22 Ιαν 2025
READING

Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στο λιανεμπόριο το 2021 

8 MIN READ

Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στο λιανεμπόριο το 2021 

Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στο λιανεμπόριο το 2021 

Από τότε που οι ηλεκτρονικές αγορές έγιναν πραγματικότητα, το λιανικό εμπόριο έχει γίνει όλο και περισσότερο ψηφιακό και internet-driven. Τα φυσικά καταστήματα έχουν υιοθετήσει στοιχεία της διαδικτυακής εμπειρίας για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να συνεχίσουν να τα επισκέπτονται, αλλά και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν οι προσωπικές εμπειρίες, όπως τα πιο εξατομικευμένα επίπεδα εξυπηρέτησης. 

Όμως, η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί κάθε τάση το 2021, και το offline λιανικό εμπόριο έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας και σε εξαφάνιση διάσημων brands σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο έχει γνωρίσει άνθηση ταχύτερα από ποτέ, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν να παραμένουν ασφαλείς σε εσωτερικούς χώρους και οι υποδομές παράδοσης κατ’ οίκον εξελίσσονται όλο και πιο πολύ. 

Omnichannel – Το offline είναι online, το online είναι offline 

Αυτό, στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει τη συνάντηση πολλών διαφορετικών τάσεων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το IoT και η διευρυμένη πραγματικότητα (XR) – η οποία περιλαμβάνει την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (VR/AR). 

Η ένωση αυτών των τεχνολογιών επιτρέπει στους λιανοπωλητές να φέρουν την ευκολία των online αγορών στα offline καταστήματα και το πλούσιο διαδραστικό περιβάλλον των offline αγορών στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ενώ σύμφωνα με τη γενική τάση οι offline λιανοπωλητές μετακινούνται στο διαδίκτυο, δημιουργώντας τμήματα ηλεκτρονικού εμπορίου των επιχειρήσεών τους, πιο πρόσφατα, έχουμε δει τους online λιανοπωλητές να αναπτύσσουν μια “φυσική” παρουσία. Στην πιο εξελιγμένη της μορφή, η τάση αυτή περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως τα περίφημα καταστήματα του Amazon χωρίς ταμείο που λειτουργούν στις ΗΠΑ, καθώς και οι προσπάθειες του Walmart να δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες να παραγγέλνουν και να πληρώνουν στο κατάστημα αλλά να λαμβάνουν τα προϊόντα στο σπίτι τους. Στον αντίποδα βρίσκεται η τάση των μικρότερων νεοφυών επιχειρήσεων που ανοίγουν pop-ups, concessions και συνάπτουν συνεργασίες με μεγαλύτερα brands. 

Τα περιβάλλοντα VR θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές για να παρέχουν καθηλωτικές, πλούσιες σε χαρακτηριστικά αγοραστικές εμπειρίες. Ταυτόχρονα, η AR θα αναπτυχθεί από τους λιανοπωλητές εκτός σύνδεσης για να επιτρέψει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που βρίσκουν στα καταστήματα. Ενώ η πανδημία συνεχίζεται, οι λιανοπωλητές χρησιμοποιούν λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία για να επιτρέπουν στους πελάτες να δοκιμάζουν ρούχα και προϊόντα μακιγιάζ , μειώνοντας την επαφή μεταξύ των αγοραστών και των προϊόντων του καταστήματος. 

Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι τόσο το offline όσο και το online λιανικό εμπόριο επωφελούνται από την πρόοδο της τεχνολογίας και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Η τεχνητή νοημοσύνη προσεγγίζει όλο και περισσότερο τον πελάτη σε όλο τον κλάδο του λιανικού εμπορίου 

Το big data λιανεμπόριο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπτυχθεί εδώ και μερικά χρόνια, με τους μεγάλους λιανοπωλητές να βασίζονται σε προηγμένες αναλύσεις για να κατανοήσουν τι πρέπει να αποθηκεύεται στα καταστήματά τους και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των logistics. Οι νεότερες εξελίξεις είδαν την τεχνολογία αυτή να μετακινείται στο προσκήνιο, με πρωτοβουλίες που απευθύνονται στον πελάτη, όπως τα chatbots και οι ψηφιακοί βοηθοί. Ομοίως, ενώ τα ρομπότ περιφέρονται εδώ και καιρό στις αποθήκες και τα αποθέματα, βοηθώντας στη διαχείριση των αποθεμάτων, το 2021 τα βλέπουμε να μπαίνουν και στο χώρο των καταστημάτων.   

