23 Απρ 2024
READING

65 retailers και παραγωγοί τροφίμων υπογράφουν συμφωνία για την βιωσιμότητα της τροφικής αλυσίδας 

2 MIN READ

65 retailers και παραγωγοί τροφίμων υπογράφουν συμφωνία για την βιωσιμότητα της τροφικής αλυσίδας 

65 retailers και παραγωγοί τροφίμων υπογράφουν συμφωνία για την βιωσιμότητα της τροφικής αλυσίδας 

Γεγονός αποτελεί η απόφαση 65 κορυφαίων παραγωγών και λιανοπωλητών τροφίμων να υπογράψουν έναν ευρωπαϊκό κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος στοχεύει σε μία πιο βιώσιμη τροφική αλυσίδα. Αναντίρρητα μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η συνεργασία μεταξύ των φορέων με διαφορετικά συμφέροντα.  

Αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πολύ πρόσφατα τον κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος σχετίζεται με τις υπεύθυνες επιχειρηματικές και εμπορικές πρακτικές διαχείρισης των τροφίμων. Ο κώδικας αποτελεί μέρος της European Green Deal και της στρατηγικής «Farm to Fork», οι οποίες θα οδηγήσουν στην δημιουργία μίας βιώσιμης τροφικής αλυσίδας έως το 2050. Η συγκεκριμένη συμφωνία υπογράφηκε από 65 παραγωγούς, εμπόρους λιανικής πώλησης τροφίμων και οργανώσεις, όπως είναι οι AB InBev, Ahold Delhaize, Carrefour, Colruyt Group, Danone, Mondelez, Nestlé, PepsiCo, Tesco και Unilever. 

Κύριος στόχος της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι η δέσμευση σε τομείς που αφορούν την αειφορία, την υγεία και τις συνθήκες εργασίας, ώστε να δημιουργηθούν πιο βιώσιμες και υγιεινές επιλογές τροφίμων, οι οποίες παράλληλα θα είναι προσιτές για όλους. Για παράδειγμα θα εστιάσουν στην προώθηση της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, στην καλή διαβίωση των ζώων, στη βελτίωση της διατροφικής σύνθεσης των προϊόντων αλλά και στην διαφάνεια των πληροφοριών της παραγωγής των προϊόντων προς τους καταναλωτές. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμετωπίζεται τόσο η απώλεια, όσο και η σπατάλη των τροφίμων.

Συνοψίζοντας, δίνεται έμφαση στο κομμάτι της συνεργασίας εστιάζοντας στον τομέα της τροφικής αλυσίδας, πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο καθώς υφίστανται πολλές απόψεις από διαφορετική οπτική γωνία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα σχετικά με την διαφύλαξη της βιωσιμότητας όπως είναι η απότομη μείωση των φυτοφαρμάκων και η ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με το Nutri-Score. Το πιο επείγον από όλα, παραμένει ο μετασχηματισμός του συστήματος διατροφής, ενθαρρύνοντας ακόμη περισσότερες εταιρείες να ενταχθούν και να συμβάλλουν στην προώθηση της παγκόσμιας αλλαγής. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.