20 Απρ 2024
READING

Η Ahold Delhaize ηγείται της αλλαγής κουλτούρας για την υγιεινή διατροφή

5 MIN READ

Η Ahold Delhaize ηγείται της αλλαγής κουλτούρας για την υγιεινή διατροφή

Η Ahold Delhaize ηγείται της αλλαγής κουλτούρας για την υγιεινή διατροφή

Οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων και super market θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν στο να βοηθήσουν τους καταναλωτές να είναι πιο υγιείς, καθιστώντας τα τρόφιμα που είναι πιο υγιεινά διαθέσιμα, προσιτά και βολικά. Σε αυτή τη μετα-πανδημική εποχή – οι άνθρωποι αισθάνονται πιο έτοιμοι από ποτέ να κάνουν μια αλλαγή – και η εταιρεία σούπερ μάρκετ Ahold Delhaize ηγείται αυτής της αλλαγής.

Η Ahold Delhaize-ιδιοκτήτρια αλυσίδων όπως οι Stop and Shop, Giant Food, Food Lion, Fresh Direct, The Giant Company και Hannaford στις ΗΠΑ αλλά και της ΑΒ Βασιλόπουλος- έχει πάνω από 400.000 υπαλλήλους και εξυπηρετεί 54 εκατομμύρια αγοραστές κάθε εβδομάδα, οπότε έχει τεράστιο αντίκτυπο.

Ένα πιο υγιές μέλλον για την εταιρεία έγκειται στο να καταστήσει τα υγιεινά τρόφιμα περισσότερο διαθέσιμα, προσιτά και βολικά.Η πανδημία ενίσχυσε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για καλύτερη διατροφή και η εταιρεία νιώθει ότι πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταναλώνουν πιο υγιεινά τρόφιμα σε προσιτές τιμές.

Η εταιρεία προσθέτει περισσότερες plant-based επιλογές και τα καταστήματά της Hannaford διαθέτουν ακόμη και διατροφολόγους για να καθοδηγούν τους καταναλωτές που είναι νέοι σε αυτό το είδος διατροφής. Η άλλη θυγατρική της και μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία, η Albert Heijn, διπλασίασε τον αριθμό των vegan προϊόντων φέτος. Τα καταστήματα Delhaize στο Βέλγιο είδαν πρόσφατα αύξηση 20% στον όγκο των φυτικών προϊόντων.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το τμήμα Armonia με βιολογικά προϊόντα οικολογικά και λειτουργικά αφού η κεντρική προσέγγιση της εταιρείας είναι ότι ζούμε μια καλή ζωή όταν βρισκόμαστε σε αρμονία με το σώμα μας, το πνεύμα μας και τον πλανήτη μας.Επίσης δημιουργήθηκε το Healthy Basket το οποίο υποστηρίζοντας την ισορροπημένη διατροφή διαφέρει ανάλογα τις ανάγκες που έχει ο κάθε άνθρωπος σύμφωνα με το διατροφικό του πρόγραμμα με βάση τις συμβουλές ειδικών διατροφολόγων.

Η εκπαίδευση των καταναλωτών είναι ένα άλλο βασικό μέρος του σχεδίου της. Από το 2006 τα καταστήματα της Ahold Delhaize στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το “Guiding Stars”, ένα πρόγραμμα διατροφικής επισήμανσης που βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές. Το πρόγραμμα έγινε πρόσφατα ακόμη καλύτερο, με τα πιο υγιεινά τρόφιμα να επισημαίνονται πλέον ως “good”, “better” ή “best”.Η εταρεία δεσμεύτηκε στο “Partnership for a Healthier America” ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2025 περισσότερες από τις μισές (54%) μάρκες ιδιωτικής ετικέτας της θα φέρουν αυτά τα “Guiding Stars” στην ετικέτα τους. Αυτή η συμμαχία με το PHA αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη δέσμευση για την ενίσχυση των πωλήσεων υγιεινών τροφίμων και της διαφάνειας από έναν αμερικανικό λιανοπωλητή τροφίμων. 

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η εταιρεία θα γνωστοποιεί, επίσης, δημόσια το ποσοστό των συνολικών πωλήσεων τροφίμων του καταστήματος που προέρχονται από όλα τα προϊόντα που πωλεί τα οποία λαμβάνουν ένα, δύο ή τρία αστέρια μέσω του προγράμματος Guiding Stars.

