25 Απρ 2024
READING

Το livestream shopping θα αλλάξει ριζικά το ηλεκτρονικό εμπόριο

5 MIN READ

Το livestream shopping θα αλλάξει ριζικά το ηλεκτρονικό εμπόριο

Το livestream shopping θα αλλάξει ριζικά το ηλεκτρονικό εμπόριο

Το 1979 ο Βρετανός επιχειρηματίας Michael Aldrich εφηύρε τις τηλεαγορές. Η ιδέα ήταν απλή, οι καταναλωτές θα κάθονταν στους καναπέδες τους και θα παρακολουθούσαν επιδείξεις μιας ολόκληρης σειράς προϊόντων από είδη κήπου, σκεύη κουζίνας και τάπερ πριν τα αγοράσουν. Ενώ ήταν πολύ δημοφιλείς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 00, η ​​άνοδος του διαδικτύου έκανε τις τηλεαγορές να ξεχαστούν. Ωστόσο, η τηλεαγορά επιστρέφει με διαφορετικό όνομα. Το livestream shopping είναι η επόμενη μεγάλη τάση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και κάτι το οποίο οι λιανοπωλητές δεν πρέπει να αγνοήσουν.

Οι αγορές ζωντανής ροής έχουν κερδίσει μεγάλη απήχηση στην Ασία και γρήγορα, με μεγαθήρια ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Alibaba και η JD.com, να συγκεντρώνουν εκατομμύρια θεατές κάθε μήνα. Η βιομηχανία στην Κίνα ανερχόταν σε 66 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, με εκτιμήσεις που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να ανέβει σε σχεδόν 170 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Είτε πρόκειται για αγορές ζωντανής ροής είτε για το πανταχού παρών WeChat, όπου οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν άμεσα τρόφιμα και ρούχα, η Κίνα είχε πάντα μια πολύ βαθιά, πρωτοποριακή προσέγγιση για τη συγχώνευση του ψηφιακού με το λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με το eMarketer, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν πάνω από 26% το 2020. Οι live αγορές είναι ένα από τα πρωταρχικά παραδείγματα όπου οι influencers, οι μάρκες και το κοινό αλληλεπιδρούν. 

Ενώ η ιδέα είναι προς το παρόν πολύ πιο δημοφιλής στην Ανατολή από ότι στη Δύση, υπάρχουν μέχρι στιγμής μερικοί κορυφαίοι παίκτες στη δυτική αγορά, συμπεριλαμβανομένου του Popshow Live, μιας πλατφόρμας iOS που επιτρέπει στους πωλητές να κάνουν livestream από τις κινητές συσκευές τους, να ανεβάζουν link αγοράς και έχει ενσωματωμένο λογισμικό διαχείρισης αποθέματος.Ένας άλλος δημοφιλής ιστότοπος είναι το Bambuser, το οποίο ήταν αρχικά μια πλατφόρμα ζωντανής ροής για δημοσιογράφους, αλλά άλλαξε την κατεύθυνση της και τώρα υπάρχει κυρίως ως πλατφόρμα αγορών ζωντανής ροής και έχει χρησιμοποιηθεί από την H&M στο παρελθόν.

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok, η οποία έχει δει μια τεράστια αύξηση των χρηστών τους τελευταίους 24 μήνες, ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στο χώρο με μια λειτουργία αγορών ζωντανής ροής αργότερα αυτό το έτος.Το Instagram έχει, επίσης, δείξει ότι ενδιαφέρεται για την αγορά με τη λειτουργία InstagramTV που επιτρέπει στους δημιουργούς να μεταδίδουν βίντεο μεγαλύτερης μορφής στις σελίδες τους.

