18 Απρ 2024
READING

To Amazon κατηγορείται για πώληση προϊόντων επικίνδυνων για την ασφάλεια των καταναλωτών  

2 MIN READ

To Amazon κατηγορείται για πώληση προϊόντων επικίνδυνων για την ασφάλεια των καταναλωτών  

To Amazon κατηγορείται για πώληση προϊόντων επικίνδυνων για την ασφάλεια των καταναλωτών  

Το Amazon κατηγορείται από την Consumer Product Safety Commission (CPSC) των ΗΠΑ η οποία επιδιώκει να αναγκάσει την εταιρεία να ανακαλέσει χιλιάδες προϊόντα αυξημένου κινδύνου που μπορεί να αποβούν μοιραία και να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο. Η CPSC υπέβαλε διοικητική καταγγελία εναντίον του Amazon προσπαθώντας να το αναγκάσει να αποδεχτεί τις ευθύνες του και να σταματήσει την πώληση επικίνδυνων προϊόντων από τρίτους πωλητές της πλατφόρμας.   

Ανάμεσα στα συγκεκριμένα ακατάλληλα προϊόντα, τα οποία ανήκουν σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες συμπεριλήφθηκαν: 400.000 συσκευές θερμότητας για μαλλιά που πωλήθηκαν χωρίς προστασία σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας, 24.000 ελαττωματικούς ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα χωρίς συναγερμό και πολλά παιδικά ενδύματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί παραβιάζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των εύφλεκτων υφασμάτων.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί είναι τεράστιο βήμα για όλες αυτές τις τεράστιες πλατφόρμες λιανικής τρίτων πωλητών να ενεργούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Μέσω αυτού προστατεύονται οι καταναλωτές, από τυχόν μελλοντικά ατυχήματα ιδιαιτέρως επικίνδυνα. Από την άλλη το Amazon υποστηρίζει ότι έχει αφαιρέσει από την πλατφόρμα συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί επιστροφές των χρημάτων στους αγοραστές. Μέχρι αυτή τη στιγμή απέφυγε κάθε είδους νομική ευθύνη για την πώληση των επικίνδυνών αντικειμένων με την δικαιολογία ότι ενεργεί απλώς σαν «πάροχος υπηρεσιών». Ωστόσο μετά από τον αυξανόμενο αριθμό νομικών συγκρούσεων το Amazon αναγκάστηκε να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τα αγαθά που πωλούνται στην πλατφόρμα του.

Επιπλέον αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο, όπου δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε ότι το Amazon μπορεί πλέον να θεωρηθεί υπεύθυνο για τυχόν τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τα ελαττωματικά προϊόντα που πωλήθηκαν από τρίτους εμπόρους στην πλατφόρμα του, ανατρέποντας την προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου  Δικαστηρίου του San Diego. Κατόπιν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το Amazon αντιμετώπισε μια ακόμη δικαστική μάχη περί υπευθυνότητας και ασφάλειας των προϊόντων που πωλούνται, μετά από τον σοβαρό τραυματισμού ενός μικρού παιδιού 19 μηνών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.