25 Απρ 2024
READING

Camp | Το μέλλον της λιανικής πώλησης βρίσκεται σε αυτό το κατάστημα 

5 MIN READ

Camp | Το μέλλον της λιανικής πώλησης βρίσκεται σε αυτό το κατάστημα 

Camp | Το μέλλον της λιανικής πώλησης βρίσκεται σε αυτό το κατάστημα 

Αν κάτι μας δίδαξε το τελευταίο έτος, αυτό είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Τώρα, οι λιανοπωλητές πρέπει να φιλοξενούν περισσότερες εκδηλώσεις στα καταστήματά τους όταν είναι ανοικτά για να παρέχουν μια βιωματική εμπειρία. Πρέπει να έχουν κάτι με το οποίο μπορούν να ασχολούνται οι πελάτες που να μην μοιάζει με αγγαρεία. Να είναι μια δραστηριότητα, ένας τρόπος να διασκεδάσουν με τους φίλους και την οικογένεια, ένα μέρος για να παρακολουθήσουν μια “εμπορική παράσταση” ή να εκτονώσουν την ενέργειά τους. Αυτά δεν αφορούν αντικείμενα, αλλά αποτελούν δραστηριότητες.

Τα καταστήματα Camp επικεντρώνονται στις οικογένειες και διαθέτουν προϊόντα και δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά, τόσο ανεξάρτητα όσο και με τη συνοδεία των γονέων τους. Τα καταστήματα έχουν δύο τύπους χώρων: έναν για προϊόντα και έναν για δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Κάθε προϊόν σε αυτό το κατάστημα μοιάζει μοναδικό και δεν έχει καμία σχέση με τα προϊόντα που βλέπουμε σε άλλα καταστήματα. 

Πέρα από τα πράγματα που είναι διαθέσιμα προς πώληση, το κατάστημα διαθέτει χώρους στους οποίους τα παιδιά μπορούν να σκαρφαλώνουν και να εξερευνούν, καθώς και χώρους όπου οι γονείς συνεργάζονται με τα παιδιά τους σε διάφορα έργα. Οι χώροι εκδηλώσεων αλλάζουν συνεχώς. Πριν από την πανδημία άλλαζαν κάθε τρίμηνο. 

Το Camp δεν βγάζει χρήματα μόνο από την πώληση προϊόντων. Πωλεί, επίσης, χορηγίες σε εταιρείες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα της. Αυτό έχει δώσει ευκαιρίες branding και marketing σε μεγάλες εταιρείες σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να ξεχωρίσουν και δίνει στην Camp μια επιπλέον ροή εσόδων. 

Η ανανέωση των προσφερόμενων εκδηλώσεων δίνει στις οικογένειες έναν λόγο για να συνεχίσουν να επιστρέφουν, τόσο στο κατάστημα όσο και εικονικά. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, το Camp διέθετε ένα διαδικτυακό παιχνίδι που έμοιαζε με το Secret Santa και περιελάμβανε την προσφορά δώρων και βίντεο, το οποίο έπαιξαν εξ αποστάσεως σε περισσότερα 20 χιλιάδες άτομα. Το τελευταίο πρόγραμμα του Camp, που ανακοινώθηκε, επιτρέπει στα παιδιά να ψωνίζουν μόνα τους χρησιμοποιώντας εικονικά νομίσματα που αγοράζουν οι γονείς τους.

Οι γονείς δίνουν στο παιδί τους έναν κωδικό και το βάζουν στο Camp.com, όπου του γίνονται φιλικές προς τα παιδιά ερωτήσεις σχετικά με το τι αγοράζουν και για ποιον. Σε αντίθεση με τα ψώνια στο Amazon, που έχει ρυθμιστεί για να πραγματοποιούνται από τα παιδιά ανεξάρτητα, είναι μια διαδικτυακή εκδοχή του να στέλνουμε το παιδί μας σε ένα κατάστημα με χρήματα στο χέρι για να τα ξοδέψει σε αυτό που θέλει ή για ένα δώρο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η στρατηγική λειτουργεί. Σε μια πρόσφατη έρευνα των πελατών του, το Camp διαπίστωσε ότι το 57% των πελατών το επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, το 25%  περισσότερες από μία φορές το μήνα και το 16% μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο.

Τι σημαίνει αυτό για άλλους λιανοπωλητές 

Οι retailers πρέπει να αναρωτηθούν, “τι μετατρέπει τα ψώνια σε ένα άλλο είδος δραστηριότητας;”.  Σχετικά με τα καταστήματα τα οποία θα ήθελαν πολύ να επιτύχουν τον αριθμό επαναλαμβανόμενων επισκέψεων που σημειώνει το Camp, θα μπορούσαν να κάνουν επιδείξεις και εξατομικευμένες προσαρμογές ή συνεργασίες με άλλα είδη προϊόντων ή να φιλοξενούν βιωματικές εμπειρίες. Γενικότερα, να δημιουργούν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα προϊόντα που πωλούνται, προκειμένου να προσελκύουν τους πελάτες ξανά και ξανά. 

Η πρόκληση βέβαια είναι ότι κάθε μάρκα πρέπει να το κάνει με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Αυτού του είδους η εφευρετικότητα δεν είναι απλώς δύσκολη, αλλά χρειάζεται δημιουργικό ταλέντο, είναι ακριβή και ριψοκίνδυνη και είναι ουσιαστικά μια διαφορετική επιχείρηση που πρέπει να ενσωματωθεί στην ήδη περίπλοκη επιχείρηση του λιανικού εμπορίου. Αυτού του είδους η αλλαγή απαιτεί δέσμευση και έχει πολλές πιθανότητες αποτυχίας, γεγονός που προκαλεί την αποστροφή από πολλούς ανθρώπους. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αβέβαια.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι ευκολότερο για το Camp απ’ ό,τι θα ήταν για μια μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης, επειδή το Camp έχει μόνο λίγα καταστήματα. Το Camp εργάζεται για να διαψεύσει αυτό το επιχείρημα και τώρα έχει τρία καταστήματα στη Νέα Υόρκη, ένα στο Κονέκτικατ και ένα στο Τέξας. Το αν μπορούν να επεκταθούν με επιτυχία γεωγραφικά θα απαντηθεί πιθανότατα στο άμεσο μέλλον με βάση τις ανακοινωθείσες προθέσεις τους για ανάπτυξη. Κάτι που είναι υπέρ της επιχείρησης είναι ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής χρειάζονται νέου είδους καταστήματα που να προσελκύουν τις οικογένειες.

Όταν το Camp άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ήταν αβέβαιο αν θα είχε επιτυχία.Το Camp μας αποδεικνύει ότι το να είναι μια επιχείρηση μεγάλη, όπως ήταν η Toys R Us, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις κρίσεις και να επιβιώσει. Στη σημερινή εποχή, η πώληση προϊόντων, για παιδιά ή για οποιονδήποτε, χρειάζεται να γίνει ενδιαφέρουσα, προκειμένου να προσελκύσει τους πελάτες στα καταστήματα και στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων. Αν το Camp μπορέσει πράγματι να επεκταθεί με επιτυχία σε πολλές πόλεις, θέτει μια πρόκληση για σχεδόν κάθε άλλο λιανοπωλητή.

Η πορεία και οι κινήσεις των άλλων λιανοπωλητών θα καθορίσουν ποιος θα πετύχει και ποιός όχι στο χώρο του λιανεμπορίου. Το Camp παρουσιάζει έναν δρόμο που, αν και πολύπλοκος, λειτουργεί και οι λιανέμποροι που μπορούν να τον ακολουθήσουν θα έχουν μια πετυχημένη πορεία.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.