμευσης των καταναλωτών και της στρατηγικής των brand.

Η Gallup ανέφερε πρόσφατα την πτώση της εμπιστοσύνης προς τους σημαντικότερους θεσμούς των ΗΠΑ. Από τα δημόσια σχολεία, το Ανώτατο Δικαστήριο, το ιατρικό σύστημα, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, το Κογκρέσο και άλλα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κατά μέσο όρο μόνο το 33% των Αμερικανών ενηλίκων εξέφρασε “μεγάλη” ή “αρκετά μεγάλη” εμπιστοσύνη σε 14 θεσμούς.

Έχει γίνει προφανές ότι η διάβρωση της εμπιστοσύνης και η έλλειψη ακεραιότητας είναι μια αντίληψη διάχυτη σε όλες τις μάρκες και τις υπηρεσίες με τις οποίες οι καταναλωτές έρχονται σε επαφή στην καθημερινή τους ζωή. Οι επιχειρήσεις που αγνοούν αυτά τα ευρήματα κινδυνεύουν να χάσουν μέρος της αγοράς και τους πιο πιστούς πελάτες τους.

Στη βιομηχανία τροφίμων υπάρχουν μάρκες που ασχολούνται με την ακεραιότητα και επικοινωνούν σημαντικές κοινές αξίες με τους καταναλωτές πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους. Αυτή η άμεση προσέγγιση έχει πυροδοτήσει την επιταχυνόμενη ανάπτυξη επιχειρηματικών επιχειρήσεων τροφίμων, τόσο μεγάλων όσο και μικρών, σε διάφορες κατηγορίες ειδικών προϊόντων τροφίμων.

Πολλαπλές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), μη κερδοσκοπικές και κερδοσκοπικές κοινότητες τροφίμων, έχουν προωθήσει ένα κίνημα τροφίμων που χαρακτηρίζεται από ακεραιότητα και ηθικές αξίες που βρίσκουν απήχηση στους καταναλωτές. Η οικοδόμηση μιας επιχείρησης τροφίμων που στηρίζεται στις ηθικές αρχές, οι οποίες περιλαμβάνουν την κοινωνική και περιβαλλοντική διαχείριση, έχει δώσει ώθηση ακόμη και σε μια νέα κατηγορία και δομή λειτουργίας για τις εταιρείες – τον χαρακτηρισμό Certified B Corporation. Υπάρχουν περισσότερες από 3.300 επιχειρήσεις σε 150 κλάδους σε 71 χώρες, από τον Απρίλιο του 2020. Η ιδιωτική πιστοποίηση απαιτεί μια εντατική αξιολόγηση των επιδόσεων σε όλα τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια επιδόσεων και οι εταιρείες πρέπει να επαναπιστοποιούνται κάθε τρία χρόνια. Η πιστοποίηση B-Corp είναι μόνο ένας τρόπος για να επιδείξει κανείς επιχειρησιακή ακεραιότητα και εμπιστοσύνη, ειδικά από τη στιγμή που διεξάγεται μέσω ενός τρίτου προτύπου. Ωστόσο, αναδύεται μια άλλη μεθοδολογία που χαρακτηρίζεται από πολύ ανοιχτές και διαφανείς εταιρικές αυτοαξιολογήσεις.

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι, οι εταιρείες τροφίμων πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα για τα οποία οι καταναλωτές είναι παθιασμένοι. Η υπέρβαση της διαφημιστικής διαφημιστικής εκστρατείας και των συνθημάτων είναι μια δύσκολη πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι παραγωγοί τροφίμων σε μια νέα εποχή που καλούνται να μιλήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ομάδες και μέσω δράσεων για να επιβεβαιώνουν συνεχώς και συνεπώς την εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν από τους καταναλωτές.

Στην αγορά της μόδας έχει αναπτυχθεί το φαινόμενο του greenwashing αφού πολλές μάρκες επικοινωνούν μηνύματα και καμπάνιες για την βιωσιμότητα χωρίς όμως όλα αυτά να επαληθεύονται από μετρήσεις, πιστοποιήσεις και κοινούς κώδικες αξιολόγησης.’Ένα αντίστοιχο φαινόμενο μπορεί να δημιουργηθεί στην αγορά των τροφίμων όπου οι ισχυρισμοί για τα τρόφιμα σχετικά με ποιότητα, βιωσιμότητα, οργανικότητα δεν είναι επιβεβαιωμένοι.Η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό των τροφίμων πρέπει να είναι διάφανη και πιστοποιημένη ώστε να δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ εταιρειών και καταναλωτών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.