Στην καρδιά του Παρισιού μια εταιρεία παράγει ένα από τα πιο αρχετυπικά εδέσματα της Γαλλίας: το φουά γκρα.Αλλά αυτό το φουά γκρα δεν παρασκευάζεται από την καταναγκαστική σίτιση χήνας μέχρι να φουσκώσει πολύ το συκώτι της. Αυτό το είδος καλλιεργείται χωρίς βάναυση μεταχείριση, σε ένα εργαστήριο με τη χρήση βλαστοκυττάρων που λαμβάνονται από αυγά πάπιας.
Η εταιρεία Gourmey, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. δολαρίων με επικεφαλής τις εταιρείες Point Nine και Air Street Capital, είναι μέρος ενός αυξανόμενου αριθμού εταιρειών κρέατος με βάση τα κύτταρα στην Ευρώπη, που ελπίζουν να προσφέρουν πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για το κρέας που εκτρέφεται, καθώς η κατανάλωση και οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον αυξάνονται.
Η διάθεση των επενδυτών υπάρχει και οι καταναλωτές ενδιαφέρονται, με τη Γαλλία να έχει τη μεγαλύτερη αγορά φουαγκρά στον κόσμο. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που θα μπορούσε να επιβραδύνει την ήπειρο: η ρυθμιστική της διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ ή την Ασία, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από τις πολλά υποσχόμενες εταιρείες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Gourmey, αναζητούν ξένες αγορές.
Καλλιέργεια φουά γκρα σε εργαστήριο
Η διαδικασία ξεκινά με ένα μόνο γονιμοποιημένο αυγό πάπιας. Στο αυγό υπάρχουν βλαστοκύτταρα τα οποία έχουν την ικανότητα να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται επ’ άπειρον, εφόσον βρίσκονται σε ένα καλό περιβάλλον. Αυτά απομονώνονται από το αυγό και τους δίνεται ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που αναπαράγει το περιβάλλον του αυγού.
Τα κύτταρα τρέφονται με τα ίδια θρεπτικά συστατικά που θα τρεφόταν και μια πάπια – πρωτεΐνες, αμινοξέα, λιπίδια. Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται σαν να βρίσκονται μέσα στο αυγό, και στη συνέχεια προσαρμόζονται τα θρεπτικά συστατικά για να ενεργοποιηθεί ο επιθυμητός κυτταρικός τύπος.Το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με το παραδοσιακό φουά γκρα, με βουτυρένια και εκλεπτυσμένη γεύση.
Αυτή είναι μόνο η αρχή
Η Gourmey επέλεξε να ξεκινήσει με φουά γκρα για διάφορους λόγους.Πρόκειται για ένα πολύπλοκο κρέας, οπότε αποτελεί μια καλή απόδειξη της έννοιας για την εταιρεία. Είναι επίσης απαγορευμένο σε πολλά μέρη (Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη), οπότε οι άνθρωποι συχνά αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, και είναι επίσης ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την επίτευξη ισοτιμίας τιμών μεταξύ της αρχικής και της κυτταρικής εκδοχής.
Η εταιρεία δεν θέλει να παραμείνει εντός της σκηνής των γκουρμέ τροφίμων αφού πρόκειται να προσφέρει τελικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση κρέατος, η οποία χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες καλλιεργειών και ενέργειας.
Κάθε χρόνο, το ανθρώπινο είδος καταναλώνει 72 δισεκατομμύρια ζώα, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από τους ανθρώπους που υπάρχουν στη γη. Από τα 72 δισεκατομμύρια, τα 69 δισεκατομμύρια είναι πουλερικά. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το cell-based κρέας, που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνει τις επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 17%, 52% και 85-92% σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή κοτόπουλου, χοιρινού και βοδινού κρέατος, αντίστοιχα, μειώνοντας τη γη και τις καλλιέργειες που απαιτούνται για την παραγωγή του.
Παίρνοντας την έγκριση
Παρά την παραγωγή ενός προϊόντος στη Γαλλία για το οποίο η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής, η χώρα δεν αποτελεί την αγορά-στόχο της Gourmey. Οι αγορές του εξωτερικού, όπου το ρυθμιστικό τοπίο είναι ελαφρώς πιο προηγμένο και όπου υπάρχει τεράστια όρεξη για εναλλακτικές λύσεις με βάση τα κύτταρα, είναι ο στόχος για τα πρώτα προϊόντα.
