Η Raylo επενδύει στην μίσθωση και επαναχρησιμοποίηση κινητών συσκευών

Η Raylo, η οποία είναι μια startup για μισθώσεις smartphone με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξασφάλισε  χρηματοδότηση 11,5 εκατομμύριων δολαρίων.Η νέα χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση ενός πλάνου συνδρομών για smartphones, που παροτρύνει στους καταναλωτές να μην έχουν τη δική τους κινητή συσκευή, αλλά απλώς να πληρώνουν ένα μηνιαίο κόμιστρο για τη μίσθωση μιας νέας ή ανακαινισμένης συσκευής χωρίς SIM.

Η Raylo ισχυρίζεται ότι έχει δει μεγάλη αύξηση των πελατών και των εσόδων της από έτος σε έτος και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να επιταχύνει την ανάπτυξή της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ θα της άρεσε η ιδέα μιας μελλοντικής παγκόσμιας ανάπτυξης, παραμένει σταθερά επικεντρωμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο για τώρα.

Οι καταναλωτές που επιλέγουν να αποκτήσουν ένα smartphone μέσω της Raylo θα πληρώσουν χαμηλότερο κόστος από τις τιμές λιανικής για μια συσκευή, δεδομένου ότι δεν θα κατέχουν στην πραγματικότητα το κινητό στο τέλος της σύμβασης. Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, αυτό μπορεί να είναι όλο και πιο σημαντικό, δεδομένης της αυξανόμενης τιμής των premium συσκευών όπως το κορυφαίο iPhone που έχει ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια εδώ και μερικά χρόνια. Η μίσθωση και επιστροφή προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τόσο ακριβές συσκευές προηγμένης τεχνολογίας.

Με την Raylo, το μισθωμένο κινητό επιστρέφεται συνήθως μετά το τέλος της σύμβασης 12 ή 24 μηνών και η επιστρεφόμενη συσκευή επισκευάζεται ώστε να χρησιμοποιηθεί από άλλο χρήστη. Οι συσκευές στο τέλος του κύκλου ζωής τους ανακυκλώνονται από συνεργάτες. Πρόκειται για ένα κυκλικό μοντέλο που προωθεί τη βιωσιμότητα μέσω της μακροζωίας χρήσης της συσκευής έναντι του πιο τυπικού σεναρίου αναβάθμισης, μέσω ενός φορέα, όπου ένας καταναλωτής μπορεί απλώς να πετάξει το παλιό μη χρησιμοποιημένο κινητό του σε ένα συρτάρι, σπαταλώντας την περαιτέρω πιθανή χρησιμότητά του.

Βέβαια, πολλοί άνθρωποι μεταβιβάζουν παλιές συσκευές σε άλλα μέλη της οικογένειας ή ακόμη και τις πωλούν ή τις ανταλλάσσουν. Ωστόσο, η Raylo ισχυρίζεται ότι υπάρχουν περίπου 125 εκατομμύρια smartphones που δεν χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, η πρόταση είναι ότι πολλούς χρήστες smartphone δεν θα τους πείραζε να διασφαλίσουν ότι η παλιά τους συσκευή θα αποκτήσει δεύτερη ζωή.

Η Raylo θεωρεί ότι κάθε μια από τις μισθωμένες συσκευές της μπορεί να χρησιμοποιηθεί από συνολικά τρεις πελάτες σε διάστημα 6-7 χρόνων, κάτι που, εάν επιτευχθεί, θα σήμαινε ότι η διάρκεια ζωής της συσκευής θα είναι σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στο Ηνωμένο Βασίλειο (2,3 χρόνια). Για να προωθηθεί ο στόχος της μακροζωίας, όλα τα κινητά που παρέχει διαθέτουν δωρεάν θήκη και προστατευτικό οθόνης.

Οι χρήστες πρέπει, επίσης, να σταθμίσουν εάν θέλουν να πληρώσουν και για την ασφάλιση, εάν όχι, πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν θα βλάψουν το μισθωμένο κινητό. Η Raylo προσφέρει τη δική της ασφάλιση συσκευών στους χρήστες ως κάτι προαιρετικό, που αυξάνει ελαφρώς το μηνιαίο κόστος.

Εάν ένας χρήστης δεν θέλει ή αποτύχει να επιστρέψει μια συσκευή στο τέλος της σύμβασης, θα πρέπει να πληρώσει ένα τέλος μη επιστροφής, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το hardware της συσκευής και πόσο καιρό πληρώνει για αυτήν. Ωστόσο, η χρέωση μπορεί να ανέλθει σε πάνω από 600 λίρες για ένα ακριβό κινητό, όπως για παράδειγμα το Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ή το iPhone 12 Pro Max.

Παράλληλα οι καταναλωτές που θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ίδια συσκευή και όχι να κάνουν αναβάθμιση μετά τη λήξη της σύμβασής τους, μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις συνήθεις μηνιαίες χρεώσεις τους, με τις πληρωμές να συνεχίζονται έως και το πολύ 36 μήνες, μετά το τέλος μη επιστροφής μειώνεται στη μία λίρα.Όλες οι μισθωμένες συσκευές της Raylo συνοδεύονται από εγγύηση 24 μηνών, σύμφωνα με την οποία αναφέρει ότι θα επιδιορθώσει δωρεάν σφάλματα που δεν σχετίζονται με ζημιές ή ατυχήματα των χρηστών. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό τότε θα αντικαταστήσει τη συσκευή.

Η η οικονομία των συνδρομών μεταμορφώνει γρήγορα τον τρόπο πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες, ωστόσο το smartphone, η πιο πολύτιμη συσκευή ενός ατόμου, εξακολουθεί να είναι κλειδωμένο πίσω από ένα μοντέλο που βασίζεται στην ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε έναν κύκλο αγοράς και διάθεσης, με απότομο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Η Raylo επιλύει αυτά τα προβλήματα προσφέροντας πρόσβαση σε premium καταναλωτικές συσκευές σε χαμηλότερες τιμές βάσει συνδρομής, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της πρόσβασης στην τελευταία τεχνολογία. Επιπλέον το γεγονός ότι οι συσκευές της επαναχρησιμοποιούνται, βοηθά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας. 

Ορισμένες επιχειρήσεις που ανακαινίζουν ηλεκτρονικά είδη έχουν προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Οι πρόσφατες χρηματοδοτήσεις στο χώρο περιλαμβάνουν ένα γύρο 335 εκατομμυρίων δολαρίων για τη γαλλική αγορά ανακαινισμένων συσκευών Back Market, ένα γύρο 71 εκατομμυρίων δολαρίων για την επιχείρηση ηλεκτρονικών συνδρομών της Grover με έδρα το Βερολίνο και ένα γύρο 40,6 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Swappie με έδρα τη Φινλανδία, η οποία επισκευάζει και πουλάει μεταχειρισμένα iPhone.