19 Απρ 2024
READING

Οι μάρκες τροφίμων και ποτών επωφελούνται από τις viral συνταγές στο TikTok 

3 MIN READ

Οι μάρκες τροφίμων και ποτών επωφελούνται από τις viral συνταγές στο TikTok 

Οι μάρκες τροφίμων και ποτών επωφελούνται από τις viral συνταγές στο TikTok 

Στο TikTok, το περιεχόμενο που παρουσιάζει συνταγές έχει την προοπτική να γίνει viral. Τα hashtags για τα ζυμαρικά με φέτα και τον καφέ Dalgona – δύο από τις συνταγές με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην πλατφόρμα τον τελευταίο καιρό – έχουν 999 εκατομμύρια και 516 εκατομμύρια προβολές, αντίστοιχα.

Μεγαλύτερες μάρκες έχουν, επικεντρωθεί στις τάσεις των τροφίμων στο TikTok. Το περιεχόμενο με συνταγές είναι ένας τρόπος να προωθηθούν τα παλιά αγαπημένα προϊόντα, αλλά και για να δημιιουργηθεί ενδιαφέρον για νέες κυκλοφορίες. Η Dunkin’ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες τροφίμων στο TikTok, με 2,9 εκατομμύρια followers, 20,7 εκατομμύρια likes και επίσημη συνεργασία με την πιο δημοφιλή δημιουργό του TikTok, την Charli D’Amelio. 

Τα viral βίντεο συνταγών δεν είναι κάτι μοναδικό στο TikTok. Το 2015, η εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης Buzzfeed ξεκίνησε το Tasty, έναν κόμβο συνταγών και βίντεο πολλαπλών πλατφορμών που έγινε γρήγορα ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες εσόδων του Buzzfeed. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Tasty είναι, σε μεγάλο βαθμό, στο Facebook, όπου έχει πλέον σχεδόν 98 εκατομμύρια ακόλουθους. Τα αρχικά βίντεο του Tasty, όπως και τα βίντεο του TikTok σήμερα, ήταν σύντομα, βελτιστοποιημένα για κινητά τηλέφωνα και γυρισμένα από ψηλά, για να εστιάζουν στα υλικά που χρησιμοποιούνται και όχι στον σεφ. 

Ωστόσο, έκτοτε, το BuzzFeed έχει περάσει σε βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας τριών λεπτών ή μεγαλύτερα για να αυξήσει τα έσοδα, σύμφωνα με το Facebook, ενώ τα βίντεο του TikTok είναι τριών λεπτών ή μικρότερα. Οι τάσεις του TikTok, εν τω μεταξύ, δεν διαμορφώνονται από μέσα ενημέρωσης όπως το Tasty, αλλά από τους ίδιους τους χρήστες. Τα παλιά βίντεο ήταν πιο επιμελημένα, δημιουργήθηκαν από ομάδες μέσων ενημέρωσης με προϋπολογισμό παραγωγής και επιμελήθηκαν τις παραδοσιακές αλγοριθμικές ανησυχίες στο Facebook και το Instagram. Τα σημερινά βίντεο του TikTok είναι πιο ακατάστατα, DIY επαναλήψεις συνταγών που υπογραμμίζουν περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο το TikTok έχει αποκλίνει από τις παλαιότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. 

Καθώς η πλατφόρμα TikTok συνεχίζει να αναπτύσσεται – έχει 689 εκατομμύρια χρήστες διεθνώς, από 54 εκατομμύρια το 2018 – οι συνταγές στο TikTok έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τις αγοραστικές τάσεις. Ένα πρόσφατα viral πιάτο ζυμαρικών με φέτα στο TikTok – μια σχετικά απλή συνταγή που προτείνει στους χρήστες που μαγειρεύουν να προσθέσουν ένα ολόκληρο κομμάτι φέτας σε ένα μείγμα ζυμαρικών και ντομάτας – οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις τυριού φέτας. Τον Μάρτιο του 2020, μετά τη διάδοση της τάσης του στιγμιαίου καφέ Dalgona με σαντιγί στη Νότια Κορέα, οι εισαγωγές στιγμιαίου καφέ αυξήθηκαν κατά 65% σε όλη την Αμερική, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Fitch Solutions.

Μια νέα φόρμουλα 

Δεδομένου του format του TikTok, η απλότητα είναι το κλειδί. Ενώ τα TikToks μπορούν να διαρκέσουν έως και τρία λεπτά, τα περισσότερα από τα πιο επιτυχημένα βίντεο είναι πολύ μικρότερα. Με μια ανάλυση των 100 κορυφαίων βίντεο το 2019 στην πλατφόρμα βρέθηκε ότι το 80% των κορυφαίων βίντεο ήταν 20 δευτερόλεπτα ή λιγότερο. Επιπλέον, οι περισσότερες συνταγές έχουν πέντε συστατικά ή λιγότερα. 

Όταν υπάρχει τύχη και οι viral συνταγές γνωρίζουν ιδιαίτερη επιτυχία, πολλές μάρκες κλιμακώνουν αυτή την επιτυχία εκτός της πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας τις τάσεις για να καθοδηγήσουν όχι μόνο τις αποφάσεις marketing σε άλλες πλατφόρμες, αλλά ακόμη και να εμπνεύσουν την ανάπτυξη προϊόντων και τα rebrands. 

Τα Starbucks φιλοξενούν συνταγές για τον καφέ Dalgona στην ιστοσελίδα Coffee at Home, προωθώντας τη χρήση των δύο ποικιλιών στιγμιαίου καφέ σε όλες τις πλατφόρμες. Το ενδιαφέρον στην πλατφόρμα του TikTok είναι τεράστιο. Ακόμη και μεταξύ ανθρώπων που δεν το χρησιμοποιούν. Πέρα από αυτό, το πνεύμα του TikTok – ψυχαγωγία, παιχνιδιάρικη διάθεση, ανεμελιά – είχε μεγάλο αντίκτυπο στην πιο “παραδοσιακή” διαφήμιση που έκαναν από πάντα οι μάρκες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.