Η Σιγκαπούρη είναι, επί του παρόντος, η μόνη χώρα που διαθέτει στην αγορά ένα προϊόν cell-based κρέατος. Άλλα μέρη της Ασίας έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση ρυθμιστικών πλαισίων, όπως και οι ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι, ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θεσπίσουν κανονιστικά μέτρα μέσα στο επόμενο έτος, η Ευρώπη θα χρειαστεί έως και πέντε χρόνια για να κάνει το ίδιο.
Η Σιγκαπούρη είναι επί του παρόντος η μόνη χώρα που διαθέτει στην αγορά ένα προϊόν κρέατος με βάση τα κύτταρα. Άλλα μέρη της Ασίας έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση ρυθμιστικών πλαισίων, όπως και οι ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι, ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ρυθμίσουν το επόμενο έτος, η Ευρώπη θα χρειαστεί έως και πέντε χρόνια για να κάνει το ίδιο.
Στην Ευρώπη, τα τρόφιμα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή πριν τους δοθεί το πράσινο φως. Ο FDA της Αμερικής λειτουργεί με ακριβώς αντίθετο τρόπο, όπου όλα θεωρούνται ασφαλή, εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο.
Brexit: Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να νομοθετεί τώρα πιο γρήγορα;
Ένας τομέας που προκαλεί την περιέργεια του κλάδου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα που αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μπορεί να διαμορφώσει το δικό της σύστημα ρύθμισης των τροφίμων – δυνητικά ένα σύστημα που θα μπορεί να εγκρίνει τα τρόφιμα ταχύτερα από την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή διαδικασία δεν λειτουργεί επειδή ετοιμάζεται ένας φάκελος με πληροφορίες για τις ρυθμιστικές αρχές, μετά από τον οποίο μπορεί να περάσουν 18 μήνες μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.Μέρη όπως η Σιγκαπούρη έχουν μια πιο ευέλικτη αντιμετώπιση και μια αντιμετώπιση που περιλαμβάνει τη συνεργασία με τις εταιρείες σε πιο συλλογικό επίπεδο.
Το μέλλον
Μελέτες σχετικά με την κοινή γνώμη δείχνουν ότι το cell-based κρέας είναι περιζήτητο στην Ευρώπη. Μια μελέτη στη Γαλλία έδειξε ότι περίπου το 30% είναι πρόθυμο να το δοκιμάσει και η Ivy Farm διεξήγαγε μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την οποία το 50% είναι πρόθυμο.
Μόλις οι άνθρωποι καταλάβουν ότι το κρέας με βάση τα κύτταρα έχει την ίδια σύνθεση με το κρέας εκτροφής, θα έρθουν περισσότεροι. Είναι σαν αυτό που συνέβη όταν εμφανίστηκε ο τεχνητός πάγος. Πριν αποκτήσουμε καταψύκτες, οι άνθρωποι μάζευαν πάγο με φυσικό τρόπο. Στη συνέχεια, όταν εφευρέθηκε ο ηλεκτρισμός, οι άνθρωποι εκτίμησαν τον νέο πάγο που προερχόταν από τους καταψύκτες και ήταν επιφυλακτικοί για το αν θα μπορούσε να έχει τις ίδιες ιδιότητες με τον “άγριο” πάγο.
Τώρα, όταν παίρνουμε παγάκια από τον καταψύκτη, δεν τα θεωρούμε συνθετικά, και σίγουρα το ίδιο θα συμβεί και με το κρέας. Στο μέλλον, το συμβατικό κρέας θα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά πιθανότατα θα είναι ένα premium, πολυτελές προϊόν που θα καταναλώνεται σε ειδικές περιπτώσεις. Αυτό θα σημαίνει ότι θα μπορεί να είναι πιο ακριβό, βοηθώντας τους αγρότες να βγάζουν καλύτερα τα προς το ζην.Ίσως θα τρώμε ένα πραγματικό, πατροπαράδοτο κομμάτι κρέας μία φορά την εβδομάδα ή δύο φορές το μήνα. Τότε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς θα μοιραστεί μεταξύ φυτικής πρωτεΐνης, καλλιεργούμενης πρωτεΐνης και ακόμη και πρωτεΐνης από έντομα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.