19 Απρ 2024
READING

Οι 4 κυρίαρχες τάσεις που αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια βιομηχανία λιανικής πώλησης 

5 MIN READ

Οι 4 κυρίαρχες τάσεις που αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια βιομηχανία λιανικής πώλησης 

Οι 4 κυρίαρχες τάσεις που αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια βιομηχανία λιανικής πώλησης 

Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στον σημερινό κόσμο δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική αλλά και πιο δύσκολη. Οι οικονομικοί, δημογραφικοί και τεχνολογικοί παράγοντες αυξάνουν ραγδαία το ρυθμό των αλλαγών, αναγκάζοντας τις εταιρείες να καινοτομούν με γρήγορους ρυθμούς. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν τα megatrends – μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά ή τις στάσεις των καταναλωτών με παγκόσμιο αντίκτυπο σε πολλούς κλάδους και χώρες – προκειμένου να είναι προνοητικές και όχι το αντίθετο, καθώς και να παραμένουν στο προσκήνιο. 

Τέσσερα megatrends που έχει εντοπίσει η Euromonitor International έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο του λιανικού εμπορίου: η μεταβολή των εμπορικών συνόρων, οι συνδεδεμένοι καταναλωτές, η υποχώρηση της μεσαίας τάξης και η επανεφεύρεση των αγορών. Οι λιανοπωλητές πρέπει να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους ώστε να αξιοποιήσουν αυτά τα megatrends για να επιτύχουν.  

Η Ασία είναι το νέο μέτωπο για το λιανικό εμπόριο 

Δεδομένων των τεράστιων δυνατοτήτων από άποψη πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης, η Ασία πρόκειται να εξελιχθεί στη βάση της παγκόσμιας οικονομίας. Η περιοχή θα αναδειχθεί ως παγκόσμιος ηγέτη στην παραγωγή, με το 50% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από εκεί μέχρι το 2025, σύμφωνα με την Euromonitor International. 

Μέχρι το 2050, η Ασία αναμένεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων καταναλωτικών δαπανών. Η συνεχής αύξηση των δαπανών θα οδηγήσει σε αυξανόμενες καταναλωτικές αγορές, ιδίως με δεδομένο τον αναπροσανατολισμό της Κίνας προς την εγχώρια κατανάλωση. 

Με αυτούς τους ευνοϊκούς παράγοντες, η Ασία θα είναι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης του παγκόσμιου κλάδου λιανικής πώλησης έως το 2023 και μετά. Η Κίνα και η Ινδία κατέχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Σύμφωνα με την Euromonitor International, η Κίνα θα είναι υπεύθυνη για το 25% της αύξησης των πωλήσεων του κλάδου κατά την επόμενη πενταετία, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (21%) και την Ινδία (10%). Η Νότια Κορέα θα είναι η τέταρτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά με μόνο 4% ανάπτυξη.

Οι connected καταναλωτές θα χρησιμοποιούν κυρίως τα κινητά τηλέφωνα 

Οι connected καταναλωτές χρησιμοποιούν μια ποικιλία συσκευών και διεπαφών για να συνδεθούν στο διαδίκτυο, προκειμένου να αλληλεπιδράσουν με ψηφιακό περιεχόμενο, υπηρεσίες και εμπειρίες. Ενώ οι υπολογιστές έφεραν για πρώτη φορά το διαδίκτυο στο σπίτι, η κινητή τηλεφωνία, ειδικότερα, εγκαινίασε ένα διαδίκτυο χωρίς σύνορα, δίνοντας σε περισσότερους καταναλωτές άμεση πρόσβαση σε οτιδήποτε, οπουδήποτε. 

Το 2018, το 68% των νοικοκυριών διέθετε smartphone, ένα ποσοστό που, σύμφωνα με την Euromonitor International, αναμένεται να αυξηθεί σε 85% το 2023. 

Καθώς η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου αυξάνεται, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω κινητού τηλεφώνου θα φτάσει το 2023 στο 58%.  

