01 Μάι 2024
READING

Ηλεκτρονικό εμπόριο | παράνομα τα fake reviews στην Αγγλία

3 MIN READ

Ηλεκτρονικό εμπόριο | παράνομα τα fake reviews στην Αγγλία

Ηλεκτρονικό εμπόριο | παράνομα τα fake reviews στην Αγγλία

Το φαινόμενο των fake reviews θα μπορούσε σύντομα να καταστεί παράνομο στην Αγγλία, ενώ τα website, τα οποία φιλοξενούν τέτοιου είδους πρακτικές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα στο πλαίσιο των νέων δραστικών μέτρων αντιμετώπισης της κυβέρνησης. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην παρουσίαση μίας σειράς νέων προτάσεων, οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα να καθιστούν παράνομες τις ενέργειες που σχετίζονται με τη σύνταξη, τη πληρωμή ή τη διεξαγωγή fake online reviews στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες νέες προτάσεις, η Competition and Markets Authority (CMA) θα έχει την ικανότητα να επιβάλλει πρόστιμο σε έναν διαδικτυακό retailer αξίας έως και (10%) των ετήσιων εσόδων του, επειδή εμφανίζει ψευδείς κριτικές ενθαρρύνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο έναν καταναλωτή να ξοδέψει περισσότερα χρήματα από όσα θέλει. Λαμβάνοντας υπόψη διάφορα επίσημα ευρήματα, από την έναρξη της πανδημίας οι απάτες μέσω διαδικτύου έχουν ανέβει στα ύψη με αύξηση να κυμαίνεται στο (69%), ενώ παράλληλα εκτιμήσεις αποκαλύπτουν ότι οι ύποπτες κριτικές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές αξίας 23 δισεκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία κάθε χρόνο. 

Τόσο το Amazon όσο και το Google βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή υπό την έρευνα της CMA σχετικά με τις ψευδείς κριτικές στις διαδικτυακές τους πλατφόρμες, ωστόσο και οι δύο γίγαντες της τεχνολογίας έχουν αγωνιστεί να εξαλείψουν την παράνομη βιομηχανία των fake reviews. Ωστόσο εκείνο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στην συνεχιζόμενη μάχη ενάντια στο φαινόμενο των ψευδών κριτικών είναι να καταστεί παράνομη η συγκεκριμένη πρακτική μέσω της (CMA) δίνοντάς της επιπλέον εξουσίες, με τις οποίες θα διώκονταν ποινικά απευθείας και οι επιχειρήσεις αλλά και οι μεμονωμένοι δράστες, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε δίκη. 

Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι οι γίγαντες του διαδικτύου όπως είναι το Amazon, το Google και το Facebook οφείλουν να κάνουν περισσότερα ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου στις πλατφόρμες τους. Η υπευθυνότητα των καταναλωτών πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητά τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό του Amazon ενάντια στη Fakespot, μια δημοφιλή εφαρμογή, η οποία αναλύει τις κριτικές των προϊόντων του Amazon επισημαίνοντας εκείνες που πιθανό να είναι ψευδείς ή έχουν δημιουργηθεί από κάποιο ρομπότ και καταργήθηκε από το Apple App Store την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα το Amazon ανέφερε την εφαρμογή στην Apple για έρευνα σχετικά με διάφορες κατηγορίες, οι οποίες σχετίζονται με την παροχή παραπλανητικών πληροφοριών στους πελάτες, με τη παραβίαση των κανόνων του app store προκαλώντας πιθανούς κινδύνους ασφάλειας αλλά και με παραπλανητικές ενέργειες του Fakespot προς τους πελάτες τοποθετώντας τον δικό του κωδικό στο site του Amazon για να εμφανίσει τις αξιολογήσεις του ανάλογα με το πόσο αξιόπιστοι είναι.

Το Amazon βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το φαινόμενο των fake reviews στην πλατφόρμα του, ενώ η (CMA) έχει επανειλημμένα απαιτήσει από τον retail γίγαντα να δράσει πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά ώστε να εξαλειφθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο. Τον περασμένο μήνα το Amazon, στο οποίο πάνω από το (50%) των αντικειμένων που πωλούνται στην πλατφόρμα του προέρχονται από τρίτους πωλητές, κάλεσε τους γίγαντες των social media να δράσουν περισσότερο και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά τις ψευδής κριτικές, διευκολύνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις πλατφόρμες τους. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.