Η λειτουργία απορρήτου του iPhone που λάνσαρε πρόσφατα η Apple, App Tracking Transparency (ATT), αποδεικνύεται μια θριαμβευτική επιτυχία για όσους τους ενδιαφέρει η προστασία της ιδιωτικής τους ζωής αλλά και για την ίδια την Apple.Το ATT του iOS 14.5, όπως είχε προβλεφθεί, έχει βλάψει πραγματικά το Facebook και τους διαφημιστές του. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία στοιχεία από την Branch, η οποία αναλύει την ανάπτυξη των εφαρμογών για κινητά, δείχνουν ότι το 75% των χρηστών iPhone επιλέγουν να μην παρακολουθούνται στα iPhone τους.
Η ATT, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, σήμανε ουσιαστικά το τέλος του αναγνωριστικού για τους διαφημιζόμενους (IDFA), ενός μοναδικού κωδικού που επιτρέπει στις εφαρμογές να παρακολουθούν τους χρήστες iPhone σε όλες τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν στο κινητό τους. Αν πουν όχι στη νέα προτροπή του iOS “Allow App to Track”, ο προγραμματιστής της εφαρμογής θα λάβει μια σειρά από μηδενικά αντί για τον μοναδικό κωδικό.
Ο αντίκτυπος αυτού είναι τεράστιος, καθώς ο IDFA χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της επιτυχίας των διαφημιστικών εκστρατειών – για παράδειγμα, αν κάποιος έβλεπε μια διαφήμιση στο Facebook, αλλά πληκτρολογούσε την ιστοσελίδα στο Google και εμφανιζόταν, ήταν δυνατή η παρακολούθηση αυτού του γεγονότος. Αυτό, όμως, δεν είναι πλέον δυνατό – και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον λιγότερα διαθέσιμα δεδομένα που συλλέγονται από εξωτερικούς ιστότοπους και αποστέλλονται πίσω στο Facebook, έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να παρακολουθούνται, να δημιουργούνται προφίλ και να στοχεύονται οι χρήστες μέσω των διαφημίσεων.
Το Facebook δήλωσε πριν από λίγο καιρό ότι οι διαφημιστές του θα πληγούν. Άνθρωποι της διαφημιστικής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα αυτά αφαιρούν μια “ενιαία πηγή αλήθειας” για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των διαφημίσεων.
Το επιχειρηματικό μοντέλο που επικεντρώνεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής λειτουργεί για την Apple
Η λειτουργία ATT της Apple αναγκάζει εταιρείες όπως το Facebook και τους διαφημιστές του να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Αυτό δεν είναι κακό, αφού το προηγούμενο μοντέλο ήταν προβληματικό, με παρεμβατική παρακολούθηση που αποτελούσε παραβίαση της ιδιωτικότητας των ανθρώπων.
Το Facebook λέει ότι εξετάζει νέους τρόπους μέτρησης της επιτυχίας των διαφημίσεων, αλλά πρέπει να το κάνει με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Όπως δείχνει το προτεινόμενο και τώρα αποτυχημένο πείραμα FLoC της Google, οι χρήστες δεν θα πάρουν τα νέα μέτρα των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας τοις μετρητοίς. Το θέμα είναι επίσης η εμπιστοσύνη – και εδώ η Apple κερδίζει στη μάχη με το Facebook και τη Google.
Η ATT ήταν μια σπουδαία κίνηση από την Apple, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που λειτουργεί για την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone. Σε αντίθεση με το Facebook και τη Google, η Apple κερδίζει τα χρήματά της μέσω του δικού της “περιφραγμένου” οικοσυστήματος υλικού, λογισμικού και υπηρεσιών. Το μοντέλο της δεν βασίζεται στη συλλογή δεδομένων και την παρακολούθηση αλλά πολλοί εκτιμούν ότι αυτή είναι μια καλή ευκαρία να μπει σε αυτή την αγορα.
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Apple έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με τη νέα λειτουργία απορρήτου του iPhone, με μια τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια που δείχνει στους χρήστες πόσο επεμβατική είναι η παρακολούθηση διαφημίσεων. Η ιδιωτικότητα είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Η Apple δεν είναι η μοναδική που επωφελείται από τα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας του iPhone και το ήθος της κατά της παρακολούθησης. Ο χρήστης έχει όλο και περισσότερο πρόσβαση στην ιδιωτικότητα από προεπιλογή και σχεδιασμό, και αυτό είναι σίγουρα κάτι που κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και ασφαλείς.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.