Έρευνα | Οι αλλαγές στις μετα-πανδημικές συνήθειες που αφορούν την διατροφή

Το lockdown εξαιτίας της πανδημίας άλλαξε τη συμπεριφορά μας με πολλούς τρόπους. Στην αρχή παρατηρήθηκε μια αύξηση στην επιείκεια όσον αφορά τα είδη ζαχαροπλαστικής, τα σνακ και τα επιδόρπια, αλλά αυτό ξεπεράστηκε γρήγορα. Ο πιο μακροχρόνιος αντίκτυπος παρατηρήθηκε σε εκείνες τις συμπεριφορές που προηγουμένως ικανοποιούνταν εκτός σπιτιού (out-of-home ή OOH). Αυτές αφορούν την ετοιμασία του πρωινού, τα takeaways και τις συναντήσεις σε σπίτια για μπάρμπεκιου ή κατανάλωση αλκοόλ.

Για τις κατηγορίες τροφίμων και ποτών, ο αντίκτυπος του lockdown ήταν τεράστιος, καθώς οι δαπάνες έξω από το σπίτι μειώθηκαν. Αντίθετα, η κατανάλωση στο σπίτι αυξήθηκε κατά 13% παγκοσμίως, αν συγκρίνουμε τον Μάρτιο του 2019 με τον Μάρτιο του 2021, με τα στοιχεία να αγγίζουν το 21% για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τρώμε περισσότερα γεύματα στο σπίτι και εργαζόμαστε, ξεκουραζόμαστε και παίζουμε με ένα νέο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, τα γεύματα και τα σνακ στο σπίτι ήταν η κατηγορία που ωφελήθηκε περισσότερο. Εξετάζοντας τα δεδομένα που καλύπτουν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 και συγκρίνοντας τα με τον Μάρτιο του 2019, είναι σαφές ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταναλωτές αγόρασαν ένα επιπλέον γεύμα και ένα επιπλέον σνακ την κάθε εβδομάδα για στο σπίτι εξαιτίας του lockdown.

Τώρα που οι περιορισμοί χαλαρώνουν, προβλέπεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των γευμάτων που άρχισαν να καταναλώνονται στο σπίτι, θα επιστρέψει στους εξωτερικούς χώρους μέχρι το τέλος του 2021, με μικρή μόνο αύξηση λόγω της αυξημένης εργασίας από το σπίτι. Συνολικά, οι προβλέψεις για όλο το 2021 είναι ότι η κατανάλωση φαγητού και ποτού στο σπίτι θα αυξηθεί κατά 3% σε σύγκριση με το 2019.

Παρόλο που η κατανάλωση στο σπίτι δεν θα αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ανάπτυξη της αγοράς τροφίμων και ποτών θα καθοδηγείται από την ανάκαμψη έξω από το σπίτι, σε εστιατόρια και καφέ.Αυτό που θα είναι πιο σημαντικό στους επόμενους μήνες είναι οι τρεις τάσεις που έχουν επιταχυνθεί εξαιτίας του COVID-19 από το 2019 και έχουν μετατραπεί σε επιχειρηματική ευκαιρία για τις μάρκες και τους κατασκευαστές για το 2021 και μετά.

Έμφαση στην ευημερία και τη θετική υγεία

Η απόλαυση είναι ο κορυφαίος παράγοντας κατανάλωσης σνακ – αυτή είναι μια τάση που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2016 και η πανδημία την επιτάχυνε. Η σημαντικότητα της επιρροής στην υγεία αποτελεί πάντα προτεραιότητα κατά την επιλογή σνακ αλλά η έννοια θα διαφοροποιηθεί μετά το lockdown. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η κατανάλωση ποτών έχει επαναπροσδιοριστεί ως ανάγκη ευεξίας, όπως η πιο υγιεινή επιλογή ή η αίσθηση ευεξίας, αντί για διαχειρίσιμες ανάγκες υγείας, όπως χαμηλοί υδατάνθρακες ή χαμηλά λιπαρά.

Το πρωινό μεταμορφώνεται

Η ώρα που τρώμε το πρώτο γεύμα της ημέρας έχει μετατοπιστεί, και μαζί της αλλάζει και το τι επιλέγουμε να φάμε. Το να τρώμε το πρωινό αργότερα μέσα στην ημέρα συνεπάγεται περισσότερο μαγειρεμένο φαγητό, λιγότερο καφέ και λιγότερα δημητριακά. Τα αλμυρά πρωινά αποτελούσαν το 24,6% όλων των πρωινών στην Ισπανία το πρώτο τρίμηνο του 2021, για παράδειγμα, από 22,2% που ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, με τα τοστ με αβοκάντο ως μια αρκετά δημοφιλή επιλογή.

Μαγειρική ή μη μαγειρική, τίποτα ενδιάμεσο

Το γεύμα στο σπίτι έχει πολωθεί προς δύο άκρα: μαγείρεμα από το μηδέν ή ευκολία, συχνά με τη μορφή delivery. Τα στοιχεία από το Μεξικό, για παράδειγμα, δείχνουν ότι οι παραγγελίες delivery έχουν αυξηθεί κατά 213% και το μαγείρεμα στο σπίτι έχει αυξηθεί κατά 6%, αλλά τα γεύματα που παρασκευάζονται από έτοιμα προϊόντα (-2%) ή μερικώς παρασκευασμένα προϊόντα (-20%) έχουν μειωθεί. Οι μάρκες ίσως χρειαστεί να επανεφεύρουν τις δύο τελευταίες επιλογές για να αντισταθούν στην άνοδο του delivery, το οποίο έχει καθιερωθεί ως η απόλυτη ευκολία και θα συνεχίσει να κλέβει μερίδιο από τις υπόλοιπες επιλογές.