25 Απρ 2024
READING

Η Unilever θα δοκιμάσει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα στα προϊόντα της με κίνδυνο το “greenwashing”

4 MIN READ

Η Unilever θα δοκιμάσει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα στα προϊόντα της με κίνδυνο το “greenwashing”

Η Unilever θα δοκιμάσει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα στα προϊόντα της με κίνδυνο το “greenwashing”

Η Unilever θα δοκιμάσει ετικέτες πληροφοριών ανθρακικού αποτυπώματος σε ορισμένα προϊόντα της στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, με τις πρώτες αλλαγές να έρχονται μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία εξακολουθεί να οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες, αλλά μια από τις επιλογές είναι μια ετικέτα τύπου φωτεινού σηματοδότη – παρόμοια με αυτές που δοκιμάζονται επί του παρόντος στη Μεγάλη Βρετανία – η οποία βαθμολογεί τα προϊόντα με βάση τη φιλικότητά τους προς το περιβάλλον. Στη συνέχεια θα μπορούσε να συμπληρωθεί με πιο συγκεκριμένα στοιχεία στο διαδίκτυο. 

Η εταιρεία που διαθέτει 75.000 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της μαγιονέζας Hellmann’s και του παγωτού Ben & Jerry’s, σχεδιάζει να μετρήσει το αποτύπωμα άνθρακα 30.000 προϊόντων του μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η Unilever σκοπεύει να τοποθετήσει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα σε όλα τα προϊόντα της κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο έως πέντε ετών. Η εταιρεία πρότεινε, επίσης, την ιδέα των “ουδέτερων” ή “φιλικών προς τον άνθρακα” διαδρόμων στα σούπερ μάρκετ για να βοηθήσει τους καταναλωτές να ανακαλύψουν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.  

Η Unilever είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων που δοκιμάζει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα, τις οποίες έχουν δοκιμάσει επίσης η plant-based μάρκα Oatly και η εταιρεία κατασκευής αναλογικού κρέατος Quorn. Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη βιωσιμότητα των τροφίμων και των ποτών.Η Unilever έθεσε μια σειρά από στόχους βιωσιμότητας το 2010, στους οποίους περιλαμβάνεται και η μείωση των αποβλήτων τροφίμων, η αύξηση των πωλήσεων τροφίμων φυτικής προέλευσης και η προσθήκη ανακυκλωμένων συστατικών στα προϊόντα της.  

Το γεγονός ότι η Unilever είναι μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες τροφίμων που προσθέτει σήμανση του αποτυπώματος άνθρακα θα αποτελέσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια της Unilever για οικολογική συνείδηση. Η πιλοτική συζήτηση για το αποτύπωμα άνθρακα έγινε την ίδια ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα είναι βασικός εταίρος στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26 (U.N.’s COP26 Climate Change conference).  

Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες CPG στον κόσμο, η Unilever θα μπορούσε να παρακινήσει τους ανταγωνιστές της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Στόχος της είναι να μεταμορφώσει όχι μόνο τις ενέργειες των καταναλωτών, αλλά και των χιλιάδων επιχειρήσεων στην εφοδιαστική της αλυσίδα.Οι καταναλωτές που έχουν συνείδηση του κλίματος δίνουν ήδη προτεραιότητα σε εταιρείες και brands που είναι ειλικρινή σχετικά με τις επιπτώσεις τους στο κλίμα. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το κατά πόσον το αποτύπωμα άνθρακα ενός προϊόντος μπορεί να μετρηθεί αποτελεσματικά, ποιοι παράγοντες είναι πιο σημαντικοί και πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς και οι αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων προτύπων υπολογισμού του άνθρακα. 

Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο συγκεχυμένες είναι ήδη οι συσκευασίες τροφίμων, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις ετικέτες που σχετίζονται με τον άνθρακα και να κατανοούν τους ισχυρισμούς τους. Η έλλειψη συνοχής γύρω από τις μεθοδολογίες μέτρησης του άνθρακα, σε συνδυασμό με την έλλειψη κανονισμών, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση ή να δώσει στις εταιρείες την ευκαιρία να αλλοιώσουν τις μετρήσεις τους. 

Το σημαντικό ήταν η ταχύτητα και το γεγονός ότι η Unilever σκοπεύει μελλοντικά να βελτιώσει την ακρίβεια. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό βιομηχανικών μέσων όρων που λαμβάνονται από αυτό που περιέγραψε ως εγκεκριμένες βάσεις δεδομένων και από τις υπάρχουσες μετρήσεις άνθρακα των προϊόντων της, όπως το παγωτό Ben & Jerry’s. Πιστεύει ότι οι ετικέτες της θα είναι περίπου 85% ακριβείς. 

Ένας αυξανόμενος αριθμός brand έχει αρχίσει να ενσωματώνει αναφορές άνθρακα στην ετικέτα και την επισήμανσή τους. Πριν από μερικά χρόνια, η Oatly πρόσθεσε το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα των προϊόντων της στις ετικέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και προκάλεσε άλλους κατασκευαστές να κάνουν το ίδιο. Και το 2020, η Quorn άρχισε να τοποθετεί στοιχεία για το αποτύπωμα άνθρακα σε 30 από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της χωρίς κρέας που πωλούνται online.  

Η επισήμανση άνθρακα βοηθά τη Unilever να βάλει τις προσπάθειές της σχετικά με το κλίμα κυριολεκτικά μπροστά για να τις βλέπουν οι καταναλωτές. Καθώς νέες εταιρείες τροφίμων ξεκινούν με τη βιωσιμότητα ως μέρος της ταυτότητας της μάρκας τους, οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους να προσεγγίσουν τους αγοραστές που μπορεί να τους θεωρούν μέρος του προβλήματος, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα από εταιρείες που εργάζονται για τη μείωση των κλιματικών τους επιπτώσεων.

Ένας φόβος που υπάρχει γύρω από τέτοιες κινήσεις είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του “greenwashing” που εμφανίστηκε στην μόδα.Πάρα πολλές εταιρείες στον χώρο της μόδας χρησιμοποιούν όρους όπως βιώσιμο, βιολογικό, οργανικό και άλλους χαρακτηρισμούς σχετικά με την βιωσιμότητα που τελικά δεν αποδεικνύονται και δημιουργούν μεγαλύτερη αμφιβολία στο καταναλωτές γύρω από τις ίδιες την μάρκες και τις πραγματικές τους προθέσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.