25 Απρ 2024
READING

Οι Κινέζοι millennials στρέφονται στα ρολόγια πολυτελείας

5 MIN READ

Οι Κινέζοι millennials στρέφονται στα ρολόγια πολυτελείας

Οι Κινέζοι millennials στρέφονται στα ρολόγια πολυτελείας

Τα πολυτελή ρολόγια είναι ένα σχετικά νέο πάθος για τους νέους της Κίνας. Για δεκαετίες, τα ρολόγια υψηλού επιπέδου συσχετίστηκαν με επιχειρηματίες συγκεκριμένης ηλικίας που είχαν εμμονή με την εικόνα τους. Το 2021, αυτό το στερεότυπο είναι ξεπερασμένο. Η αγορά ρολογιών πολυτελείας ενισχύθηκε από το ενδιαφέρον των Κινέζων γυναικών και των νεότερων καταναλωτών, λόγω της υψηλής εκπροσώπησης των ρολογιών στην κινεζική ποπ κουλτούρα και τη δημοτικότητα πολλών λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εστιάζουν στο ρολόι.

Πέρυσι, η Κίνα εισήγαγε ελβετικά ρολόγια αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 20% από το προηγούμενο έτος, καθιστώντας τη τον κορυφαίο εισαγωγέα ελβετικών ρολογιών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία της Βιομηχανίας Ελβετικών Ρολογιών. Ορισμένοι σημαντικοί παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Cartier, Jaeger-Lecoultre, IWC και Hublot, έχουν αυξήσει τη δραστηριότητα marketing για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση από Κινέζους καταναλωτές. Η Jaeger-Lecoultre, για παράδειγμα, άνοιξε πρόσφατα ένα καφέ στο κέντρο της Σαγκάης με μια έκθεση για να γιορτάσει το ρολόι της, Reverso.

Οι νέοι Κινέζοι είναι λάτρεις των ρολογιών 

Ένα γνωστό ρητό στην διαδικτυακή κοινότητα μόδας της Κίνας λέει: «οι φτωχοί άνθρωποι ανταγωνίζονται για τα αυτοκίνητα, ενώ οι πλούσιοι ανταγωνίζονται για τα ρολόγια». Συνοψίζει πως τα ρολόγια έχουν αναδειχθεί ως ο απόλυτος σηματοδότης πλούτου στην κινεζική λαϊκή φαντασία.

Μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του διαδικτυακού λόγου, ο Κινέζος καταναλωτής έχει εξοικειωθεί με την ιδέα ότι η πραγματική πολυτέλεια για τα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας αντικατοπτρίζεται σε εξαιρετικά ρολόγια. Στην Κίνα, οι συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά συνδέουν τη γνώση για τα ρολόγια με όρους όπως το shenfen, που μεταφράζεται ως ταυτότητα κατάστασης ή τάξης και yanjie, που σημαίνει την κοσμικότητα ενός ατόμου. Η γνώση για τα ρολόγια πολυτελείας θεωρείται ένδειξη έκθεσης σε έναν κόσμο με πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις.

Σε σύγκριση με ίσως πιο οικεία σύμβολα πολυτέλειας, όπως μια κλασική τσάντα Louis Vuitton ή μια ζώνη με λογότυπο Gucci, τα ρολόγια θεωρούνται ως επένδυση επόμενου επιπέδου για τους Κινέζους καταναλωτές. Τα όμορφα, σπάνια, πολυτελή ρολόγια έχουν ένα εμβληματικό στάτους που χαρακτηρίζει τους κατόχους τους καθώς μετακινούνται από τη φάση της τσάντας ή του αυτοκινήτου.

Πέρα από το προσωπικό στάτους η φεμινιστική αφύπνιση στην Κίνα έχει, επίσης, επηρεάσει την αυξανόμενη δημοτικότητα των ρολογιών στους νεότερους καταναλωτές. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ των γυναικών που είναι ενθουσιώδεις για τα ρολόγια, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και πνευματικής ανεξαρτησίας και έχουν μια εκλεπτυσμένη στάση απέναντι στα ψώνια πολυτελών προϊόντων.

Παραδοσιακά, τα πολυτελή ρολόγια απασχολούσαν κυρίως τους άνδρες. Γι’ αυτό υπάρχουν περισσότερα ανδρικά ρολόγια στην αγορά. Ακόμα και σήμερα, είναι ακόμη συνηθισμένο άνδρες να εκπλήσσονται με τις γυναίκες που ξέρουν για τα ρολόγια, επειδή τείνουν να υποθέτουν ότι είναι ένα ανδρικό χόμπι. Για την αυξανόμενη ομάδα φιλόδοξων γυναικών της Κίνας, η εκμάθηση, η εκτίμηση και η συλλογή αποκλειστικών ρολογιών είναι ένας συναρπαστικός τρόπος συμμετοχής σε μια παράδοση που στο παρελθόν δεν ήταν προσιτή σε αυτές, κάνοντας, επίσης, μια δήλωση σχετικά με την προσωπική ανεξαρτησία.

