27 Απρ 2024
READING

Μετά την παραίτησή του από το Amazon ο Jeff Bezos ανοίγει νέους ορίζοντες 

3 MIN READ

Μετά την παραίτησή του από το Amazon ο Jeff Bezos ανοίγει νέους ορίζοντες 

Μετά την παραίτησή του από το Amazon ο Jeff Bezos ανοίγει νέους ορίζοντες 

Ο ιδρυτής του Amazon, Jeff Bezos πραγματοποίησε μία πτήση στο διάστημα μετά τον ιδρυτή της Virgin Group, Sir Richard Branson, φτάνοντας όμως ακόμη πιο ψηλά. Ο Bezos ανακοίνωσε αρχικά το λανσάρισμα στις 7 Ιουνίου. Μετά από την επίσημη παραίτησή του από Διευθύνων Σύμβουλος του Amazon στις 5 Ιουλίου, επικαλούμενος την επιθυμία του να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε διαφορετικού είδους ασχολίες και πρωτοβουλίες όπως είναι η Blue Origin και το ταμείο Bezos Earth Fund. 

Η Blue Origin, η εταιρεία σχετικά με υπηρεσίες διαστημικών πτήσεων, η οποία ιδρύθηκε από τον Bezos το 2000, κατάφερε να πραγματοποιήσει με επιτυχία μία πτήση στο διάστημα την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021, αποτελώντας την 52η επέτειο της διαστημικής πτήσης Apollo 11  που προσεδάφισε τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη. Εκτός από τον Bezos και τον αδερφό του Mark, συμπεριλήφθηκαν οι εξής επιβάτες: η Wally Funk, μια 82χρονη βετεράνος του προγράμματος NASA «Women in Space», η οποία λόγου του φύλου της το 1960 δεν κατάφερε να πετάξει στο διάστημα, καταφέρνοντας να γίνει το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο που ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα. Επιπλέον, συμμετείχε και ο 18χρονος Oliver Daeman, κάτοικος της Ολλανδίας, του οποίου ο πατέρας ζήτησε να συμμετάσχει σε δημοπρασία για την κράτηση θέσης στην πτήση.

Πιο συγκεκριμένα η κάψουλα του διαστημικού σκάφους New Shepard της Blue Origin έφτασε υψόμετρο 66 μιλίων, πράγμα που σημαίνει ότι ξεπέρασε κατά 4 περίπου μίλια τη γραμμή Kármán, την οποία ορισμένοι ειδήμονες και οργανώσεις του διαστήματος θεωρούν ως το επίσημο όριο του διαστήματος. Ακόμη το New Shepard άγγιξε τελική ταχύτητα πάνω από 2.200 MPH κατά τη διάρκεια της πτήσης, η οποία διήρκησε 10 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Το διαστημικό σκάφος απογειώθηκε και επέστρεψε από μια απομακρυσμένη περιοχή της ερήμου του Τέξας.

Από την άλλη το διαστημικό σκάφος Branson έφτασε σε υψόμετρο 53,5 μιλίων κατά τη διάρκεια της πτήσης Virgin Galactic Unity 22, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, στις 11 Ιουλίου το 2021. Ωστόσο ο Bezos και η Blue Origin αμφισβήτησαν το γεγονός εάν όντως η πτήση Unity 22 έφτασε πραγματικά στο διάστημα, καθώς δεν διέσχισε τη γραμμή Kármán. Παρόλα αυτά τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποδίδουν όλα τα credits στην πτήση Unity 22 που κατάφερε να φτάσει στο διάστημα. 

Η συγκεκριμένη πτήση αποτελεί ένα μικρό βήμα για το τι πρόκειται να πραγματοποιήσει μελλοντικά η Blue Origin. Ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα αποτελεί η προσπάθεια κατασκευής επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών οχημάτων. Όσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος προς το διάστημα, τόσο η νέα γενιά θα είναι σε θέση να χτίσει γερά θεμέλια για το μέλλον.Άνθρωποι σαν το Jeff Bezos που έχουν ξεπεράσει τα σύνορα σε παγκόσμιο επίπεδο ίσως το μόνο που τους απομένει είναι να “ψάξουν” για νέα σύνορα πέρα από τη γη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.