25 Απρ 2024
READING

Κορυφαία καινοτόμα loyalty προγράμματα και γιατί λειτουργούν 

4 MIN READ

Κορυφαία καινοτόμα loyalty προγράμματα και γιατί λειτουργούν 

Κορυφαία καινοτόμα loyalty προγράμματα και γιατί λειτουργούν 

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πώς θα εξελισσόταν το 2020 – τι αντίκτυπο θα είχε στις επιχειρήσεις και στον νέο ορισμό του “φυσιολογικού”. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι μάρκες αλλάζουν τις στρατηγικές τους για να εστιάσουν στη διατήρηση και τη δέσμευση των υφιστάμενων πελατών. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η αφοσίωση έχει να κάνει με τη δημιουργία συναισθηματικών συνδέσεων με τους πελάτες και την καλλιέργεια υποστηρικτών και κοινοτήτων της μάρκας, ώστε να μπορέσουν οι μάρκες να αναπτυχθούν. 

Για να προωθήσουν με επιτυχία την αφοσίωση των πελατών, οι μάρκες πρέπει να παρέχουν εξαιρετική εμπειρία στον πελάτη σε κάθε αλληλεπίδραση. Σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τις μάρκες, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που εστίασαν σε καινοτόμα loyalty programms όσον αφορά το engagement και τη δημιουργία βαθύτερων σχέσεων με τους πελάτες τους.

Η LEGO αναβαθμίζει τις προσφορές επιβράβευσης για να προσφέρει στους πελάτες περισσότερα από αυτά που αγαπούν 

Η LEGO, η δημοφιλής μάρκα παιχνιδιών με φανατικούς οπαδούς τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και μεταξύ των ενηλίκων. Επανακυκλοφόρησε το πρόγραμμα επιβράβευσης για να απομακρυνθεί από την παροχή αποκλειστικά παθητικών εκπτώσεων, που επικεντρώνονται μόνο σε όσους ξοδεύουν πολλά χρήματα, σε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου ζητούν από τα μέλη τους να συμμετέχουν ενεργά, επιλέγοντας ανταμοιβές που συνδέονται με τις προτιμήσεις τους. 

Χτίζοντας ένα πρόγραμμα βασισμένο στην αρχή της ενσωμάτωσης, η LEGO κατάφερε να ανταμείψει τα μέλη της με ουσιαστικό τρόπο. Το πρόγραμμα VIP της LEGO προσφέρει πολλές ανταμοιβές. Οι πρόσφατες καινοτομίες ανταμοιβής περιλαμβάνουν: 

  • Τμηματοποιημένες ανταμοιβές (καθιστώντας ορισμένες ανταμοιβές διαθέσιμες μόνο σε ορισμένους πελάτες) 

  • Μοναδικές ανταμοιβές (ανταμοιβές που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού) 

  • Ηλεκτρονικό πορτοφόλι για κινητά (απρόσκοπτη σύνδεση της εμπειρίας αγοράς στο κατάστημα και στο διαδίκτυο) 

  • Πολλαπλασιαστές πόντων μπόνους (προσφέροντας στα μέλη διπλάσιους ή τριπλάσιους πόντους για αγορές συγκεκριμένων SKU).  

Δίνοντας πίστωση στη LEGO, με τόσους πολλούς τρόπους να κερδίζουμε και να εξαργυρώνουμε, ο καθένας μπορεί να έχει μια εμπειρία που τον κάνει να αισθάνεται σαν VIP. Το πρόγραμμα VIP της Lego λαμβάνει αναγνώριση και από τον κλάδο γενικότερα. Πρόσφατα η LEGO κέρδισε το βραβείο Loyalty360 Platinum για το σχεδιασμό κινήτρων και ανταμοιβών.   

Το Disney Movie Insiders αξιοποιεί τα δεδομένα για να δημιουργήσει μαγικές στιγμές

Η Walt Disney Studios κατέχει τα αγαπημένα brands των θαυμαστών, όπως η Marvel, ο Πόλεμος των Άστρων και η Pixar. Ανανέωσε το πρόγραμμα επιβράβευσης για να συνεργαστούν καλύτερα με τα μέλη τους μέσω νέων καναλιών και να καταγράψουν δεδομένα για να προσφέρουν καλύτερη εμπειρία στους πελάτες τους. 