Παράλληλα με την εκπαίδευση των αγοραστών, η Ahold ξεπερνά, επίσης, το μεγαλύτερο ίσως εμπόδιο: να κάνει τα πιο υγιεινά τρόφιμα πιο προσιτά. Τον Οκτώβριο του 2020 η εταιρεία εισήγαγε το πρόγραμμα SuperPlus στο Βέλγιο για να προσφέρει ανταμοιβές και εκπτώσεις σε υγιεινά και βιώσιμα προϊόντα. Η νέα “Superplus Card” προσφέρει στους πελάτες αυτόματη εξοικονόμηση 5% έως 15% σε περισσότερα από 5.000 προϊόντα. Με το πρόγραμμα αυτό, η Delhaize δίνει σαφές μήνυμα και κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους πελάτες να αναπτύξουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες μέσω μιας πιο ισορροπημένης διατροφής, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό τους. 

Τέλος, η εταιρεία κάνει την υγιεινή διατροφή πιο βολική, ξεπερνώντας ένα βασικό εμπόδιο για τους καταναλωτές που πιέζονται από το χρόνο. Για παράδειγμα, θα προσφέρει ένα λαχανικό με τρεις διαφορετικούς τρόπους – για παράδειγμα, ένα ολόκληρο κουνουπίδι, μια συσκευασία με κομμένο κουνουπίδι και ως μέρος ενός προμαγειρεμένου γεύματος – και όλα αυτά στον ίδιο διάδρομο.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία από την Ahold Delhaize:  

  • Η πώληση προσιτών και πιο υγιεινών προϊόντων είναι καλή για τις επιχειρήσεις. Οι αγοραστές θέλουν να τρώνε καλύτερα, αλλά συχνά έρχονται αντιμέτωποι με υψηλές τιμές. Αυτή η πρακτική έχει απομυθοποιηθεί από την Ahold και άλλες αλυσίδες θα πρέπει να υιοθετήσουν προγράμματα όπως το SuperPlus για να ικανοποιήσουν τόσο τη ζήτηση των καταναλωτών για better-for-you προϊόντα, όσο και να συμβάλουν στην αύξηση των πωλήσεων. 

  • Οι επιχειρήσεις πρέπει να βοηθούν τους αγοραστές τους να βρουν πιο υγιεινά τρόφιμα. Πρωτοβουλίες επισήμανσης όπως τα Guiding Stars  βοηθούν τους πελάτες να εντοπίσουν τρόφιμα και ποτά που είναι πιο υγιεινά χωρίς να υποτιμούν όλα τα άλλα είδη. Η προσέγγιση αυτή είναι σωστή, καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα των καταναλωτών είτε αγοράζουν υγιεινά τρόφιμα είτε φιλοδοξούν να τρώνε πιο υγιεινά. 

  • Σκληρή δέσμευση. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πρέπει να “βγουν μπροστά” και να αναλάβουν σοβαρές δεσμεύσεις για την πώληση πιο υγιεινών τροφίμων – αν μη τι άλλο, γιατί είναι καλό για την επιχείρηση. Η αγορά έχει στραφεί προς τα πιο υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα και δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία. Αν οι εταιρείες δεσμευτούν να κάνουν τη ζωή των καταναλωτών τους καλύτερη, αυτό θα εδραιώσει την πελατεία στα καταστήματά τους.

Το να δεσμεύεται μια πολυεθνική εταιρεία στην υγεία και τη βιωσιμότητα σε τόσο μεγάλο βαθμό, είναι ενθαρρυντικό. Αυτές οι προσπάθειες δεν είναι καλές μόνο για τους αγοραστές, αλλά και για τη διαφοροποίηση των επιχειρήσεων.Ίσως αυτή την στιγμή αυτη η προσέγγιση της υγιεινής διατροφής να είναι εκτός προτεραιοτήτων για κάποιες εταιρείες και ένα τμήμα των καταναλωτών αλλά οδηγούμαστε ταχύτατα σε μια εποχή που η υγεία και οι διατροφικές συνήθειες θα καθορίζουν την στρατηγική των εταιρειών super market.Θα απαιτηθεί λοιπόν στο άμεσο μέλλον περισσότερες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ahold Delhaize

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.