01 Μάι 2024
READING

Οι μάρκες αυτοκινήτων προωθούν νέα μοντέλα σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Twitch και το Instagram 

5 MIN READ

Οι μάρκες αυτοκινήτων προωθούν νέα μοντέλα σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Twitch και το Instagram 

Οι μάρκες αυτοκινήτων προωθούν νέα μοντέλα σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Twitch και το Instagram 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αγκαλιάζουν νέες ψηφιακές πλατφόρμες για να προσεγγίσουν τους αγοραστές αυτοκινήτων του 21ου αιώνα. Η αυτοκινητοβιομηχανία φημίζεται για τις ακριβές τηλεοπτικές διαφημίσεις της. Κατά τη διάρκεια του Super Bowl LIV του 2020, για παράδειγμα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επένδυσαν 77 εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, ξεπερνώντας κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kantar.

Ωστόσο, μάρκες όπως η Honda, η Hyundai και η Toyota μετατοπίζουν όλο και περισσότερο τις επενδύσεις σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Twitch, το Pinterest και το Instagram για νέες καμπάνιες. Η ελπίδα είναι ότι με τη διαφήμιση σε κοινωνικές πλατφόρμες, αυτές οι μάρκες μπορούν να προσεγγίσουν ένα νεανικό κοινό, καθώς και να προωθήσουν νεότερα μοντέλα που είναι πιο δημοφιλή μεταξύ των νεότερων αγοραστών, όπως τα ηλεκτρικά. 

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Honda αψήφησε το παραδοσιακό εγχειρίδιο παρουσίασης αυτοκινήτων – μια ακριβή προσωπική εκδήλωση με κοκτέιλ και μοντέλα με φορέματα – και αντ’ αυτού προώθησε την κυκλοφορία της στην πλατφόρμα streaming, Twitch. 

Η Honda είχε ήδη μια συνεργασία με το Twitch, έχοντας φιλοξενήσει το δικό της branded κανάλι Twitch από το 2019. Τον Νοέμβριο, η Honda φιλοξένησε ένα head-to-head Fortnite στο gaming stream της με κορυφαίους streamers. Στη συνέχεια, η μάρκα κυκλοφόρησε την 11η γενιά του Honda Civic στο Twitch. 

Το Civic είναι το νούμερο ένα όχημα με τους “Millennials και τη Γενιά Z, καθώς και αυτούς που αγοράζουν για πρώτη φορά αυτοκίνητο και τους πολυπολιτισμικούς αγοραστές, δεδομένου ότι είναι ένα από τα φθηνότερα οχήματα της Honda. Το 67% του κοινού του Twitch είναι κάτω των 35 ετών και η Honda θεωρεί το μοντέλο “ως δίοδο” για πιο μακροπρόθεσμη αφοσίωση στη μάρκα και μελλοντικές αγορές υψηλότερων τιμών. 

Μετά το πρώτο λανσάρισμα, η Honda παρουσίασε ένα δεύτερο μοντέλο – το Civic Sedan του 2022 – στο Twitch αυτόν τον Απρίλιο, μέσω μιας live-streaming συναυλίας με τη βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια και τραγουδοποιό H.E.R.

Προώθηση νέων μοντέλων 

Όπως η Honda, έτσι και η Hyundai δοκιμάζει νέες ψηφιακές προσπάθειες μέσω της συνεργασίας της με το National Geographic για την επαυξημένη πραγματικότητα, “Outside Academy”. Στην πρώτη από μια σειρά με τον νέο συνεργάτη της Hyundai, τη Disney, οι εταιρείες συνεργάστηκαν για μια εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας τριών εθνικών πάρκων που συνδέεται με τρία από τα λανσαρίσματα ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων της Hyundai. Το περιεχόμενο φιλοξενείται τόσο στο Instagram όσο και στην ιστοσελίδα του National Geographic. 

Πολλά παιδιά είχαν εγκλωβιστεί στο σπίτι και οι οικογένειες απλά δεν μπορούσαν να βγουν έξω και να ζήσουν την εμπειρία των όμορφων εθνικών πάρκων αυτής της χώρας. Η Hyundai ήθελε να κάνει κάτι λίγο διαφορετικό για να συνδεθεί με αυτούς τους καταναλωτές, αλλά και να τους προσφέρει μαθησιακές εμπειρίες που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από το σπίτι ή από τα σχολεία. 

