21 Δεκ 2024
READING

Πέντε πράγματα που πρέπει να μάθει η UEFA από το Euro 2020

5 MIN READ

Πέντε πράγματα που πρέπει να μάθει η UEFA από το Euro 2020

Πέντε πράγματα που πρέπει να μάθει η UEFA από το Euro 2020

Λίγες μέρες μετά το Euro 2020, όπου η Ιταλία κέρδισε την Αγγλία στον τελικό, η UEFA, το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχει την ευκαιρία να προβληματιστεί. Συνολικά, τα στελέχη θα είναι ευχαριστημένα με ένα τουρνουά που παρείχε άφθονο δράμα, ψυχαγωγία και άξιο νικητή. Υπάρχουν, όμως, και πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν και άλλα που δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει να μάθει η UEFA από το Euro 2020.

Η μορφή πολλών χωρών πρέπει να καταργηθεί

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε διαφορετικές χώρες ήταν μια κακή ιδέα όταν προτάθηκε για πρώτη φορά. Όταν έφτασε η πανδημία Covid-19, η ιδέα φαινόταν ακόμα χειρότερη. Η UEFA έθεσε σε εφαρμογή αυτήν τη μορφή και ήταν άδικο για τις ομάδες που έπρεπε να ταξιδέψουν περισσότερο και τους οπαδούς που ήθελαν να τις υποστηρίξουν. Άφησε, επίσης, ένα πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από ότι χρειαζόταν.

Ο πρόεδρος της UEFA, Aleksander Ceferin, έχει καταλάβει το μειονέκτημα των αγώνων σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Αγία Πετρούπολη, Σεβίλλη, Μόναχο, Μπακού, Ρώμη, Βουκουρέστι και Βουδαπέστη. Είπε στο BBC Sport ότι «δεν ήταν σωστό», ορισμένες ομάδες είχαν ταξιδέψει πάνω από 10.000 χιλιόμετρα (η Ελβετία ταξίδεψε 15.485 χιλιόμετρα) και άλλες μόλις 1.000 χιλιόμετρα (η Σκωτία ταξίδεψε 1.108 χιλιόμετρα) και φάνηκε να αποκλείει την επανάληψη μιας τέτοιας μορφής.

Οι χορηγοί είναι πρόθυμοι να μιλήσουν

Μία από τις πιο δυσάρεστες στιγμές του Euro 2020 για την UEFA ήταν να απορρίψει ένα αίτημα να φωτιστεί η Allianz Arena του Μονάχου σε χρώματα ουράνιου τόξου για την υποστήριξη των δικαιωμάτων LGBTQ+ για το Pride Month. Το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου και οι ακτιβιστές του LGBTQ+ ζήτησαν τον φωτισμό ως διαμαρτυρία κατά της ουγγρικής κυβέρνησης να εγκρίνει νόμο για την απαγόρευση περιεχομένου LGBT σε σχολεία ή παιδική τηλεόραση. Η UEFA είπε ότι το αίτημα απορρίφθηκε λόγω του «πολιτικού πλαισίου», αλλά ισχυρίστηκε ότι ο οργανισμός σέβεται το ουράνιο τόξο. Ο δήμαρχος του Μονάχου χαρακτήρισε αυτήν την απόφαση ντροπιαστική. 

Τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα όταν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen αποκάλυψε ότι η UEFA την είχε εμποδίσει να χρησιμοποιήσει διαφημίσεις με θέμα το ουράνιο τόξο στις πλαϊνές πλατφόρμες LED για τους προημιτελικούς που έγιναν στο Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία. Η UEFA είπε ότι οι διαφημίσεις ουράνιου τόξου δεν ήταν «συμβατές με την τοπική νομοθεσία». Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός brands στρέφεται σε εταιρικές σχέσεις, οι εταιρείες δεν θα θέλουν να συνδεθούν με αγώνες σε χώρες όπου οι τοπικοί νόμοι δεν εναρμονίζονται με τις δικές τους αξίες.

