Ασφαλώς το YouTube δε χρειάζεται συστάσεις.Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι να καταγραφεί ένας νέος, δυναμικός του ρόλος, σε ένα επιχειρηματικό πεδίο εκατομμυρίων. Γιατί, όπως φαίνεται, η δημοφιλής πλατφόρμα αναδεικνύεται σε πεδίο δόξης λαμπρόν και για κάποιους απροσδόκητους content creators: τα μεγάλα luxury fashion brands.
Η εύκολα κατανοητή, σκληρή αλήθεια, ότι η πανδημία ανάγκασε τους μεγάλους players της βιομηχανίας μόδας να βρουν διαφορετικούς από τις φυσικές επιδείξεις τρόπους για να παρουσιάσουν τις δημουργίες τους, αποδεικνύεται σταδιακά ότι έδωσε μία επιπλέον ώθηση προς τη συνειδητοποίηση πως τα μεγάλα brands οφείλουν να δραστηριοποιηθούν απολύτως δημουργικά σε αυτό το digital κομμάτι, αν θέλουν να συνεχίσουν να γοητεύουν το πολυπληθές κοινό τους.
Έτσι, τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο, είδαμε επιδείξεις να στριμάρονται στα YouTube κανάλια μεγάλων οίκων, συζητήσεις και live chats με τους σχεδιαστές και το κοινό, συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες σε ταινίες μικρού μήκους διά χειρός χολιγουντιανών σκηνοθετών, backstage videos αποκαλυπτικά της δημιουργικής διαδικασίας αξεσουάρ και συνόλων πολυτελείας, ντοκουμενταρίστικες παραγωγές θαρραλέας χρονικής διάρκειας – αρκεί να σκεφτείτε ότι, για την παρουσίαση της cruise συλλογής του στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τον Ιούνιο που μας πέρασε, ο οίκος Dior ανέβασε στο κανάλι του μία σειρά από 14 βίντεο· εν ολίγοις, έχουμε να κάνουμε με πολύ, πλούσιο και προσεγμένο content που, κρίνοντας από τα δεκάδες χιλιάδες των views, το κοινό αγκαλίαζει πρόθυμα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι όλες αυτές οι παραγωγές καταφέρνουν να ξεχωρίσουν σε μια πλατφόρμα που φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό όγκο περιεχομένου: αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κάθε λεπτό που περνάει, ανεβαίνουν περιπου 500 ώρες βίντεο. Ωστόσο, με το 40% των κατανωλωτών που χρησιμοποιούν το ίντερνετ για τις αγορές τους να δηλώνουν ότι έχουν αγοράσει προϊόντα που έχουν δει στο YouTube, δε φαντάζει και τόσο αξιοπερίεργο που τα μεγάλα brands στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Γιατί όμως ένας χρήστης-δυνητικός καταναλωτής ενός μεγάλου fashion brand, όπως είναι οι οίκοι Gucci, Dior ή Chanel, να περάσει χρόνο στα κανάλια του YouTube, δεδομένου ότι, λίγο-πολύ, γνωρίζει τι έχει να περιμένει από τα luxury fashion houses και, ενδεχομένως, ξέρει από πριν ότι θα κάνει σχετικές αγορές;
Γιατί τόσα views;
Η αλήθεια είναι ότι, πλέον, έχουμε συνολικά να κάνουμε με πολύ πιο συνειδητoποιημένο κοινό, για το οποίο η εκτίμηση σε ένα ιστορικό brand αλλά και το status το οποίο συνοδεύουν τέτοιες αγορές δεν είναι πλέον αρκετά. Οι σύγχρονοι καταναλωτές χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, γοητεύονται από το αποκλειστικό περιεχόμενο από το backstage (όπως τους έδειξε ο Dior από την Αθήνα), εκτιμούν την αμεσότητα της επικοινωνίας με τον designer ενός οίκου, που είναι πρόθυμος να απαντήσει live στις ερωτήσεις των viewers (όπως έκανε η Miuccia Prada), αγαπούν τη δημιουργικότητα που κρύβεται πίσω από μια ταινία που σκηνοθέτησε ένα σημαντικό όνομα του κινηματογράφου (σαν τον Gus Van Sant, για τον Gucci), βυθίζονται στις πρωτόφαντες πληροφορίες που ξαφνικά γίνονται διαθέσιμες μέσα από μικρά ντοκιμαντέρ (όπως της Chanel), αγαπούν να βλέπουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες (όπως τoυς Iggy Pop, A$AP Rocky και Tyler the Creator για τον Gucci) να συμμετέχουν στα βίντεο των αγαπημένων τους brands.
Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι, πολύ απλά, το YouTube πρσφέρει έναν γοητευτικό, διαφορετικό και εύκολα προσβάσιμο τρόπο να αποκτήσει ο καταναλωτής μία μερισσότερο συναισθηματική σύνδεση με ένα brand, γεγονός αποδεδειγμένα σημαντικό για τη marketing αξία της ίδιας της μάρκας. Μάλιστα, σε σχέση με άλλες social media πλατφόρμες όπως το Instagram και το ΤikTok, το YouTube είναι εκείνο που περισσότερο μπορεί να λειτουργήσει ως «βιβλιοθήκη», με όλα τα βίντεο των καναλιών να είναι διαθέσιμα και εύκολα προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή, χωρίς να παρεμβαίνει η στιγμιαία αμεσότητα του αλγορίθμου που ελέγχει το feed σε αυτές τις – ως επί το πλείστον φτιαγμένες για τα smartphones – πλατφόρμες.
Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται από τους content creators τα βίντεο που δημιουργούνται για το YouTube να είναι φτιαγμένα ακριβώς για αυτήν την πλατφόρμα και να μη χρησιμοποιούνται απλά τα βιντεάκια που ανεβαίνουν στο IGTV και το TikTok. Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που τα μεγάλα brands δε διστάζουν να επενδύσουν στη δημιουργία μικρών ταινιών, παρόλο που και με ένα καλό κινητό μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα απολύτως αξιοπρεπές βίντεο.
Το μέλλον βρίσκεται επί της οθόνης
Κάπως έτσι, και με τους γνωστούς οίκους να επιδεικνύουν μεγάλη δημιουργικότητα προκειμένου να γοητεύσουν το κοινό τους online, φαίνεται πως η αγορά οδηγείται προς το επόμενο βήμα: τα brands να υιοθετούν τη λογική ενός media platform, που θα δίνει έμφαση στη δημιουργικότητα και την αληθινή σύνδεση, ενώ η πώληση μιας ακριβής τσάντας θα είναι απλά μία (επιθυμητή) παράμετρος. Το γεγονός ότι, ήδη, υπάρχουν ταινίες οίκων που έχουν παιχτεί σε μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ (όπως το ντοκιμαντέρ «Nose», του Dior, που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Tribeca), ανοίγει τον δρόμο για νέες παραγωγές, που ίσως δούμε πλέον στο Netflix ή το Amazon.
Και, όπως φαίνεται, αυτός ο δρόμος περνάει, κατ’ αρχάς, μέσα από το YouTube.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.