26 Απρ 2024
READING

Η νέα στρατηγική της Volkswagen θέτει το λογισμικό και την αυτόνομη οδήγηση στο επίκεντρο 

3 MIN READ

Η νέα στρατηγική της Volkswagen θέτει το λογισμικό και την αυτόνομη οδήγηση στο επίκεντρο 

Η νέα στρατηγική της Volkswagen θέτει το λογισμικό και την αυτόνομη οδήγηση στο επίκεντρο 

Η Volkswagen θα ενισχύσει το λογισμικό της, την κινητικότητα ως υπηρεσία και την τεχνολογία μπαταριών για να παραμείνει ανταγωνιστική τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η ίδια και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη μετάβαση στην προσωπική κινητικότητα από όταν εφευρέθηκε το αυτοκίνητο. 

Η στρατηγική της εταιρείας δίνει έμφαση σε έναν μετασχηματισμό σε όλα τα σημεία, από την κατασκευή έως τις ροές εσόδων. Ενώ τα έσοδα καθορίζονταν ιστορικά από τις πωλήσεις οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, το υπόλοιπο της δεκαετίας φέρνει έσοδα που προέρχονται όχι μόνο από τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και από το λογισμικό, την αυτόνομη οδήγηση, ακόμη και από το ridesharing. 

Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει δουλέψει αρκετά, σχεδιάζοντας έξι εργοστάσια μπαταριών Gigafactories στην Ευρώπη και μια εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης πλατφόρμας hardware αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ στο Δυτικό Βερολίνο. Η εταιρεία ενισχύει, επίσης, τον εσωτερικό της βραχίονα λογισμικού για την αυτοκινητοβιομηχανία Cariad, ο οποίος, σύμφωνα με τη VW, θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα έως και 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, μέσω συνδρομών και άλλων πωλήσεων. 

Η Volkswagen έχει μεγάλα σχέδια και για την αυτόνομη οδήγηση. Η εταιρεία θέλει να πάρει ένα κομμάτι του μεριδίου αγοράς από το ridesharing και την ενοικίαση αυτοκινήτων, πράγμα που θεωρεί ότι θα επιτύχει μέσω μιας ολοκληρωμένη πλατφόρμας AV. Τα στελέχη περιέγραψαν ένα όραμα στο οποίο οι πελάτες θα μπορούν να ζητήσουν ένα ηλεκτρικό AV ταξί ή λεωφορείο της Volkswagen μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το οποίο μπορεί να μην περιλαμβάνει καν τιμόνι ή κάθισμα οδηγού, σύμφωνα με τις εικόνες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. 

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης αναμένει ότι οι επενδύσεις της στο MaaS-Mobility as a Service θα αποδώσουν. Η εταιρεία προβλέπει ετήσια έσοδα άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές μέχρι το 2030. Το αυτόνομο ridesharing σύστημα ID Buzz, το οποίο δοκιμάζεται ως πιλοτικό πρόγραμμα στο Μόναχο, θα κυκλοφορήσει ως εμπορική υπηρεσία στο Αμβούργο το 2025, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η αυτοκινητοβιομηχανία προβλέπει ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αντιπροσωπεύουν το 25% των πωλήσεων μέχρι το 2025 και το 50% μέχρι το 2030. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μέλλον, για το οποίο όμως η Volkswagen είναι απόλυτα σίγουρη. Η εταιρεία αύξησε τον στόχο της για κέρδη για το 2025 στο 8-9%, από 7-8%.Μέχρι το 2030, ο κόσμος της κινητικότητας θα έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση από τη μετάβαση από τα άλογα στα αυτοκίνητα στις αρχές του 20ού αιώνα. Το μέλλον των αυτοκινήτων, το μέλλον της ατομικής κινητικότητας, θα είναι λαμπρό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.