19 Απρ 2024
READING

Τα εμπορικά κέντρα αλλάζουν

6 MIN READ

Τα εμπορικά κέντρα αλλάζουν

Τα εμπορικά κέντρα αλλάζουν

Μια από τις μεγάλες αλλαγές που έφερε η πανδημία ήταν η αλματώδης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον φόβο των καταναλωτών να επισκεφθούν κλειστούς εμπορικούς χώρους έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση για τα εμπορικά κέντρα την οποία πρέπει να διαχειριστούν.Η πρόκληση είναι μεγάλη και αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις “αναγκάζουν” τα εμπορικά κέντρα στην αύξηση του ανταγωνισμού με τα διάφορα καταστήματα εξωτερικού χώρου πολλών και διαφορετικών αγαθών και υπηρεσιών, ενσωματώνοντας στο τρόπο λειτουργίας τους σύγχρονες και προηγμένες λύσεις τεχνολογικού χαρακτήρα. 

Ολοένα και περισσότερα εμπορικά κέντρα είναι φανερό ότι προσπαθούν να αυξήσουν την ελκυστικότητα τους, υιοθετώντας προηγμένες ψηφιακές λύσεις ώστε να αντιμετωπίσουν την συνεχόμενη άνοδο των υπαίθριων αγορών. Αναλυτικότερα τρία από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εμπορικών κέντρων τα οποία εφαρμόζουν σύγχρονες τεχνολογίες και προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία στους καταναλωτές είναι τα εξής:  

Η Brookfield Properties χρησιμοποιεί συστήματα (AR) για κινητά

Ο πολύ διαχειριστής εμπορικών κέντρων «Brookfield Properties», πρόκειται να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (AR) μέσω του δικτύου της Aria, με στόχο να προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες στους καταναλωτές χρησιμοποιώντας απλώς το κινητό τους τηλέφωνο σε όλα τα εμπορικά της καταστήματα. Η τεχνολογία του δικτύου της Aria προσφέρει διάφορες δυνατότητες στους αγοραστές όπως είναι: η δημιουργία περιεχομένου, η παροχή virtual καταλόγου των εμπορικών κέντρων, συναρπαστικές retail οθόνες, υπηρεσίες wayfinding, ανέπαφες συναλλαγές, μοναδικές in-store εμπειρίες αλλά και ψηφιακές αλληλεπιδράσεις με το οικογενειακό και με το φιλικό περιβάλλον. 

Τόσο για τα εμπορικά κέντρα όσο και για τους εμπόρους λιανικής πώλησης, η Aria αναφέρει ότι η χρήση (AR) ενισχύει διάφορους τομείς όπως είναι η πρόθεση αγοράς και ο τομέας του conversion. Συγκεκριμένα παρέχει έναν συνδυασμό δυνατοτήτων προηγμένης τεχνολογίας σε πραγματικό χρόνο για όλους τους καταναλωτές. Ακόμη η Aria θα αρχίσει να συνεργάζεται με ειδικούς, οι οποίοι θα ενισχύσουν την δημοτικότητα και την απήχηση των χριστουγεννιάτικων αγορών για το 2021, μέσω καινοτόμων εμπειριών στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων Brookfield Properties.

Το Westfield εφαρμόζει την υπηρεσία «Buy now, pay later» 

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορικών κένττων, η Westfield συνάπτει μια πολυετή συνεργασία με τον πάροχο Buy-now-pay-later (BNPL), Afterpay, με στόχο να προσφέρει στους καταναλωτές ευελιξία στον τρόπο πληρωμής των αγορών τους. Μέσω της Afterpay δίνεται η ικανότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν σε τέσσερις άτοκες δόσεις, χρησιμοποιώντας μια εφάπαξ κάρτα απλοποιώντας τη διαδικασία της αγοράς. Παρά την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Westfield, διαπίστωσε ότι το (73%) των αγοραστών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι η ικανότητα να έχουν απευθείας στα χέρια τους τις αγορές τους, αποτελεί έναν βασικό παράγοντα να αρχίσουν οι καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους ξανά στα εμπορικά κέντρα. Η Westfield και η Afterpay θα επενδύσουν από κοινού στην προσφορά νέων εμπειριών για τους καταναλωτές, στις καινοτόμες retail λύσεις, στα events, ενισχύοντας παράλληλα το τομέα του marketing και της διαφήμισης. 

To Tanger Factory Outlets δοκιμάζει δυνατότητες μικρό-διανομής 

Το Tanger Factory Outlets δοκιμάζει μέσω της πλατφόρμας Fillogic ένα κέντρο μικρο-διανομής στο Long Island, το οποίο και θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την αποτελεσματικότητα και την πληρότητα σε διάφορα στάδια της διαδικασίας εκπλήρωσης των παραγγελιών, τόσο των φυσικών όσο και των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Μέσω της συγκεκριμένης αποθήκης θα καλύπτεται η ζήτηση των αγαθών στο διαδίκτυο, η κάλυψη της προμήθειας των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα αλλά και η άμεση εκτέλεση και αποστολή χερσαίων παραγγελιών μέσα σε μόλις μία μέρα. 