Το μεταχειρισμένο δεν είναι πλέον παρεξηγήσιμο

Όπως και σε πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων πολυτελείας, ο κόσμος των ρολογιών προσαρμόζεται στη δημοτικότητα των μεταχειρισμένων. Σε σύγκριση με περισσότερα είδη μόδας με βάση τις τάσεις, η ανθεκτική και διαχρονική φύση των ρολογιών τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για μεταπώληση.

Παράλληλα με την ανάπτυξη παγκόσμιων αγορών ρολογιών, οι παίκτες της βιομηχανίας έχουν, επίσης, συμμετάσχει στον αγώνα των μεταχειρισμένων. Η Richemont, η ελβετική εταιρεία πολυτελείας με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τις Cartier, Vacheron Constantin και IWC, απέκτησε την πλατφόρμα Watchfinder το 2018, ως μια κίνηση για να εκμεταλλευτεί την αγορά μεταχειρισμένων. Η ελβετική Richard Mille έχει ορίσει τη Ninety ως αποκλειστικό κανάλι για την απόκτηση πιστοποιημένων ρολογιών, ενώ η Audemars Piguet στρέφεται προς ένα μοντέλο φιλικό προς τις μεταπωλήσεις επιτρέποντας στους πελάτες να ανταλλάσσουν παλιά μοντέλα στο κατάστημα. Η στρατηγική συμμετοχή ορισμένων από τις πιο γνωστές μάρκες ρολογιών στον κόσμο έχει χρησιμεύσει ως ισχυρή υποστήριξη για την οικονομία μεταχειρισμένων ρολογιών.

Ωστόσο, για χρόνια η επικρατούσα άποψη των πολυτελών ρολογιών ήταν ότι τα μεταχειρισμένα καλά ρολόγια δεν θα πωλούσαν ποτέ στην Κίνα. Σίγουρα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι καταναλωτές πολυτελών ρολογιών της Κίνας ήταν ως επί το πλείστον εξαιρετικά πλούσιοι επιχειρηματίες, είχε νόημα για τα πολυτελή εμπορικά σήματα στην Ευρώπη να υποθέσουν ότι οι πλούσιοι σε μια αναδυόμενη οικονομία θα προτιμούσαν ένα Rolex όσο το δυνατόν πιο λαμπερό και καινούριο.

Αυτή η στάση αρχίζει να αλλάζει. Μια νέα γενιά νέων που είναι λάτρεις των ρολογιών είναι έτοιμη να αψηφήσει τις συμβατικές παραδοχές και να τροφοδοτήσει μια νέα αγορά για μεταχειρισμένα ρολόγια, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να αναπτυχθεί δυναμική. Για τους καταναλωτές, η πλοήγηση στην αγορά μεταχειρισμένων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί τόσο σημαντικό πλούτο όσο και βαθιά γνώση της βιομηχανίας. Ένας αγοραστής μεταχειρισμένων ρολογιών όχι μόνο πρέπει να εκτιμήσει τη φήμη μιας μάρκας, αλλά και την αυθεντικότητα και την αξία μεταπώλησης.

Η ιδέα των μεταχειρισμένων ρολογιών προσελκύει ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτών. Σύμφωνα με την Watcheco, μια μεγάλη κινεζική πλατφόρμα ρολογιών, οι συνολικές συναλλαγές στον ιστότοπο αυξήθηκαν έξι φορές το 2020, ενώ η μέση αξία ενός ρολογιού που πωλήθηκε έπεσε στα 3.800 δολάρια, μείωση κατά 14,7% σε ετήσια βάση. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλατφόρμα προσελκύει μεγαλύτερη μάζα χρηστών. Οι τυπικοί χρήστες έχουν προχωρήσει από το κυνήγι για vintage σε πιο δημοφιλή μοντέλα entry-level.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πιθανό να ανοίξει γρήγορα την αγορά. Οι βελτιωμένες υπηρεσίες ελέγχου ταυτότητας πολυτελείας στην Κίνα τροφοδοτούν, επίσης, την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη στις δαπάνες. Παρέχοντας στους καταναλωτές τα εργαλεία για την παρακολούθηση της προέλευσης ενός κομματιού και τη μέτρηση της αγοραίας αξίας του, οι αγορές μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας γίνονται μια διασκεδαστική περιπέτεια και όχι ένας πιθανός εφιάλτης. Για διεθνείς μάρκες ρολογιών πολυτελείας, αυτή είναι μια σπουδαία ευκαιρία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.