24 Απρ 2024
READING

Τα brands στην αναπτυσσόμενη αγορά των εφαρμογών γρήγορων παραδόσεων

4 MIN READ

Τα brands στην αναπτυσσόμενη αγορά των εφαρμογών γρήγορων παραδόσεων

Τα brands στην αναπτυσσόμενη αγορά των εφαρμογών γρήγορων παραδόσεων

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού αναγκάστηκε να αλλάξει, με αποτέλεσμα τα brands να πρέπει να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα του ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις τους και να προσαρμοστούν με την νέα κατάσταση της πανδημίας. Κατά κοινή ομολογία τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί ραγδαία, αυξάνοντας τις πωλήσεις ολοένα και περισσότερο σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Μερικές από αυτές είναι και η άνοδος των διαδικτυακών πωλήσεων στον τομέα των παντοπωλείων και η συνεχόμενη ανάπτυξη των εξαιρετικά σύντομων παραδόσεων.Παρόλα αυτά ενώ τα online delivery έχουν αυξηθεί απότομα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, τα αποτελέσματα της άναρχης ανάπτυξης άρχισαν να γίνονται εμφανή τον τελευταίο μήνα, με το μερίδιο της ανάπτυξης στην αγορά να παραμένει σταθερό χωρίς περαιτέρω αύξηση.

Ορισμένες επιχειρήσεις ταχείας παράδοσης, λαμβάνουν υποστήριξη πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να επωφεληθούν από αυτήν τη πολύ καινούρια αγορά, συμπεριλαμβάνοντας διάφορα delivery brands όπως είναι: Getir, Gorillas, Dija, Weezy και Zapp. Στη συγκεκριμένη καινούρια κατηγορία επιχειρήσεων, παρέχονται υπηρεσίες όπως η παράδοση των ειδών παντοπωλείου απευθείας από τα καταστήματα τους ή από «dark stores μέσα σε μόλις 10 λεπτά. 

Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι οι χρήστες των υπηρεσιών ταχείας παράδοσης έχουν μέσο όρο ηλικίας 36 ετών και τείνουν να ζουν σε αστικές περιοχές. Ακόμη χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες για την αγορά  ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και επιπλέον προϊόντα.

Αναλυτικότερα, εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο στην νέα αυτή αγορά, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές νεοσύστατες εταιρείες εξαιρετικά σύντομων παραδόσεων είχαν τα εξής χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας. Αρχικά, η τουρκική νεοσύστατη εταιρεία Getir ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο και συγκέντρωσε περισσότερα από 550 εκατομμύρια δολάρια (394 εκατομμύρια λίρες) από επενδυτές με στόχο την επέκτασή της στις ΗΠΑ έως το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η υπηρεσία είναι επίσης διαθέσιμη στο Άμστερνταμ, το Παρίσι, το Βερολίνο και στην Τουρκία. Παράλληλα η Zapp, η οποία ιδρύθηκε το 2020 και ξεκίνησε τη λειτουργία της φέτος, κατάφερε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, ενώ διαθέτει στην κατοχή της εννέα fulfilment centers στο Λονδίνο. Ακόμη το συγκεκριμένο brand ταχείας παράδοσης έχει την ικανότητα να ταιριάζει στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων, εκπληρώνοντας όλες τους ανάγκες άμεσα. 

Εν τω μεταξύ, η Weezy, η οποία διαθέτει τις υπηρεσίες της σε Λονδίνο, Μπρίστολ, Μπράιτον και Μάντσεστερ, πιστεύει ότι οι υπηρεσίες εξαιρετικά σύντομων παραδόσεων, θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, μολονότι η επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας αλλάζει τα δεδομένα που ίσχυαν την περίοδο της πανδημίας για την αγορά, καθιστώντας τις υπηρεσίες των σύντομων παραδόσεων αναπόσπαστο κομμάτι από την καθημερινότητα των καταναλωτών.

Εκτός από αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν τεράστια απειλή για τις νεοσύστατες εταιρείες, καθώς δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα έπρεπε στον τομέα του διαδικτύου ώστε να προσφέρουν στους καταναλωτές την επιλογή των πιο ευέλικτων παραδόσεων και να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα της αγοράς. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δοκιμάσει την πώληση ειδών παντοπωλείου  μέσω υπηρεσιών όπως το Deliveroo, το Uber Eats και το Amazon. Ωστόσο, η Tesco ξεκίνησε τη δική της υπηρεσία ταχείας παράδοσης «Whoosh». Το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισε να δοκιμάζει τις υπηρεσίες του «Whoosh» τον Μάιο, παραδίδοντας μικρές παραγγελίες ειδών παντοπωλείων μέσα σε διάστημα 60 λεπτών, επεκτείνοντάς το και σε άλλα 11 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συμπερασματικά έχει καταστεί σαφές ότι με την εμφάνιση νεοσύστατων επιχειρήσεων, οι οποίες διαταράσσουν τον τομέα των παραδόσεων, γίνεται φανερό ότι πραγματοποιούνται διάφορες επενδύσεις όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι αποκτούν προτεραιότητα στον τομέα της ανάπτυξης. Μέσω της πανδημίας γεννήθηκε μία νέα ομάδα καταναλωτών, οι οποίοι εκτιμούν ιδιαίτερα την ευελιξία των διαδικτυακών παραδόσεων σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς όπως είναι τα είδη παντοπωλείου, λαμβάνοντας κανονικά μερίδιο αγοράς από τις επισκέψεις στα φυσικά καταστήματα. Η καινοτομία και η παρακολούθηση των εξελισσόμενων αναγκών των καταναλωτών θα αποτελέσει το κλειδί, ώστε να υπάρχει όφελος από αυτή την νέα αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.