Το πρόγραμμα Movie Insiders της Disney δημιουργεί άμεσες συνδέσεις με τους οπαδούς της Disney και δημιουργεί ενθουσιασμό και ‘buzz’ γύρω από τις επερχόμενες κυκλοφορίες τίτλων, ανταμοίβοντας παράλληλα τους πελάτες για τις αγορές τους. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει και παρακολουθεί την τηλεθέαση σε όλα τα κανάλια και formats, ενώ παράλληλα δημιουργεί προφίλ μελών σχετικά με τη σύνθεση του νοικοκυριού τους, τα κινηματογραφικά τους ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις προβολής και πολλά άλλα. Τα δεδομένα αποτέλεσαν την πρωταρχική εστίαση του προγράμματος και καθοδηγούν τις μελλοντικές βελτιώσεις.

Επίσης, το Disney Movie Insiders έχει επεκτείνει το δίκτυό του, διευκολύνοντας τους πελάτες να κερδίζουν πόντους για τη συμμετοχή τους και να ανταμείβονται για όλες τις αγορές. Καθώς πολλοί λάτρεις της Disney αντάλλαξαν φέτος τις βραδιές στον κινηματογράφο με κινηματογραφικές βραδιές στο σπίτι, η Disney διασφαλίζει ότι τα μέλη ανταμείβονται για κάθε κινηματογραφική αγορά, ανεξάρτητα από το πού γίνεται. Τα μέλη ανταμείβονται με αποκλειστικές ευκαιρίες επιβράβευσης, όπως μελλοντικές κυκλοφορίες της Disney, μοναδικά εμπορεύματα και εμπειρίες.

Το Foot Locker βάζει τους πιστούς πελάτες ένα βήμα μπροστά μέσω της πρόσβασης με προτεραιότητα

Υπάρχουν έξι μάρκες στην οικογένεια Foot Locker και, ιστορικά, η καθεμία είχε το δικό της πρόγραμμα VIP, όπου τα μέλη μπορούσαν να κερδίσουν εκπτώσεις μόνο με βάση τις δαπάνες τους. Το Foot Locker επανακυκλοφόρησε το πρόγραμμα πιστότητας με πυρήνα την προώθηση και τον εορτασμό της κουλτούρας των sneakerhead, ενώνοντας όλες τις μάρκες κάτω από ένα πρόγραμμα-ομπρέλα. Το FLX είναι ένα πρόγραμμα τριών βαθμίδων, όπου τα μέλη μπορούν να ξεκλειδώσουν πρόσθετα οφέλη, πρόσβαση και ευκαιρίες καθώς προχωρούν και εισέρχονται σε υψηλότερες βαθμίδες.

Τα μέλη του FLX μπορούν να εξαργυρώσουν πόντους για Head Starts – μια θέση κράτησης για μια επερχόμενη κυκλοφορία προϊόντος – ένα από τα πιο εμφανή πλεονεκτήματα του προγράμματος, ειδικά μεταξύ των μελών στις υψηλότερες βαθμίδες. Οι πελάτες έχουν, επίσης, τεράστια ευελιξία όσον αφορά την επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα ξοδέψουν τους πόντους, είτε έχουν κίνητρο τις εκπτώσεις, τα αποκλειστικά εμπορεύματα, τις ανταμοιβές συνεργατών ή τις δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέσω του FLX, η Foot Locker εμβαθύνει τις συνδέσεις πελατών και δημιουργεί κοινότητες μεταξύ όλων των μελών της. 

Το Foot Locker ανέφερε εντυπωσιακούς αριθμούς μελών FLX και ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια μέλη στις ΗΠΑ. Τα μέλη ξοδεύουν κατά μέσο όρο 40% περισσότερο από τα μη μέλη. Τείνουν επίσης να ψωνίζουν πιο συχνά, με τον αριθμό των παραγγελιών ανά πελάτη να είναι κατά μέσο όρο πάνω από 50% υψηλότερος από ό,τι τα μη μέλη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.