25 Απρ 2024
READING

Η συγκέντρωση το επόμενο βήμα στις εταιρείες παράδοσης

4 MIN READ

Η συγκέντρωση το επόμενο βήμα στις εταιρείες παράδοσης

Η συγκέντρωση το επόμενο βήμα στις εταιρείες παράδοσης

Nεοσύστατες επιχειρήσεις που υπόσχονται ότι τα είδη σούπερ μάρκετ θα παραδίδονται στο σπίτι του καταναλωτή μέσα σε λίγα λεπτά είναι οι πιο δημοφιλείς για τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων αυτήν την περίοδο. Οι επενδυτές έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ κατά παραγγελία – ορισμένες από τις οποίες λειτουργούν μόλις έναν η δύο χρόνια – αφού η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση των αγορών μέσω διαδικτύου.  

Οι εταιρείες παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια έχουν ήδη συγκεντρώσει πολλά  δισεκατομμύρια δολάρια από χρηματοδοτήσεις αλλά και η αξία τους έχει εκτιναχθεί.Στις ΗΠΑ, η Instacart αποτιμήθηκε στα 39 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από έναν γύρο χρηματοδότησης τον Μάρτιο, ενώ η Gopuff συγκέντρωσε κεφάλαια με αποτίμηση 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, η Xingsheng Youxuan άντλησε φέτος το επιβλητικό ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί τον μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης για μια νεοσύστατη επιχείρηση παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ μέχρι σήμερα. 

Η μόδα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, με μια σειρά από εφαρμογές να κερδίζουν έδαφος, προσφέροντας διανομή των προϊόντων μέσα σε 10-20 λεπτά – μερικές από αυτές είναι οι Getir, Gorillas, Weezy, Flink, Zapp και Dija. Συχνά βασίζονται στα λεγόμενα “dark stores”, μικρά κέντρα fulfilment, όπου τα προϊόντα παραλαμβάνονται και στη συνέχεια παραδίδονται από κούριερ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η τσεχική εταιρεία Rohlik – η οποία προσφέρει παράδοση προϊόντων σε δύο ώρες – συγκέντρωσε 120 εκατομμύρια δολάρια και η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Ελλάδα επίσης έχουμε Efood και Wolt οι οποίες είναι κάτι αντίστοιχο για την δική μας αγορά οι οποίες από τον χώρο των τροφίμων και ποτών μπήκαν σε αυτό των ειδών super market και συνολικότερα όλης της λιανικής.

Η ψηφιακή βιομηχανία παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ αποκτά ολοένα και περισσότερο όγκο και η γενική εκτίμηση είναι ότι πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς ένα κύμα συγκέντρωσης με εξαγορές. Το ποσό των χρημάτων που τοποθετείται έναντι αυτής της ευκαιρίας είναι κατάφωρα δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθός της.Μεγάλα τεχνολογικά ονόματα όπως το Amazon και κολοσσοί του λιανεμπορίου θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους πιθανούς αγοραστές. 

Οι νεοεισερχόμενοι στον τομέα της παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ προσφέρουν στους πελάτες μια “συναλλαγή”: οι πελάτες συνήθως πληρώνουν 18-34% πριμοδότηση στις τιμές των σούπερ μάρκετ με αντάλλαγμα την ευκολία της γρήγορης παράδοσης. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του αυστηρού αποκλεισμού εξαιτίας του Covid, τον Ιανουάριο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 16% των πωλήσεων ειδών σούπερ μάρκετ της χώρας ήταν ηλεκτρονικές, αν και αυτό αποτέλεσε ρεκόρ. Οι ιδρυτές και οι επενδυτές της τεχνολογίας λένε ότι αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την αύξηση της ηλεκτρονικής εξάπλωσης. 

Και στην Ελλάδα στην περίοδο του σκληρού lockdown οι ηλεκτρονικές παραγγελίες στα super market δεν ξεπέρασαν το 4-5% και αυτή την περίοδο είναι ακόμη χαμηλότερα.Προφανώς αυτά τα μεγέθη δεν είναι αμελητέα αλλά ίσως να μην δικαιολογούν τις τεράστιες επενδύσεις που γίνονται σε αυτό τον χώρο.

Όμως, οι νεοφυείς επιχειρήσεις ειδών σούπερ μάρκετ ανταγωνίζονται κυρίως τα καταστήματα ψιλικών και όχι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη στοχεύουν σε ένα διαφορετικό κομμάτι της αγοράς.

Το πλεονέκτημα αυτού που θα κινηθεί πιο γρήγορα

Η τουρκική Getir μπήκε νωρίς στην τρέλα της ταχείας παράδοσης ειδών παντοπωλείου. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 και έγινε πρόσφατα κερδοφόρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται η έδρα της. Η Getir επεκτείνεται ταχύτατα στην Ευρώπη και σχεδιάζει να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ φέτος, μετά την άντληση νέων κεφαλαίων σε έναν επενδυτικό γύρο που αποτιμά την εταιρεία στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα η Dija που έχει έδρα στο Λονδίνο φέρεται να πραγματοποίησε συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή πώληση στην αμερικανική ανταγωνίστρια Gopuff. 

Είναι πιθανό ότι οι περισσότερες εφαρμογές σούπερ μάρκετ και οι επενδυτές τους θα καταλήξουν πολύ απογοητευμένοι σε σχέση με τις μάλλον υπερβολικές προσδοκίες τους. 

Η Ocado ξεκίνησε ως ένα υπερπολυτελές διαδικτυακό σούπερ μάρκετ. Όμως η εταιρεία στράφηκε αργότερα στην ανάπτυξη λογισμικού και ρομποτικής για διεθνείς λιανοπωλητές όπως η Kroger, για να πωλούν τα δικά τους προϊόντα μέσω του διαδικτύου. Το μοντέλο της Ocado – το οποίο βασίζεται σε τεράστιες αυτοματοποιημένες αποθήκες – θέτει σε κίνδυνο τις “last mile” παραδόσεις, ή αλλιώς τη μεταφορά των αγαθών στον τελικό προορισμό τους. Η Ocado έχει τον δικό της ανταγωνιστή στις εφαρμογές άμεσης παράδοσης, το Ocado Zoom, το οποίο αποστέλλει προϊόντα σε λιγότερο από 60 λεπτά ή την ίδια ημέρα.

Οι επενδύσεις σε αυτές τις εταιρείες όταν στηρίζονται μόνο στην συγκυρία χωρίς να εξετάζονται τα θεμελιώδη μεγάλη της αγοράς έχουν σημαντικό ρίσκο.Κάποιοι σίγουρα θα κερδίσουν αλλά για να συμβεί αυτό κάποιοι άλλοι θα χάσουν.Είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε σε ένα κύκλο συγκέντρωσης και εξαγορών.Οι υποψήφιοι αγοραστές θα προέρχονται είτε από τον ίδιο τον κλάδο, δηλαδή εταιρείες παράδοσης είτε από εταιρείες super market που επίσης έχουν ενδιαφέρον για αυτή την αγορά.Έχουν ενδιαφέρον για την ίδια την αγορά αλλά και για την τεχνογνωσία.Και όπως έχουμε ξαναγράψει ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης των εταιρειών super market πιθανότατα θα έρθει από εξαγορά εταιρειών τεχνολογίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.