19 Απρ 2024
READING

Karma Kitchen | η startup που επαναπροσδιορίζει τις «dark κουζίνες»

3 MIN READ

Karma Kitchen | η startup που επαναπροσδιορίζει τις «dark κουζίνες»

Karma Kitchen | η  startup που επαναπροσδιορίζει τις «dark κουζίνες»

Οι «σκοτεινές κουζίνες»-dark kitchens έχουν “κακή” φήμη. Πρόκειται για αφανείς, βιομηχανικής κλίμακας κουζίνες που πραγματοποιούν παραγγελίες για πακέτο, προμήθεια φορτηγών με τρόφιμα ή προετοιμασία προσυσκευασμένων γευμάτων και έχουν γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτές τις κουζίνες έχει αποδοθεί ο όρος «σκοτεινές», επειδή οι καταναλωτές δεν μπορούν να τις δουν. Ωστόσο,  αυτοί οι χώροι είναι γνωστοί για χαμηλές αμοιβές και κακές συνθήκες εργασίας.

Αντίθετα, η «σκοτεινή κουζίνα» μιας νεοσύστατης επιχείρησης με όνομα, Karma Kitchen, η οποία βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή του Λονδίνου, μόνο σκοτεινή δεν είναι. Οι χώροι είναι φωτεινοί και ανοιχτοί, υπάρχουν κομψά πλακάκια και οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ευδιάθετα βινύλια. Οι 36 χώροι της κουζίνας είναι εξοπλισμένοι με συσκευές τελευταίας τεχνολογίας και δέχονται oι υπάλληλοι λαμβάνουν αξιοπρεπείς μισθούς. 

Η Karma Kitchen ιδρύθηκε το 2018 ως χώρος για επιχειρήσεις τροφίμων όλων των μεγεθών και συνεργάζεται με ένα εύρος επιχειρήσεων από startups έως καθιερωμένες αλυσίδες εστιατορίων. Η ιδέα των ιδρυτών για την Karma Kitchen προήλθε από την άλλη επιχείρησή τους, την εταιρεία catering, Karma Cans, που ιδρύθηκε το 2014. Αρχικά παρήγαγαν βιώσιμα, υγιεινά γεύματα από την κουζίνα του σπιτιού τους, αλλά όταν ήθελαν να κλιμακώσουν την επιχείρηση, βρίσκοντας μια προσιτή κουζίνα που ταίριαζε στις ανάγκες τους και ήταν στο σωστό μέγεθος, δυσκολεύτηκαν πολύ, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν ανάμεσα σε τρεις χώρους μέσα σε ένα έτος. 

Από τότε, η Karma Kitchen έχει γίνει ηγέτης στο χώρο των “dark kitchens”. Το περασμένο καλοκαίρι, συγκέντρωσε 252 εκατομμύρια λίρες σε χρηματοδότηση ενώ αρχικά είχε ως στόχο μόλις 3 εκατομμύρια. Κεντρικό στοιχείο της επιτυχίας τους είναι η αποτελεσματικότητα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Karma Kitchen είναι η ποικιλία. Με το πλήρες φάσμα επιλογών η εταιρεία προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε μέγεθος επιχείρησης. Σε μια βιομηχανία, όπου ο χώρος είναι ακριβός για ενοικίαση και εξοπλισμό και συχνά μπορεί να χρειαστούν μήνες για να στηθεί, η Karma Kitchen προσφέρει μια βολική εναλλακτική. Οι εταιρείες μπορούν να πάρουν χώρο σε μόλις δύο εβδομάδες.

Όλα έχουν να κάνουν με τη μείωση των εμποδίων για την είσοδο των επιχειρήσεων.  Αυτή η ποικιλομορφία σημαίνει ότι ένας χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα καθώς και μικρές μάρκες. Παρά το γεγονός ότι συγκρίνεται με τη WeWork, η Karma Kitchen δεν θέλει να θεωρηθεί εταιρεία τεχνολογίας.

Η πανδημία λειτούργησε θετικά για την επιχείρηση.Η Karma Kitchen έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στα εστιατόρια του Λονδίνου. Με έναν νέο γύρο χρηματοδότησης στον ορίζοντα, η Karma Kitchen έχει δέκα τοποθεσίες στο στάδιο της προετοιμασίας και σχεδιάζει να κατασκευάσει 30 τα επόμενα δυόμισι χρόνια, σε μέρη όπως το Παρίσι και το Άμστερνταμ. Η εταιρεία εξασφαλίζει όλο και περισσότερα δεδομένα για να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις της σχετικά με το πού θα επεκταθεί στη συνέχεια. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.