24 Απρ 2024
READING

Το πιο βιώσιμο σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία

2 MIN READ

Το πιο βιώσιμο σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία

Το πιο βιώσιμο σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία

Την Τετάρτη η Lidl έθεσε σε λειτουργία το πιο βιώσιμο σούπερ μάρκετ της Ολλανδία στην πόλη Almere. Το κατάστημα όχι μόνο είναι ενεργειακό και έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά είναι κατασκευασμένο από βιώσιμα υλικά.

Tο βιώσιμο σούπερ μάρκετ χτίστηκε στην πράσινη συνοικία Almere Oosterwold, με στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του  χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά. Στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως είναι το ξύλο και τα παλιά πουκάμισα Lidl polo των υπαλλήλων, τα οποία  υποβλήθηκαν σε επεξεργασία και χρησιμοποιήθηκαν σαν μόνωση της πρόσοψης και των εσωτερικών τοίχων του καταστήματος. Το (90%) των εγκαταστάσεων αποτελείται είτε από αποσυναρμολογούμενα είτε από επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ακόμη τα απορρίμματα του καταστήματος επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται.

Ακόμη το κατάστημα δεν είναι συνδεδεμένο ούτε με το δίκτυο αποχέτευσης ούτε με το δίκτυο φυσικού αερίου. Όλη η ενέργεια που απαιτείται προέρχεται από 1.566 ηλιακούς συλλέκτες στο πάρκο, στην οροφή και στα αυτοκίνητα. Οι πελάτες έχουν την δυνατότητα να φορτίσουν τα αυτοκίνητα ή τα ηλεκτρικά τους ποδήλατά εντελώς δωρεάν. Επιπλέον το κατάστημα τροφοδοτείται από ηλεκτρικό φορτηγό με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

Επίσης η Lidl αντισταθμίζει το αποτύπωμα CO2 που διαθέτει με μια πράσινη έκταση 14.323 m² γύρω από το κατάστημα. Διαθέτει γρασίδι, το οποίο απορροφά έως και τέσσερις φορές περισσότερο το CO2 από τα δέντρα. Το νερό της βροχής συλλέγεται για την αναπλήρωση των λιμνών στο χώρο, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Lidl για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας, το συγκεκριμένο κατάστημα δεν είναι το πρώτο βιώσιμο σούπερ μάρκετ της Lidl στην Ολλανδία, αφού  τον Σεπτέμβριο του 2019, ο λιανοπωλητής άνοιξε ένα «Lidl Zero» στο Woerden, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο σούπερ μάρκετ κυκλικής ενέργειας στη χώρα. Ταυτόχρονα δοκιμάζονται και άλλες βιώσιμες ιδέες στα καταστήματα άλλων χωρών. Στις αρχές του 2019 άνοιξε ένα οικολογικό κατάστημα στο Sigtuna της Σουηδίας στη βόρεια της Στοκχόλμη, το οποίο κατασκευάστηκε εξίσου με βιώσιμα υλικά. Είχε μια πράσινη οροφή με ηλιακούς συλλέκτες, ενώ παρείχε σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.