Τον Ιούνιο, ένας διεθνής συνασπισμός οργανώσεων δικαιωμάτων των καταναλωτών και εμπειρογνωμόνων για την προστασία των δεδομένων ζήτησε την απαγόρευση της διαφήμισης βάσει παρακολούθησης. Περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας τοποθετούν τους καταναλωτές στο επίκεντρο της δυναμικής της διαφήμισης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θέλουν να λαμβάνουν διαφημίσεις και από ποιον. Μια κοινή στρατηγική τέτοιων διαφημίσεων βάσει αδειών είναι το marketing μόνο σε όσους επιλέγουν να λαμβάνουν προσφορές και ανακοινώσεις.
Αυτό έχει γίνει γνωστό χάρη στην κίνηση της Apple να περιορίσει την ικανότητα των διαφημιζόμενων να παρακολουθούν τους καταναλωτές. Σε αυτήν την περίπτωση, οι χρήστες που κάνουν λήψη εφαρμογών καλούνται προληπτικά να επιλέξουν εάν θέλουν οι εφαρμογές να τους παρακολουθούν σε άλλες εφαρμογές και ιστότοπους. Σε παρόμοια κίνηση, η Google σκοπεύει να διακόψει την αντίστοιχη βασική μέθοδο διαδικτυακής διαφήμισης, στην οποία βασίζονται πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης, καταργώντας σταδιακά την παρακολούθηση από τρίτους έως το 2023.
Η διαφήμιση βάσει αδειών ήταν μια λειτουργία που βοηθούσε έναν έμπορο λιανικής ή μια μάρκα να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές, αλλά τώρα γίνεται μια απαίτηση των καταναλωτών. Σε μια μελέτη του 2020, το 70% των καταναλωτών δήλωσαν ότι πιστεύουν πως είναι απαράδεκτο μια επιχείρηση να μοιράζεται τα στοιχεία τους με προμηθευτές χωρίς την άδειά τους
Ζητώντας άδεια ενθαρρύνεται η αλληλεπίδραση
Οι εταιρείες θα πρέπει να δημιουργήσουν και να αξιοποιήσουν νέα εργαλεία marketing, αλλά πρέπει και να αγκαλιάσουν πολλές από τις τεχνικές που υπήρχαν σε μια εποχή πριν από τα cookies και το διαδικτυακό marketing. Μια εποχή που εργάζονταν για να δημιουργήσουν αξία για τον καταναλωτή και που το κόστος της επικοινωνίας με τους πελάτες τους σήμαινε να αφιερώνουν χρόνο να τους κατανοούν και να επενδύουν ανάλογα.
Έξι προσεγγίσεις για την απόκτηση εμπιστοσύνης με άδεια
Το να ζητά μια εταιρεία άδεια είναι παρόμοιο με το να ζητάει εμπιστοσύνη. Είναι μια πράξη διαφάνειας. Στη διαφήμιση, σημαίνει εξήγηση με σαφήνεια στους πελάτες γιατί συλλέγονται τα δεδομένα τους, ποιες συγκεκριμένες πληροφορίες συλλέγονται, πώς χρησιμοποιούνται και ποια είναι η αξία των πληροφοριών τους. Αυτή η αναγνώριση αξίας θα μπορούσε να καταστεί απαραίτητη εάν οι έμποροι λιανικής θέλουν να κερδίσουν εμπιστοσύνη.
Ορισμένες εταιρείες, πολλές από τις οποίες είναι startups, πλησιάζουν τώρα αυτό το μοντέλο marketing ως πρότυπο. Ακολουθούν έξι τρόποι που επιτρέπουν τη διαφήμιση βάσει αδειών.
