15 Ιαν 2025
READING

Πώς το Cloud Supercomputing συνέβαλε στο σχεδιασμό του μονοθεσίου της Formula 1 για το 2022

3 MIN READ

Πώς το Cloud Supercomputing συνέβαλε στο σχεδιασμό του μονοθεσίου της Formula 1 για το 2022

Πώς το Cloud Supercomputing συνέβαλε στο σχεδιασμό του μονοθεσίου της Formula 1 για το 2022

Όταν η διοίκηση της Formula 1 παρουσίασε το πρώτο μονοθέσιο που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του 2022 πριν από το βρετανικό Grand Prix, είπαν στους θαυμαστές ότι ήθελαν να ενθαρρύνουν πιο αμφίρροπους, πιο συναρπαστικούς αγώνες. Οι κανονισμοί και η μορφή ανανεώνονται κάθε λίγα χρόνια, παρέχοντας ένα πλαίσιο για ομάδες και μηχανικούς να ωθήσουν τα όρια χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες.

Η αισθητική του αυτοκινήτου είναι εντυπωσιακή. Οι κύριες αλλαγές περιλαμβάνουν μεγαλύτερα ελαστικά, μεγαλύτερα εμπρός και πίσω φτερά, καθώς και την επιστροφή του «εφέ εδάφους» – ένα χαρακτηριστικό που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 για τη βελτίωση της πίεσης πριν απαγορευτεί στη δεκαετία του 1980.

Οι αεροδυναμικές αλλαγές

Από πρώιμο στάδιο, ήταν προφανές ότι οι αεροδυναμικές αλλαγές ήταν το κλειδί για την ενθάρρυνση των πιο ανταγωνιστικών αγώνων. Όταν ένα μονοθέσιο ακολουθεί στενά ένα άλλο, χάνει μια τεράστια ποσότητα δύναμης. Αυτό συμβαίνει λόγω της αεροδυναμικής του πρώτου μονοθεσίου και στο δεύτερο μονοθέσιο διανέμεται η αεροδυναμική του και χάνει δύναμη.Αυτή η απώλεια δυνάμεων είναι μεγάλη.

Supercomputing που βασίζεται σε Cloud

Ωστόσο, η νέα σχεδίαση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη χρήση supercomputing που βασίζεται σε cloud και που πραγματοποίησε χιλιάδες προσομοιώσεις για να βρεθεί μια λύση. Παραδοσιακά, αυτό θα περιλάμβανε την αποκλειστική χρήση μιας φυσικής σήραγγας αέρα, αλλά αυτή είναι μια χρονοβόρα, δαπανηρή διαδικασία που δεν θα επέτρεπε τον τεράστιο αριθμό απαιτούμενων στοιχειωδών αλλαγών.

Το Computational Fluid Dynamics έχει γίνει όλο και πιο κοινό στους κύκλους της F1 τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέποντας στις ομάδες να διεξάγουν δοκιμές.Η Formula 1 στράφηκε στον τεχνικό συνεργάτη της Amazon Web Services. Η υποδομή cloud της παρέχει τεράστιες δυνατότητες υπολογισμού που της επιτρέπουν να εκτελεί τεράστιο αριθμό προσομοιώσεων πολύ πιο γρήγορα. Θα μπορούσε ακόμη και να λειτουργήσει έως και 20 παρουσίες ταυτόχρονα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον απαιτούμενο χρόνο.

Συνολικά, η Formula 1 πραγματοποίησε 7.500 προσομοιώσεις, οι οποίες χρειάστηκαν 16,5 εκατομμύρια βασικές ώρες για την επίλυση, δημιουργώντας μισό petabyte δεδομένων. Σε ένα φορητό υπολογιστή υψηλών προδιαγραφών θα χρειαζόταν σχεδόν 500 χρόνια για να κάνει το ίδιο.

Καλύτερα από το πραγματικό

Η Formula 1 ήταν ανέκαθεν ένα τεχνολογικά προηγμένο άθλημα υψηλής έντασης δεδομένων, όπου ακόμη και το ένα εκατοστό του δευτερολέπτου μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της καινοτομίας έχει γίνει μεμονωμένα. Άλλωστε, πολλές ομάδες λένε ότι χρησιμοποιούσαν τα «Big Data» πριν γίνουν γνωστά.

Πλέον, το υλικό και το λογισμικό που χρησιμοποιούνται στον επιχειρηματικό κόσμο υιοθετούνται όλο και περισσότερο από το άθλημα για να βρουν οποιοδήποτε πιθανό πλεονέκτημα στην πίστα. Αλλά ακόμη και αυτό το τελευταίο έργο περιλάμβανε τουλάχιστον κάποιες φυσικές δοκιμές στη σήραγγα αέρα Sauber στην Ελβετία. Έτσι, μπορεί η εικονική σήραγγα αέρα να αντικαταστήσει ποτέ την πραγματική; Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, η απάντηση θα είναι ναι. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.