Το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο όταν οι διαιτητές επιτρέπουν τη ροή του παιχνιδιού

Το επίπεδο διαιτησίας στο Euro 2020 ήταν γενικά εξαιρετικό. Οι διαιτητές, στους οποίους  ίσως δόθηκαν οδηγίες για να αφήσουν τους αγώνες να ρέουν, ήταν επιεικείς και έπαιζαν το  πλεονέκτημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Η χρήση του VAR ήταν επίσης λογική, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη για ορισμένους οπαδούς της Premier League όπου η χρήση της τεχνολογίας επικρίθηκε έντονα στην Αγγλία.

Η UEFA θα θελήσει, επίσης, να επαναλάβει το πρόγραμμα ανταλλαγής, το οποίο είδε έναν διαιτητή της Νοτίου Αμερικής, τον Αργεντίνο Fernando Rapallini και τους βοηθούς του, να εντάσσονται στους Ευρωπαίους διαιτητές του τουρνουά. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής, ο Ισπανός διαιτητής Jesús Gil Manzano, έγινε διαιτητής στο Copa America. Αυτή φαίνεται μια λογική ιδέα που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει το επίπεδο διαιτησίας στις δύο ηπείρους.

Ένα Παγκόσμιο Κύπελο στην Αγγλία θα είχε μεγάλο κίνδυνο

Οι συγκλονιστικές σκηνές από το στάδιο Wembley πριν από τον τελικό ήταν μια υπενθύμιση του στοιχείου χουλιγκανισμού που υπάρχει μεταξύ των Άγγλων οπαδών. Προηγούμενοι αγώνες του τουρνουά στο Wembley, όπως αυτοί με τη Σκωτία και τη Γερμανία, είχαν δει λίγα προβλήματα, αλλά ο τελικός ήταν εντελώς διαφορετικός. Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ανθρώπους χωρίς εισιτήρια να εισέρχονται με βία στο γήπεδο, παραβιάζοντας μάλιστα και εισόδους για θεατές με ειδικές ανάγκες. Υπήρχε βία, ναρκωτικά και μια θάλασσα σκουπιδιών. Οι αυτόπτες μάρτυρες έχουν περιγράψει τον φόβο που ένιωσαν.

Σε τελική ανάλυση, ο παγκόσμιος κυβερνητικός οργανισμός FIFA, όχι η UEFA, επιλέγει τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλου. Αυτό θα μπορούσε ακόμη να είναι η Αγγλία, η οποία πιστεύεται ότι προετοιμάζει μια προσφορά για να φιλοξενήσει το 2030, αν και οι σκηνές στο Wembley θα έχουν καταστρέψει οποιαδήποτε προσφορά προτού ακόμη ανακοινωθεί. Υπάρχουν και άλλοι ισχυροί διεκδικητές, όπως μια κοινή πρόταση από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η FIFA, φυσικά, έχει κάνει παράξενα πράγματα όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο του επόμενου έτους στο Κατάρ, αλλά οι σκηνές από τον περασμένο τελικό δεν θα ξεχαστούν εύκολα.

Ένα τουρνουά 32 ομάδων μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία από ότι υπέθεταν πολλοί

Από το 2016, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει 24 ομάδες, αντί των 16. Πολλοί πίστευαν ότι αυτό έδωσε στο τουρνουά μια περιπλοκότητα, καθώς οι τέσσερις καλύτερες από τις έξι τρίτες των ομίλων προχωρούν στη φάση knockout. Γενικά, ωστόσο, η ποιότητα των αγώνων ήταν καλή και η UEFA σκέφτεται τώρα να επεκτείνει τη διοργάνωση σε 32 ομάδες. Αυτό θα έκανε την τελική μορφή πιο ομαλή, αν και μάλλον εις βάρος πιο ανούσιων ή χαμηλότερης ποιότητας αγώνων. Για την UEFA ένα μεγαλύτερο τουρνουά θα ήταν δημοφιλές σε εκείνα τα μικρότερα έθνη που δεν προκρίνονται τακτικά. Θα σήμαινε, επίσης, περισσότερους αγώνες για χορηγούς και τηλεόραση και, τελικά, περισσότερα χρήματα στα ταμεία της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.