Η Gen X και οι Millenials αγοράζουν τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της True Car και η πλειοψηφία των οπαδών που ασχολήθηκαν με το περιεχόμενο περιηγήθηκαν στο Instagram από το σπίτι τους, μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθούν με έναν millennial καταναλωτή σε μια πλατφόρμα στην οποία ήταν συνηθισμένοι. 

Σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των ΗΠΑ ηλικίας 18 έως 29 ετών χρησιμοποιούν το Instagram σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 40% όλων των άλλων ηλικιακών ομάδων, από τότε που η Hyundai Motor America ξεκίνησε στις 25 Απριλίου, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη δει το Instagram story και τα βίντεο της είχαν πάνω από 5,5 εκατομμύρια προβολές. 

Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν επίσης σε νεότερες, ψηφιακές πλατφόρμες με την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή των αντιλήψεων για ορισμένα από τα πιο παραδοσιακά οχήματά τους. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Pinterest ανακοίνωσε μια νέα λειτουργία “Story Pin”. Τα Story Pins ενσωματώνουν κάθετο βίντεο και κείμενο, παρόμοια με ένα Instagram Reel ή TikTok, και δεν απαιτούν εξωτερικό σύνδεσμο (όπως τα παλαιότερα Pinterest pins). Η Toyota επένδυσε σε αυτή τη νέα μορφή, προβάλλοντας pins από μια νεαρή ανθοπώλισσα, έναν εστιάτορα, έναν φωτογράφο και έναν θεραπευτή για να προωθήσει το Sienna του 2021, το μοντέλο μίνι βαν της Toyota. 

Η μάρκα γνώριζε ότι υπήρχε “μια κοινή λανθασμένη αντίληψη” σχετικά με το ποιος είναι ο τυπικός ιδιοκτήτης minivan και χρησιμοποίησε το Pinterest για να αναδείξει διαφορετικούς τρόπους ζωής στους οποίους θα μπορούσε να ανταποκριθεί το μοντέλο. Το Sienna σχεδιάστηκε για όσους έχουν περιπετειώδη και δραστήριο τρόπο ζωής, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν το όχημα για όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας και της διασκέδασης.

Το ίδιο το Pinterest προσπαθεί, επίσης, να προσελκύσει περισσότερες μάρκες αυτοκινήτων για να διαφημιστούν στην πλατφόρμα του, επικαλούμενο το γεγονός ότι οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να αναζητήσουν αντικείμενα υψηλού κόστους. Τον τελευταίο χρόνο, οι αναζητήσεις των χρηστών για “converted vans” αυξήθηκαν κατά 23 φορές, ενώ γενικότερα,  υπήρξε αύξηση 26% στην έρευνα για αυτοκίνητα στο Pinterest. Η Toyota ήταν η πρώτη μάρκα αυτοκινήτων που χρησιμοποίησε creator partnership στην πλατφόρμα και, σήμερα, διαθέτει 26.000 followers στο Pinterest.

Το μέλλον 

Καθώς οι μάρκες προσαρμόζονται σε νέες μορφές μέσων ενημέρωσης εστιάζουν λιγότερο στα τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ και τις ραδιοφωνικές διαφημίσεις.Οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες δεν απαιτούν απαραιτήτως από τη μάρκα να εγκαταλείψει κανένα στοιχείο της ταυτότητάς της. Προκαλούν, περισσότερο, τις μάρκες να καθορίσουν περαιτέρω την ταυτότητά τους, όπου αυτή ταυτίζεται με μια δεδομένη πλατφόρμα. 

Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές – ιδιαίτερα οι νεαρότεροι αγοραστές – εισέρχονται σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες, οι μάρκες αυτοκινήτων πρέπει να συνεχίσουν να προσαρμόζονται. 

Θα υπάρχει πάντα ένας ρόλος για τη τηλεόραση, αλλά αν οι εταιρείες δεν προσαρμοστούν και δεν εκμεταλλευτούν την άνοδο των ψηφιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τότε θα αρχίσουν να γίνονται αδιάφορες. Οι σημερινοί καταναλωτές θέλουν να μπορούν να συμμετέχουν.Θέλουν πιο εξατομικευμένο περιεχόμενο που τους επιτρέπει να προσαρμόζουν πράγματα ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους. Και το ψηφιακό marketing επιτρέπει στις επιχειρήσεις να το κάνουν αυτό με τρόπο που δεν μπορεί να γίνει με τη τηλεόραση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.