Ακόμη και το Amazon ξεκίνησε τη δική του υπηρεσία, με την επωνυμία «Amazon Live», όπου μια σειρά από επιδείξεις για προϊόντα, που περιλαμβάνουν οικιακές συσκευές και εργαλεία κουζίνας, μπορούν να παρακολουθούνται για όλο το εικοσιτετράωρο.Επί του παρόντος, οι δυτικές μάρκες παρακολουθούν, μαθαίνουν και αρχίζουν να προσαρμόζουν αυτό το εξαιρετικά διαδραστικό κανάλι, με τους λιανοπωλητές στην Ασία να έχουν ήδη κυριαρχήσει στο εμπόριο ζωντανής ροής. Τώρα, όλες οι μάρκες παγκοσμίως βλέπουν τα οφέλη που σχετίζονται με τη ζωντανή ροή, εν μέρει λόγω της δημιουργικότητας, της ψυχαγωγικής αξίας και της επιρροής που επιβάλλει, κάτι που ήταν δύσκολο στο παρελθόν.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι μάρκες μεταβαίνουν σε αγορές ζωντανής ροής, οι περισσότεροι συνδέονται με τις υπάρχουσες κοινωνικές συνήθειες των καταναλωτών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια ερευνητική έκθεση του Forrester, τα ζωντανά βίντεο κρατούν την προσοχή των χρηστών 10-20 φορές περισσότερο από το on-demand περιεχόμενο.

Οι δημιουργοί μπορούν, επίσης, να αλληλεπιδράσουν με τους αγοραστές ζωντανά κατά τη διάρκεια της «εκπομπής» μέσω του chat και των δημοσκοπήσεων. Επιπλέον, το livestream shopping αφαιρεί τις πιθανές πιέσεις, οι οποίες δεν αρέσουν στους καταναλωτές. Εάν ο καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται για το προϊόν, απλώς κλείνει την εφαρμογή.Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιφέρει τεράστια αλλαγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Είναι μια πραγματική αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με έναν σχετικά στατικό ιστότοπο, ο οποίος σε αυτήν την πορεία προς την αγορά μεταμορφώνεται τώρα σε μια ζωντανή τηλεοπτική πλατφόρμα συναλλαγών.

Η επιτυχία της τάσης στην Ασία προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το αν η μορφή αυτή θα ακολουθήσει στη Δύση, και ενώ οι Ασιάτες καταναλωτές έχουν υιοθετήσει με ενθουσιασμό τη μορφή αγορών ζωντανής ροής, οι δυτικοί καταναλωτές μπορεί να μην μπουν τόσο εύκολα στο διαδραστικό μοντέλο λιανικής. Οι πολιτισμικές αποκλίσεις μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα στην ανάπτυξη στην Δύση και η τρέχουσα δυτική τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εταιρείες στην Ασία προσπαθούν να εισέλθουν στις δυτικές αγορές. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα AliExpress που ανήκει στην Alibaba, πραγματοποίησε το πρώτο της workshop ανταλλαγής γνώσεων για αγορές με τίτλο «When The East Meets The West» στις 29 Ιουνίου. Η ιδέα πίσω από το workshop ήταν η ενδυνάμωση ζωντανών ροών σε ευρωπαϊκές αγορές όπου η AliExpress έχει ισχυρή παρουσία. Το εργαστήριο είδε πέντε livestreamers από την Κίνα, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ουκρανία να ανταλλάσσουν μαθήματα και πληροφορίες σχετικά με το livestreaming.

Σε μια προσπάθεια να αναπαράγει την επιτυχία του μοντέλου ζωντανής ροής της Κίνας σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, η AliExpress όχι μόνο παρέχει τα εργαλεία και την υποδομή, αλλά και μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων στους ευρωπαίους livestreamers της.

Ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου στα δυτικά θα παρακολουθούν το χώρο ζωντανής ροής, οι νοοτροπίες των δυτικών καταναλωτών θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιτυχία της. Ωστόσο, ο χώρος της ζωντανής ροής θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς εταιρείες σε ολόκληρη τη Δύση αναγνωρίζουν την τεράστια ευκαιρία που προσφέρει. Καθώς η βιομηχανία αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον των αγορών ζωντανής ροής εξαρτάται από το εάν οι δυτικοί καταναλωτές είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν πρακτικές ανατολικού λιανικού εμπορίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.