Γιατί τα μεγέθη στη μόδα πρέπει να αναθεωρηθούν

Για πολλούς καταναλωτές μόδας, η δυνατότητα να δοκιμάζουν ρούχα είναι ένας βασικός λόγος για αγορές στο κατάστημα έναντι διαδικτύου. Οι δοκιμές αυτές μπορούν να προσφέρουν βεβαιότητα στις επιλογές αγοράς και να αποτρέψουν τις επιστροφές.Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των διαδικτυακών αγορών επιστρέφονται, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για αγορές στο κατάστημα είναι 8%, σύμφωνα με την Paazl.

Περαιτέρω έρευνα από την Barclaycard διαπίστωσε, επίσης, ότι το 30% των αγοραστών σκόπιμα υπεραγοράζει και στη συνέχεια επιστρέφει ανεπιθύμητα προϊόντα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται, εν μέρει, στην αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος με αποτέλεσμα οι πελάτες να αγοράζουν το ίδιο αντικείμενο σε πολλά μεγέθη.

Ενώ η αποστολή και οι επιστροφές είναι δωρεάν για πελάτες πολλών διαδικτυακών λιανοπωλητών μόδας, το κόστος για τον λιανοπωλητή είναι σημαντικό. Το ζήτημα του μεγέθους και της προσαρμογής είναι αυτό που επηρεάζει την παγκόσμια βιομηχανία μόδας εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ο «πληθωρισμός μεγέθους». Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη γυναικεία μόδα, όπου συχνά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εστίαση στο μέγεθος και την εικόνα του σώματος στα μέσα ενημέρωσης. Καθώς τα γυναικεία σώματα έχουν εξελιχθεί και μεγαλώσει τα τελευταία 50 χρόνια, οι μάρκες μόδας έχουν μεγαλώσει τα μεγέθη τους μαζί τους. Το μέγεθος των ρούχων έχει βρεθεί ότι συνδέεται με την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος για τις γυναίκες και οι μάρκες θέλουν φυσικά να κάνουν τους αγοραστές τους να αισθάνονται καλά για το μέγεθος που φορούν.

Μια γυναίκα που αναφέρεται συχνά ως βαρόμετρο για το μεγέθος γυναικείας ένδυσης είναι η Μέριλιν Μονρόε. Αναφέρεται συχνά ότι φορούσε μέγεθος ΗΠΑ 12 ή μέγεθος ΗΒ 16, ωστόσο, λόγω του πληθωρισμού μεγεθών, και τα δύο αυτά μεγέθη είναι πολύ μικρότερα σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι με τις μετρήσεις της, πιθανότατα θα φορούσε μέγεθος ΗΠΑ 6 η 8 και ΗΒ 10 η 12.

Ένα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το ότι οι έμποροι λιανικής δεν ακολουθούν τις ίδιες μετρήσεις μεγέθους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις στα μεγέθη μεταξύ καταστημάτων και εκπλήξεις για τους πελάτες όταν τους ταιριάζει ένα μέγεθος σε ένα κατάστημα, αλλά όχι σε ένα άλλο. Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο με την ανάπτυξη διαδικτυακών πωλήσεων, όπου οι αγοραστές μπορούν να κάνουν αγορές με μάρκες από όλο τον κόσμο και να τους αποσταλούν εντός λίγων ημερών. Πολλά βίντεο έχουν γίνει viral με γυναίκες που κρατούν 5 ζευγάρια τζιν στο ίδιο μέγεθος από διαφορετικούς λιανοπωλητές, τα οποία όμως διαφέρουν μεταξύ τους.

Πέρα από το μέγεθος το πως ταιριάζει ένα ρούχο είναι, επίσης, ένας παράγοντας, με το σχήμα του σώματος ενός πελάτη να επηρεάζει τον τρόπο εμφάνισης ενός αντικειμένου.Και πάλι, αυτά τα μεγέθη και τα εύρη είναι όλα ειδικά για την κάθε μάρκα και δεν επιτρέπουν καμία βεβαιότητα μεγέθους για τον καταναλωτή όταν ψωνίζει αλλού. Αυτή η έλλειψη παγκόσμιου βιομηχανικού προτύπου για το μέγεθος για πολλούς αποτελεί πρόβλημα.

Αρκετοί διαδικτυακοί retailers εργάζονται προκειμένου να βοηθήσουν τους πελάτες να κατανοήσουν τα μεγέθη τους σε όλες τις μάρκες. Σε ιστότοπους όπως το FarFetch, όταν επιλέγουν ένα μέγεθος, οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «Fit Predictor» για να εισάγουν τα μεγέθη που παίρνουν σε άλλες μάρκες, ώστε να βρουν την καλύτερη δυνατή προσαρμογή.

Αρκετές νέες νεοσύστατες επιχειρήσεις αποσκοπούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να βρουν το σωστό μέγεθος ρούχων σε πολλές μάρκες. Μία από αυτές είναι η True Fit, η οποία παρακολουθεί το στυλ, το μέγεθος και την εφαρμογή χιλιάδων ρούχων και την αγοραστική συμπεριφορά των μεμονωμένων αγοραστών, για την παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών στον πελάτη σχετικά με το πως ένα κομμάτι θα του ταιριάζει πριν το αγοράσει.

Η True Fit αποκαλεί το σύνολο δεδομένων της «The Fashion Genome ™» ως το μεγαλύτερο συνδεδεμένο σύνολο δεδομένων στον κόσμο για υποδήματα και ενδύματα. Αυτό το σύνολο δεδομένων περιέχει λεπτομερείς προδιαγραφές ενδυμάτων από περισσότερες από 16.000 μάρκες, μαζί με περίπου 25 χαρακτηριστικά στυλ προϊόντος ανά ένδυμα.

Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για τους πελάτες και τις μάρκες αν υπήρχε ένα σύστημα διεθνούς κλίμακας, το οποίο θα υπολόγιζε όλες τις αναλογίες για να δώσουν σε κάθε πελάτη έναν μοναδικό κωδικό και όχι ένα μέγεθος. Όποιες κι αν είναι οι λύσεις, οι βελτιώσεις και η τυποποίηση του μεγέθους των προϊόντων θα ωφελήσουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις μάρκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here