Η εταιρεία θα έχει την δυνατότητα, από τη μία να συσκευάζει παραγγελίες των καταστημάτων λιανικής, από την άλλη να λαμβάνει μαζικές παραγγελίες στο συγκεκριμένο κέντρο διανομής εκπληρώνοντας το κομμάτι της συσκευασίας, της ταξινόμησης και της αποστολής. Για παράδειγμα στο Tanger Deer Park, το κέντρο διανομής της Fillogic πραγματοποιεί τις παραδόσεις των παραγγελιών την ίδια μέρα για τους κατοίκους της περιοχής επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν ακόμη και  επιστροφές των ηλεκτρονικών τους αγορών στο κατάστημα. Με αυτόν τον τρόπο το Tanger βλέπει τις δυνατότητες της υπηρεσίας της Fililogic ως μία  επιπλέον υπηρεσία για το αγοραστικό κοινό.

Στην Ελλάδα η Lamda Development επένδυσε στην startup εταιρεία Stoferno.gr, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του online delivery και των ταχυμεταφορών.Ειδικότερα, η εισηγμένη εταιρεία προχώρησε σε επένδυση 300.000 ευρώ αποκτώντας το 27,27% της πλατφόρμας

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολύ σημαντική συνέργεια στις δραστηριότητες της Lamda Development σχετικά με τα εμπορικά κέντρα.Δεν είναι γνωστό ακόμη με ποια πρόθεση η εταιρεία επένδυσε σε αυτό τον τομέα αλλά είναι έκδηλο οτι υπάρχουν σκέψεις για χρήση της υπηρεσίας στα εμπορικά κέντρα.Τα εμπορικά κέντρα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται απέναντι σε μια μεγάλη πρόκληση, στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Θα μπορούσε η Stoferno.gr να είναι διαθέσιμη στο μέλλον σε όλα τα καταστήματα των εμπορικών κέντρων της Lamda Development και αυτό να είναι ένα επιπλέον και πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.Η μείξη μεταξύ φυσικού και ηλεκτρονικού εμπορίου είναι μονόδρομος και αυτή η προσέγγιση είναι απαραίτητη για τους retailers αλλά και τις εταιρείες ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων.

Τα φυσικά καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα προετοιμάζονται για την νέα εποχή μετά την πανδημία   και το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα κοινό σημείο επαφής για όλες τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις.  Ως αποτέλεσμα, η παρακίνηση των ανθρώπων να επισκεφθούν ένα εμπορικό κέντρο συνιστά μία νέα πρόκληση.Οι ιδιοκτήτες πρέπει τώρα να συμμετάσχουν ενεργά στο καινούριο “σκηνικό” που στήνεται. Το στατικό λιανικό εμπόριο που βασίζεται στα προϊόντα και την απλή έκθεση τους θα αντικατασταθεί από κινητές “επιδείξεις” που βασίζονται στις προσωπικές κατά περίπτωση ανάγκες των πελατών: συγκεκριμένος τρόπος ζωής, δημογραφικά στοιχεία και ενδιαφέροντα.

Το οικονομικό μοντέλο που προώθησε τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου αρχίζει σταδιακά να χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.Επιπλέον, για τους λιανοπωλητές και τους ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων, το 2020 ήταν ένα έτος μαζικής  αναδιαμόρφωσης των μέχρι πρότινος κατεστημένων.Η πανδημία και οι επιπτώσεις της πιθανότατα θα θεωρηθούν ως ιστορικό σημείο καμπής στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Η πανδημία έχει προκαλέσει έναν πιο συνειδητό καταναλωτισμό, καθώς και στροφή προς την κάθε τοπική αγορά.Τα καλά νέα είναι ότι, με λίγη φαντασία και αρκετή δημιουργικότητα, οι καλύτεροι της αγοράς μπορούν να επανασχεδιάσουν την στρατηγική τους για να καλύψουν τις ανάγκες του αύριο. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί μια σημαντική αλλαγή στην νοοτροπία των εταιρειών.

Φαίνεται ότι είναι καιρός να επαναδιαπραγμευτούμε τον ρόλο των καταστημάτων καθώς σε έναν κόσμο μετά την πανδημία ο ρόλος του καταστήματος αλλάζει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο απαραίτητος.Το στατικό λιανικό εμπόριο που βασίζεται στα προϊόντα και την απλή έκθεση τους θα αντικατασταθεί από βιωματικές εμπειρίες που βασίζονται στις προσωπικές κατά περίπτωση ανάγκες των πελατών: συγκεκριμένος τρόπος ζωής, δημογραφικά στοιχεία και ενδιαφέροντα.Επιπλέον, όλες οι ενέργειες πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτο συγχρονισμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ψηφιακό σύμπαν.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.