Περισσότεροι πόροι θα επικεντρωθούν στην αύξηση του αριθμού των πελατών μέσω της προσέγγισης του marketing με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό χρησιμοποιείται για να υπολογίζει αν οι καλύτεροι πελάτες τους είναι πιθανό να περνούν τον χρόνο τους στο Facebook, το Netflix ή να συμμετέχουν σε κλήσεις Zoom, και να κατανέμει ανάλογα τους διαφημιστικούς προϋπολογισμούς. 

Η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής με τεχνητή νοημοσύνη έχει βελτιωθεί σε σημείο που μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για την προσθήκη αξίας τόσο στο κατάστημα όσο και μέσω εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου. Ακριβώς όπως γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας για να ελέγχουμε τις συσκευές μας ή να κάνουμε αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα τη χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο για να αντλούμε πληροφορίες και να πραγματοποιούμε αγορές, και οι λιανοπωλητές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις υποδομές τους για να προσαρμοστούν σε αυτές τις μεταβαλλόμενες συνήθειες.

Αυτόνομες παραδόσεις και Fulfilment 

Με τις αλλαγές της συμπεριφοράς μας που προκλήθηκαν από την πανδημία, είναι πιθανό να δούμε ιδέες όπως τα αυτόματα οχήματα παράδοσης και η παράδοση με drone να γίνονται πραγματικότητα. Αν και η στροφή σε ηλεκτρονικές παραγγελίες και παραδόσεις μειώνει την πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που μεταφέρουν ιούς, εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος της μόλυνσης που προκαλείται από την κακή υγιεινή στα κέντρα ολοκλήρωσης παραγγελιών ή στα δίκτυα παράδοσης. Η αυτόνομη εκτέλεση και παράδοση μειώνει τους κινδύνους γύρω από αυτό, πράγμα που αποτελεί έναν παράγοντα που πιθανότατα θα οδηγήσει στην ταχύτερη αποδοχή και υιοθέτηση αυτών των νέων τεχνολογιών. 

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οι πρωτοβουλίες αυτόνομης παράδοσης είναι πιθανό να παραμείνουν επικεντρωμένες σε “last mile” λύσεις, χρησιμοποιώντας αυτοκινούμενα οχήματα και εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για διαδρομές μεταξύ των κέντρων εκπλήρωσης και των σπιτιών των καταναλωτών. 

Εδώ θα εμπλακούν αρκετές τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαχείριση των logistics και της δρομολόγησης. Άλλες θα περιλαμβάνουν, πιθανότατα, blockchain, για την διαφύλαξη της ασφάλειας και της διαφάνειας κατά μήκος των εφοδιαστικών αλυσίδων, και το digital twinning, που επιτρέπει τη δημιουργία εξελιγμένων μοντέλων λειτουργιών logistics και εκπλήρωσης, οδηγώντας στην αποδοτικότητα.

See it, like it, buy it!  

Τόσο τα online όσο και τα offline καταστήματα πρόκειται σύντομα να αποτελούν παρελθόν με την μορφή που τα ξέραμε – οι αγορές απευθείας από τους κατασκευαστές μέσω influencer, διαφημίσεων και ακόμη και τηλεοπτικών εκπομπών αποτελούν ολοένα και πιο σημαντικό κομμάτι της λιανικής πώλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. 

Οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενθαρρύνουν εδώ και καιρό τους bloggers και τους influencers να κερδίζουν χρήματα κοινοποιώντας affiliate links και να διαφημίζονται μέσω της τοποθέτησης προϊόντων. Όλο και περισσότερο, οι μάρκες είναι σε θέση να “κόψουν” τον μεσάζοντα και να αρχίσουν να πουλάνε απευθείας στους καταναλωτές που ακολουθούν και ασχολούνται με αυτούς τους διαδικτυακούς διαμορφωτές. Η τάση αυτή ξεκίνησε με μεγάλα ονόματα όπως η Kim Kardashian, αλλά εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε εξειδικευμένες αγορές που εξυπηρετούνται από micro-influencers. Αυτό έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό εφικτό χάρη στην tech-driven καινοτομία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθιστώντας εφικτόν το drop-shipping – άμεση παράδοση από τους κατασκευαστές στους πελάτες μέσω ενός αντιπροσώπου πωλήσεων, όπως ένας influencer ή μια δημοφιλής ιστοσελίδα, που μπορεί να διευθύνει μια επιχείρηση λιανικής πώλησης χωρίς την ταλαιπωρία της αγοράς αποθεμάτων ή της εκπλήρωσης παραγγελιών. Οι μάρκες, συμπεριλαμβανομένης της Body Shop, έχουν υιοθετήσει με επιτυχία το μοντέλο άμεσων πωλήσεων που εισήγαγε η Avon, δημιουργώντας δίκτυα micro-influencer, οι οποίοι συνήθως πωλούν σε φίλους και συγγενείς.  

Ένας άλλος τρόπος για να εξαλειφθεί ο μεσάζων του παραδοσιακού λιανοπωλητή είναι τα πειράματα με την shoppable τηλεόραση. Το NBC παρουσίασε τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες της εφαρμογής να ειδοποιούνται όταν τα προϊόντα που βλέπουν στην οθόνη είναι διαθέσιμα για άμεση αγορά. Αυτή η ενεργή τοποθέτηση προϊόντων σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να αλληλεπιδρούν και να πραγματοποιούν αγορές απευθείας από την τηλεοπτική διαφήμιση, ωστόσο μπορεί να τη δούμε να αναπτύσσεται μέσω της κάλυψης αθλητικών αγώνων και της ψυχαγωγικής τηλεόρασης, καθώς οι μάρκες αναζητούν νέους τρόπους για να εμπλακούν με το ψηφιακό κοινό τους. 

Προσωπικές αγορές σε κλίμακα 

Οι ευκατάστατοι αγοραστές έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν ιδιαίτερη φροντίδα όταν ψωνίζουν σε καταστήματα υψηλών προδιαγραφών και να εξατομικεύουν τις υψηλής αξίας αγορές τους, όπως αυτοκίνητα, ρούχα κατά παραγγελία και κοσμήματα. Ωστόσο, η τεχνολογία εγκαινιάζει τώρα μια νέα εποχή μαζικής εξατομίκευσης, επιτρέποντας την πραγματοποίηση αυτής της εξατομίκευσης στην κλίμακα ενός αυξανόμενου φάσματος αγαθών και υπηρεσιών. 

Οι μηχανές συστάσεων χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο για να μας κατευθύνουν προς τα προϊόντα που είναι πιο πιθανό να θέλουμε ή να χρειαζόμαστε. Η ίδια τεχνολογία επεκτείνεται τώρα στα καταστήματα λιανικής πώλησης, εξοπλίζοντας τους πωλητές με πληροφορίες σχετικά με το ποιοι είμαστε και ποιές είναι οι προηγούμενες αγορές μας. Η εταιρεία λιανικής πώλησης προϊόντων ομορφιάς Sephora συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις των πελατών μέσω μιας εφαρμογής, καθώς αυτοί εξερευνούν και αξιολογούν προϊόντα στο διαδίκτυο, και τις καθιστά διαθέσιμες στο προσωπικό πωλήσεων όταν επισκέπτονται ένα φυσικό κατάστημα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της McKinsey, πρωτοβουλίες όπως αυτή μειώνουν συνήθως το κόστος marketing κατά περίπου 20%.

Μετά το 2020 και την πανδημία η αγορά του retail αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και απορρυθμίζει ισορροπίες που είχαμε μέχρι τώρα.Αυτό που χθες ήταν επιτυχημένο σήμερα δεν είναι αρκετό, αυτό που χθες ήταν μεγάλο σήμερα είναι ελάχιστο και αυτό που αύριο είναι το μέλλον σήμερα δεν το λαμβάνουμε υπόψη μαστό μέλλον επιφυλάσσει πολλές αλλαγές για πολλές εκπλήξεις.Για άλλες εταιρείες ευχάριστες αλλά για άλλες δυσάρεστες.Εξαρτάται από την αντίδραση κάθε μίας εταιρείας σε ένα κόσμο που δεν είναι πια ο ίδιος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.