Ψηφιακό νόμισμα ως πληρωμή. Οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώνουν για άυλα δεδομένα με εικονικά χρήματα. Παράδειγμα αποτελεί το ψηφιακό νόμισμα Ask Coin. Το Ask Coin, που δημιουργήθηκε από την Permission.io, χρηματοδοτεί ένα παγκόσμιο σύστημα ψηφιακής διαφήμισης που βασίζεται στην κοινή χρήση δεδομένων. Οι χρήστες που συμφωνούν να κοινοποιήσουν τις πληροφορίες τους σε ψηφιακά κανάλια και στο Permission.io ανταμείβονται με Ask Coins, τα οποία εκδίδονται από διαφημιστές. Ουσιαστικά, οι χρήστες δημιουργούν έσοδα από τα δικά τους δεδομένα και, ιδανικά, θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη μέσω των αλληλεπιδράσεων.
Συνεργατικές κοινότητες δεδομένων. Οι επωνυμίες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τους πελάτες τους και να προσφέρουν καλύτερη αξία για τα κοινόχρηστα δεδομένα όταν συνεργάζονται. Αναπτύσσονται περισσότερες πλατφόρμες για να βοηθήσουν αυτό το μοντέλο. Το DISQO, που ιδρύθηκε το 2015, είναι μια πλατφόρμα όπου περισσότερα από 20 εκατομμύρια καταναλωτές ανταμείβονται για την ανταλλαγή πληροφοριών με επιχειρηματικούς πελάτες. Επειδή τα συνδυασμένα δεδομένα παρέχουν πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των πελατών, οι επιχειρηματικοί πελάτες του DISQO μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κοινές απόψεις και συμπεριφορές μελών για να αναπτύξουν πιο ακριβείς και αξιόπιστες διαφημίσεις.
Επιλογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρώτης κατηγορίας. Πολλοί retailers ζητούν από τους επισκέπτες να εγγραφούν για να λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την επίσκεψή τους στους ιστότοπούς τους. Οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής μπορούν να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια περαιτέρω μόλις έρθουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με απλά γραπτά μηνύματα που καλούν τους πελάτες να μοιραστούν συγκεκριμένες πληροφορίες με αντάλλαγμα μια έκπτωση από την επόμενη αγορά τους ή ένα κουπόνι.
Αποκλειστική αφοσίωση βάσει αδειών. Όλα τα προγράμματα αφοσίωσης βασίζονται σε μια συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών. Τέσσερις στους δέκα καταναλωτές θα προτιμούσαν να επιλέξουν μια αποκλειστική προσφορά. Ορισμένα προγράμματα το αντιμετωπίζουν αυτό προσφέροντας ειδικές ανταμοιβές σε μέλη που συμφωνούν να συμμετάσχουν και να μοιράζονται πληροφορίες.
Επιλογές χωρίς συνδρομή. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σχεδόν το 20% των καταναλωτών αγόρασαν πακέτα συνδρομής για αγαθά, όπως για τρόφιμα και ρούχα, σύμφωνα με έρευνα του Coupon Follow. Για πολλούς που προτιμούν να μην πληρώνουν τέλος συνδρομής για αγαθά, οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές μπορούν να προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών συνδρομής, σε διάφορες τιμές, με εκπτώσεις για συμμετοχή σε διαφημίσεις. Τα μέλη που επιλέγουν αυτήν την επιλογή θα λαμβάνουν διαφημίσεις με στόχευση βάσει των δεδομένων περιήγησής τους, με στόχο τη δημιουργία πιο σχετικών προτάσεων συνδρομής.
Η άδεια χτίζει σχέσεις, η παρακολούθηση όχι
Οι αγορές και τα ψώνια είναι μια οικεία διαδικασία και οι καταναλωτές θα προτιμούσαν να γνωρίζουν τον τρόπο δημιουργίας εσόδων από αυτές τις συμπεριφορές. Το να ζητούν οι επιχειρήσεις άδεια για να ακολουθήσουν έναν καταναλωτή είναι κατά κάποιον τρόπο σαν να δίνουν στον εαυτό τους την άδεια να αποτύχουν, καθώς πολλοί πελάτες μπορεί να αρνηθούν. Ωστόσο αν δεχτούν και κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, οι επιχειρήσεις αυτές αξίζουν να πάρουν το ρίσκο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.