26 Απρ 2024
READING

Η Tesla είναι η πιο πολύτιμη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα αυτοκινήτων στον πλανήτη

3 MIN READ

Η Tesla είναι η πιο πολύτιμη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα αυτοκινήτων στον πλανήτη

Η Tesla είναι η πιο πολύτιμη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα αυτοκινήτων στον πλανήτη

Σύμφωνα με την κατάταξη του «Kantar BrandZ ™ Most Valuable Global Brands 2021», η Tesla ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, με 275% αύξηση της αξίας της μάρκας και αποτίμηση 42 δις δολαρίων. Ανέφερε, επίσης, κέρδη για ολόκληρο το έτος για πρώτη φορά. Ενώ η Tesla υπερτριπλασίασε την αξία της μάρκας της, αυξάνοντάς τη από 11,35 δις δολάρια το 2020 σε 42,6 δις δολάρια το 2021, οι Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν μια ισχυρή χρονιά, με την αξία της μάρκας να αυξάνεται κατά 21% για τη BMW στα 24,8 δις δολάρια, για την Audi κατά 22% στα 8,9 δις δολάρια και για την Mercedes-Benz κατά 21% στα 25,8 δις δολάρια.

Η Honda ηγείται της ανάπτυξης ανάμεσα στις ιαπωνικές μάρκες, αυξάνοντας την αξία της κατά 6%, σε σύγκριση με μια λιγότερο θετική χρονιά για την Toyota και τη Nissan, όπου οι αξίες τους μειώθηκαν κατά 5% και 4% αντίστοιχα. Μόνο οι τέσσερις κορυφαίες μάρκες αυτοκινήτων πέτυχαν μια αξία αρκετά υψηλή, ώστε να καταταχθούν στις κορυφαίες 100 μάρκες του κόσμου, με την άνοδο της Tesla να την τοποθετεί στη θέση 47 του δείκτη.

Ενώ η Tesla έχει δείξει ξεκάθαρα τεράστια ανάπτυξη και η Toyota είναι καθιερωμένη ως κατασκευαστής υβριδικών/EV, άλλες καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mercedes-Benz και η BMW, βλέπουν τα οφέλη ανάπτυξης της μάρκας από τη μετατροπή της νέας παραγωγής και την προώθηση υβριδικών, ηλεκτρικών και άλλων νέων καυσίμων οχημάτων. Αυτές οι μάρκες που αύξησαν την αξία τους στο φετινό δείκτη προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα και ως εκ τούτου επιβραβεύτηκαν. Η πρόκληση τώρα είναι οι μάρκες αυτοκινήτων να αναλάβουν την ευθύνη τους σε ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής και χρήσης και να κοινοποιήσουν με σαφήνεια την πρόοδο στην πελατειακή τους βάση.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υστερούν στην περιβαλλοντική ευθύνη

Η αυτοκινητοβιομηχανία υστερεί σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες στον τομέα της περιβαλλοντικής ευθύνης. Ενώ όλες οι μάρκες έχουν μια τάση από το 2020 να είναι πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνες, εξακολουθούν να θεωρούνται ότι είναι πίσω σε σύγκριση με άλλες εταιρείες που κατατάσσονται στην λίστα «Kantar BrandZ Most Valuable Brands». Η περιβαλλοντική απόδοση της αυτοκινητοβιομηχανίας κυριαρχεί στην κοινωνική συζήτηση γύρω από την βιωσιμότητα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει ένα πρόθυμο κοινό να ακούσει πως αυτές οι μάρκες αναδιαμορφώνουν τη βιομηχανία τους.

Απαιτείται νέο marketing για τη διεύρυνση της ελκυστικότητας των καταναλωτών

Τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης δείχνουν ότι οι μάρκες πρέπει να αλληλεπιδρούν ουσιαστικά με το κοινό τους για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Ακόμη και η Tesla, με τη μεγαλύτερη αποτίμηση μετοχών και την πολυτιμότερη αξία μάρκας αυτοκινήτων στην κατάταξη, έχει την ευκαιρία να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων καταναλωτών, με το να γίνει πιο ουσιαστική.

Οι μάρκες αυτοκινήτων χρησιμοποιούν παραδοσιακά το marketing για να τοποθετηθούν ως επιθυμητές, σύγχρονες και περιπετειώδεις. Η αποτυχία επικοινωνίας κάθε μάρκας μπορεί να εμποδίσει τη μελλοντική ανάπτυξη, καθώς οι καταναλωτές ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο με μάρκες που δείχνουν τη δέσμευσή τους για ηθικές και κοινωνικές πρακτικές.

Τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι οι μάρκες υψηλής ανάπτυξης έχουν ισχυρότερη φήμη, ειδικά για βιώσιμους και ηθικούς σκοπούς. Για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αξιοποίηση της περιβαλλοντικής ευθύνης με ουσιαστική διαφορά είναι το κλειδί για μελλοντική ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα.

Με πληροφορίες από την Kantar

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.