Μία καινούρια προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο σερφάρουμε στο ίντερνετ φαίνεται ότι υιοθετούμε στην Ελλάδα, αν κρίνουμε από τα στοιχεία μιας νέας έρευνας, που καταγράφει την εντυπωσιακή αύξηση του 73% στη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας μέσα στο 2020, σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, όπως διαπιστώνει η έρευνα της Tefficient, πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα σύνολο 44 χωρών. Ειδικότερα, από 1,5 GB ανά SIM που ήταν ο μέσος όρος κατανάλωσης mobile data το 2019, η χρήση ανέβηκε στα 2,7 GB.
Aκόμα πιο εντυπωσιακό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι, αν και η αύξηση αυτή είναι αλματώδης, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα έχουν ξακάθαρα στραφεί στο mobile internet, η χώρα βρίσκεται ακόμα μόλις στην πέμπτη από το τέλος θέση στην κατάταξη για τη χρήση δεδομένων, μπροστά μόνο από την Τσεχία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και τον Καναδά. Στην κορυφή βρίσκεται η Φινλανδία, με 24,4 GB ανά SIM τον μήνα, και ακολουθούν η Ταϊβάν και το Μπαχρέιν.
Παρόλ’ αυτά, φαίνεται ότι η ισχυρή αυτή τάση στην Ελλάδα συμφωνεί τόσο με τα καταγεγραμμένα διεθνή trends, που δείχνουν μία παγκόσμια προτίμηση των χρηστών στην πρόσβαση στο ίντερνετ από το κινητό τους – σε μια περίοδο, μάλιστα, που, εξαιτίας της πανδημίας, σε ολόκληρο τον κόσμο «μέναμε σπίτι» -, όσο και με τις ενδείξεις ότι μεταβάλλεται αντίστοιχα το τοπίο στις προσφερόμενες υπηρεσίες από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Από τη μία μεριά, δηλαδή, έχουμε τους χρήστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό να διάγουν τον online βίο τους ολοένα και περισσότερο μέσα από το κινητό τους και, ειδικότερα, μέσα από τις εφαρμογές που κατεβάζουν στο κινητό τους: Το 2020, με 142 εκατομμύρια downloads συνολικά, η αγορά των εφαρμογών μέσα από το Google Play και το Apple Store άγγιξε τα 102 δισεκατομμύρια δολάρια διεθνώς. Η αγάπη για τις εφαρμογές των social media, των μηνυμάτων και του gaming, η αλματώδης αύξηση στη χρήση εφαρμογών media (video, music & audio apps όπως το Spotify), αλλά και το ότι, μέσα στην πανδημία, ακόμα και το shopping άρχισε να γίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασφαλώς συμφωνούν με τα θεαματικά στοιχεία της εν λόγω έρευνας.
Από την άλλη, αυτή η διαρκώς αυξητική τάση στη χρήση δεδομένων προμηνύει αλλαγές στην ποιότητα των τεχνικών υπηρεσιών, των ταχυτήτων και της συνδεσιμότητας, αλλά και στα είδη των συμβολαίων που προσφέρονται από τους παρόχους, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν ικανοποιητικά έσοδα από τους χρήστες, τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι τα δεδομένα χρεώνονται όλο και χαμηλότερα. Ειδικότερα για την Ελλάδα, χαρακτηριστικό είναι ότι τα έσοδα ανά GB για τις εταιρείες μειώθηκαν κατά 43% το 2020, συγκριτικά με το 2019, μια μείωση που κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 44 χώρες της σχετικής λίστας. Καθώς λοιπόν το κόστος τους μειώνεται και τα mobile data γίνονται πιο προσιτά, είναι επιθυμητό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η χρήση τους από τους καταναλωτές, ώστε να υπάρχει μια εξισορρόπηση για τα έσοδα των παρόχων. Έτσι δικαιολογείται και η επιτυχία των όλο και πιο δημοφιλών διεθνώς data-only συνδέσεων, προγραμμάτων δηλαδή που παρέχουν μόνο δεδομένα, χωρίς υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρώτη στη λίστα χρήσης δεδομένων Φινλανδία, όπου το 20% των συνδέσεων ανήκει σε αυτήν την data-only κατηγορία. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του 5% και προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί σχετική αυξητική τάση. Ωστόσο, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση της Tefficient, αυτού του είδους οι συνδρομές είναι ίσως ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αυξηθεί η χρήση δεδομένων, και λαμβάνοντας υπόψη την τάση που υποδεικνύει το εντυπωσιακό +73% στην Ελλάδα, ενδεχομένως έχουμε να περιμένουμε και εδώ περισσότερες τέτοιες συνδρομές στο μέλλον.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.