Οι καταναλωτές μεσαίου εισοδήματος θέλουν τη μέγιστη δυνατή αξία 

Σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι μεσαίες τάξεις ούτε έχουν επεκταθεί, ούτε έχουν επωφεληθεί από την αύξηση των εισοδημάτων. 

Κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης παρέμεινε σταθερό στο 28% στις 32 μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες που παρακολουθεί η Euromonitor International. 

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 έχει αφήσει μόνιμες επιπτώσεις στα οικονομικά τους, καθώς η μεσαία τάξη στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες δεν έχει δει σημαντική πραγματική αύξηση της αγοραστικής δύναμης από το 2008. Μέχρι το 2018, τα μέσα εισοδήματα σε 13 από τις 32 μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες δεν είχαν καν επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδά τους. 

Καθώς οι καταναλωτές της μεσαίας τάξης εστιάζουν στην απόκτηση μεγαλύτερου εισοδήματος και στη βέλτιστη αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων τους, οι λιανοπωλητές που εστιάζουν στην παροχή αξίας, δηλαδή στο βέλτιστο συνδυασμό ποιότητας και τιμής, θα είναι οι πιο επιτυχημένοι.

Το omnichannel επαναπροσδιορίζει το ταξίδι αγορών και τις προσδοκίες των καταναλωτών 

Χάρη στην τεχνολογία, οι καταναλωτές επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν. Αναμένουν να μεταβαίνουν απρόσκοπτα από το κινητό στο κατάστημα ή και στον υπολογιστή κατά την αγοραστική διαδικασία. Οι καταναλωτές αναμένουν την ίδια εμπειρία αγορών σε όλα τα μέσα, με το ίδιο επίπεδο ευκολίας, πρόσβασης στα αποθέματα και εξυπηρέτησης. 

Η προσφορά μιας εμπειρίας omnichannel οδηγεί γενικά σε υψηλότερες πωλήσεις. Σύμφωνα με μελέτη της Criteo, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αγοραστές omnichannel αποτελούν μόνο το 7% των πελατών, αλλά παράγουν το 27% των πωλήσεων. 

Ως αποτέλεσμα, οι λιανοπωλητές ανα τον κόσμο πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν χαρακτηριστικά omnichannel, όπως cross-channel δυνατότητες, ισχυρά χαρακτηριστικά εφαρμογών για κινητά και πολλαπλές επιλογές fulfilment.  

Μακροπρόθεσμες τάσεις συνεπάγονται μακροπρόθεσμη στρατηγική 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Amazon, Jeff Bezos, είπε χαρακτηριστικά: “Μου κάνουν πολύ συχνά την ερώτηση: “Τι θα αλλάξει στα επόμενα 10 χρόνια;”. Και αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς και συνηθισμένη ερώτηση. Σχεδόν ποτέ δεν λαμβάνω την ερώτηση “Τι δεν πρόκειται να αλλάξει στα επόμενα 10 χρόνια;”. Και σας εγγυώμαι ότι αυτή η δεύτερη ερώτηση είναι στην πραγματικότητα η πιο σημαντική από τις δύο – επειδή μπορείτε να οικοδομήσετε μια επιχειρηματική στρατηγική γύρω από τα πράγματα που παραμένουν σταθερά με το πέρασμα του χρόνου”.

Αυτά τα τέσσερα megatrends – η μεταβολή των εμπορικών συνόρων, οι συνδεδεμένοι καταναλωτές, η δυνατότητα της μεσαίας τάξης και η επανεφεύρεση των αγορών – θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον κλάδο του λιανικού εμπορίου για τα επόμενα 10 χρόνια. Οι έμποροι λιανικής πρέπει να δημιουργήσουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την εταιρεία τους με βάση αυτές τις τάσεις. Ενώ οι τακτικές μπορεί να εξελίσσονται, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται αυτά τα megatrends ως οδηγοί για την εκπλήρωση αυτού του μακροπρόθεσμου οράματος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.