25 Απρ 2024
READING

Ποιο είναι το μέλλον της διαδικτυακής μάθησης; 

2 MIN READ

Ποιο είναι το μέλλον της διαδικτυακής μάθησης; 

Ποιο είναι το μέλλον της διαδικτυακής μάθησης; 

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση επιδιώκει να αγκαλιάσει εργαλεία και τεχνολογίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συνόλου των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού, και η διαδικτυακή μάθηση θα διαδραματίσει σίγουρα σημαντικό ρόλο στο μέλλον της μάθησης.Οι νέοι τρόποι μάθησης και διδασκαλίας θα απαιτήσουν νέα μαθησιακά περιβάλλοντα. Δεν μπορούμε πλέον να βασιστούμε σε εργαλεία τηλεδιάσκεψης ή σε επιλογές καθαρά δια ζώσης. Υπάρχει τεράστια ανάγκη για εργαλεία και πλατφόρμες που είναι προσβάσιμες, ευέλικτες, συνεργατικές και χωρίς αποκλεισμούς. 

Προκειμένου να έχουμε μια εξαιρετική εμπειρία διδασκαλίας και μάθησης στο μέλλον, η διαδικτυακή μάθηση πρέπει:

Να ενισχύει τη βαθιά δέσμευση

Η ενεργητική μάθηση είναι πολύ αποτελεσματική και οδηγεί σε ανώτερα αποτελέσματα. Είτε η διδασκαλία πραγματοποιείται αυτοπροσώπως σε μια φυσική αίθουσα διδασκαλίας είτε διαδικτυακά, οι διδάσκοντες πρέπει να προσεγγίζουν τη μάθηση με τρόπους που προωθούν την εμπλοκή και σύνδεση.

Να παρέχει ευελιξία όσον αφορά το χώρο και το χρόνο

Αυτό περιλαμβάνει από πλήρως ζωντανές, εικονικές τάξεις μέχρι πλήρως ασύγχρονες, με όλους τους υβριδικούς συνδυασμούς στο ενδιάμεσο. Η έννοια της μάθησης από οπουδήποτε, οποτεδήποτε, με οποιαδήποτε συσκευή γίνεται πραγματικότητα. 

Υποστηρίξει την κοινωνική και ισότιμη μάθηση

Οι ευκαιρίες για συζήτηση, ομαδική εργασία, ανατροφοδότηση κ.λπ. ήταν πάντα κρίσιμες για τη μαθησιακή εμπειρία. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης του μέλλοντος θα πρέπει να δημιουργούν αυθεντικές συνδέσεις με συνομηλίκους, μέντορες και εκπαιδευτές. 

Αξιολογεί και παρακολουθεί την πρόοδο

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, οι εκπαιδευτές θα έχουν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πρόοδο των μαθητών και το κατά πόσο αντιλαμβάνονται αυτά που διδάσκονται. Η πρόσβαση σε μαθησιακά δεδομένα και γνώσεις έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να βελτιώσει τα αποτελέσματα των μαθητών σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διδασκαλία μακροπρόθεσμα και να δημιουργήσει πιο δίκαιες τάξεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.