27 Απρ 2024
READING

Για τη μουσική βιομηχανία το κρυπτονόμισμα θα είναι ανατρεπτικό  

3 MIN READ

Για τη μουσική βιομηχανία το κρυπτονόμισμα θα είναι ανατρεπτικό  

Για τη μουσική βιομηχανία το κρυπτονόμισμα θα είναι ανατρεπτικό  

Οταν αναλύουμε το ψηφιακό τοπίο σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες που προκαλούν ρήγματα στη σχέση καλλιτέχνη-θαυμαστή. Παρόλο που έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε σχεδόν όλη την ηχογραφημένη μουσική από τα smartphones μας, έχουμε θυσιάσει την οικειότητα για τη βιασύνη. Το Twitter και το Instagram παρέχουν στους οπαδούς πρόσβαση στους αγαπημένους τους καλλιτέχνες με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά δεν προσφέρουν την αίσθηση της πραγματικής σύνδεσης. Οι πλατφόρμες streaming, όπως το Spotify και το YouTube, παρέχουν έναν τρόπο στους θαυμαστές να έχουν γρήγορη πρόσβαση στη μουσική σε προσιτή τιμή, αλλά υπάρχει έλλειψη δέσμευσης και ενθουσιασμού μέσω αυτών των μέσων. Οι θαυμαστές είναι απλώς ένας αριθμός σε μια οθόνη – ένας συντελεστής στην καταμέτρηση της ακροαματικότητας.

Όμως τα crypto νομίσματα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτό το κενό. Ενώ οι θαυμαστές βρίσκονταν πάντα στην αρένα και κοιτούσαν τον καλλιτέχνη, με τα crypto, για πρώτη φορά, θαυμαστές και καλλιτέχνες κερδίζουν μαζί. Οι θαυμαστές είναι κάτοχοι ενός κουπονιού και μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το κουπόνι ως πάσο πρόσβασης σε αποκλειστικό περιεχόμενο, NFTs, εμπειρίες και κοινότητες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες μπορούν να προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες με αντάλλαγμα το δικό τους νόμισμα και τόσο οι θαυμαστές όσο και οι δημιουργοί μπορούν να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και την επιτυχία αυτής της οικονομίας.

Όπως τα μουσικά βίντεο υπήρχαν πριν από το MTV, έτσι και η έννοια των κοινωνικών tokens και των NFTs δεν είναι καινούργια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις για τη δημιουργία λογισμικού, δικτύων και πλατφορμών που μπορούν να “εκδώσουν” NFTs και να λανσάρουν κοινωνικά tokens με μηδενικό ή εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Αυτή η ευκολία χρήσης έχει ανοίξει την πρόσβαση στην τεχνολογία και έχει οδηγήσει σε ενισχυμένο πειραματισμό από κυρίως αναδυόμενους καλλιτέχνες.

Τα crypto επιτρέπουν στους καλλιτέχνες όλων των επιπέδων να κατέχουν την οικονομική τους σχέση με τους θαυμαστές τους αντί να βασίζονται στο παραδοσιακό σύστημα των δισκογραφικών εταιριών και/ή στους τεχνολογικούς γίγαντες που λειτουργούν ως μεσάζοντες. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν NFTs για να κερδίσουν έσοδα ετών από streaming μέσα σε μία ημέρα και να ξεκλειδώσουν μοναδικές εμπειρίες για τους θαυμαστές χωρίς να βασίζονται σε μια κεντρική πλατφόρμα. Επιπλέον, τα crypto δίνουν στους καλλιτέχνες τον έλεγχο της δικής τους οικονομικής επιτυχίας.

Στα επόμενα χρόνια, θα δούμε τα crypto να γίνονται βασικός πυρήνας της στρατηγικής ενός καλλιτέχνη, όχι μόνο ως εργαλείο δέσμευσης των θαυμαστών, αλλά και ως μόνιμη πηγή εσόδων. Θα δούμε τους καλλιτέχνες να χτίζουν τις αυτοκρατορίες τους γύρω από τα crypto: από τις κυκλοφορίες άλμπουμ μέχρι τα νέα μουσικά βίντεο και τα εμπορεύματα που τροφοδοτούνται από τα κοινωνικά τους tokens. Τα NFTs θα χρησιμοποιούνται για την ασφαλή πώληση εισιτηρίων, εξασφαλίζοντας ότι οι καλλιτέχνες θα κερδίζουν. Η δυναμική ισχύος μεταξύ θαυμαστών και καλλιτεχνών θα αλλάξει και θα τοποθετήσει επιτέλους τους θαυμαστές στο ίδιο επίπεδο με τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες, δημιουργώντας μια πολυπόθητη αίσθηση κοινότητας, όπου καλλιτέχνες και θαυμαστές χτίζουν μαζί μια ολοκαίνουργια ψηφιακή οικονομία. 

Ακριβώς όπως φαινόταν σχεδόν αδιανόητο ότι ένα μικρό νεοσύστατο εγχείρημα σε ένα νεοσύστατο νέο μέσο θα άλλαζε για πάντα το τοπίο της μουσικής, τα crypto προσφέρουν στους καλλιτέχνες και τους θαυμαστές τους ατελείωτα σημεία σύνδεσης, ενώ παράλληλα φτάνουν την επιχείρηση στο επόμενο επίπεδο προσφέροντας μια εναλλακτική ροή εσόδων που προσδίδει μεγαλύτερη αξία στη σχέση δημιουργού-θαυμαστή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.