25 Απρ 2024
READING

Η κυριαρχία του PayPal για πληρωμές μέσω κινητού ίσως πλησιάζει στο τέλος της

4 MIN READ

Η κυριαρχία του PayPal για πληρωμές μέσω κινητού ίσως πλησιάζει στο τέλος της

Η κυριαρχία του PayPal για πληρωμές μέσω κινητού ίσως πλησιάζει στο τέλος της

Στον κόσμο των πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας, το PayPal έχει την κυριαρχία με περισσότερους από 377 εκατομμύρια χρήστες που παρήγαγαν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε όγκο πληρωμών σε πάνω από 15,4 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2020. Ωστόσο, η κυριαρχία της σε ανταγωνιστές όπως το Apple Pay, το Google Pay και το Square Cash App βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Έγκριση και χρήση εφαρμογών πληρωμής για κινητά

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε στην υιοθέτηση εφαρμογών πληρωμής για κινητά. Σύμφωνα με μια μελέτη της Cornerstone Advisors που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, σχεδόν 8 στους 10 κατόχους smartphone διαθέτουν τουλάχιστον μία εφαρμογή πληρωμής για κινητά, με την εφαρμογή PayPal να είναι εγκατεστημένη σε σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των smartphones.

Η εφαρμογή PayPal και Square Cash είναι οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά με σχεδόν τους μισούς χρήστες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για αγορές σε εβδομαδιαία βάση. Περίπου 4 στους 10 χρήστες του Apple Pay πραγματοποιούν αγορές με την εφαρμογή κάθε εβδομάδα, ενώ στο Google Pay μόλις 3 στους 10 χρήστες του κάνουν συχνά αγορές.

Το PayPal είναι η κορυφαία εφαρμογή για πληρωμές μέσω κινητού

Είναι σαφές ότι το PayPal κυριαρχεί όσον αφορά το εύρος της υιοθέτησης και τη συχνότητα χρήσης. Η μελέτη NielsenIQ εξέτασε τις απόψεις των χρηστών εφαρμογών πληρωμής για κινητά σχετικά με 37 διαφορετικά λειτουργικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη της χρήσης τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κυριαρχία του PayPal οφείλεται στην δύναμη της εφαρμογής και στο ότι έχει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Αντίθετα, οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων στην έρευνα για το Apple Pay ήταν κάπου στη μέση σχετικά με την ευκολία και την ικανότητα πληρωμής παντού, ενώ ήταν κάτω από τη μέση για τις παροχές που προσφέρει. Σε ίδια και χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν και οι βαθμολογίες τους σχετικά με το Google Pay.

Η κυριαρχία του PayPal βρίσκεται υπό απειλή

Το PayPal δεν κινδυνεύει να καταστεί ξεπερασμένο, αλλά θα δει την κυριαρχία του στις πληρωμές μέσω κινητών να μειώνεται, καθώς: 1) η Google μεταμορφώνει το Google Pay, 2) το Buy Now, Pay Later κερδίζει έλξη στις ΗΠΑ και 3) αυξάνεται η υιοθέτηση και χρήση πληρωμών εντός δικτύου.

Οι καταναλωτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες του Google Pay

Κατά το περασμένο έτος, η Google ανανέωσε το Google Pay και πιθανόν οι απόψεις πολλών από τους ερωτηθέντες στη μελέτη NielsenIQ BASES βασίζονται σε παλαιότερες εκδόσεις της εφαρμογής. Μια πρόσφατη μελέτη από τους Cornerstone Advisors and Strategy Corps έδειξε το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις λειτουργίες του Google Pay και τις προθέσεις τους να ανοίξουν έναν λογαριασμό όταν ανακοινωθεί. Το έντονο ενδιαφέρον για αυτές τις δυνατότητες – και η προσθήκη πραγματικών δυνατοτήτων ελέγχου λογαριασμού ενσωματωμένων στο Google Pay – θα οδηγήσει στην υιοθέτηση και χρήση κατά τα επόμενα χρόνια, πιθανότατα εις βάρος του PayPal και ακόμη και του Apple Pay.

Η χρήση του Buy Now, Pay Later αυξάνεται στις ΗΠΑ

Παρόλο που η υπηρεσία BillMeLater της PayPal ήταν μία από τις πρώτες (αν όχι οι πρώτες) ψηφιακές υπηρεσίες BNPL που ήταν διαθέσιμη στις ΗΠΑ, οι νεοεισερχόμενοι όπως οι Affirm, Klarna, AfterPay και FuturePay έχουν επηρεάσει την κυριαρχία του PayPal στο χώρο. Μια μελέτη από την Cornerstone Advisors υπολόγισε ότι το PayPal είχε ακόμη 36% μερίδιο αγοράς στην αγορά BNPL των ΗΠΑ το 2020, αλλά οι τέσσερις ανταγωνιστές που αναφέρθηκαν κατέλαβαν το 46% της αγοράς.

Η Cornerstone εκτιμά ότι οι αγορές λιανικής που σχετίζονται με το BNPL στις ΗΠΑ θα αυξηθούν από περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Το μερίδιο των ανταγωνιστών του PayPal είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσουν ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ, αλλά και επειδή οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους στις εφαρμογές Apple Pay και Google Pay. Φαίνεται πολύ απίθανο το PayPal να ανοίξει το ψηφιακό πορτοφόλι του στους ανταγωνιστές BNPL.

Το PayPal αισθάνεται την πίεση

Είναι ένας λόγος για τον οποίο η εταιρεία κοιτάζει για να γίνει «σούπερ εφαρμογή». Μια σούπερ εφαρμογή PayPal σχετίζεται ελάχιστα με την κάλυψη των αναγκών ή των απαιτήσεων των καταναλωτών και σχετίζεται πολύ με την εξάλειψη του ανταγωνισμού τόσο για τις σχέσεις των καταναλωτών όσο και των εμπόρων.

Καθώς οι ανταγωνιστές όπως το Square, το Shopify και το Stripe αναπτύσσουν τις δυνατότητες υποστήριξής τους σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας των εμπόρων, τα δίκτυα ή οι πλατφόρμες των ανταγωνιστών του PayPal δημιουργούν απειλές να απομακρύνουν το PayPal από το τοπίο.

Ωστόσο, το PayPal αποκρίνεται. Σε μια παρουσίαση το Φεβρουάριο του 2021, η εταιρεία συζήτησε τα σχέδιά της για τη δημιουργία μιας «ολοκληρωμένης» πλατφόρμας εμπόρων. Από την πλευρά των καταναλωτών, το PayPal έκανε κάποιες έξυπνες κινήσεις. Η εταιρεία επιτρέπει πλέον στους πελάτες της να αγοράζουν ή να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα και να τα χρησιμοποιούν για να κάνουν αγορές. Ωστόσο, συνολικά, το PayPal βρίσκεται σε μια νέα θέση, παίζοντας άμυνα αντί για επίθεση στον αγώνα των πληρωμών μέσω κινητού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.