22 Ιαν 2025
READING

Η αδυναμία δοκιμής των ρούχων οδηγεί σε αύξηση των επιστροφών και μείωση της κερδοφορίας

5 MIN READ

Η αδυναμία δοκιμής των ρούχων οδηγεί σε αύξηση των επιστροφών και μείωση της κερδοφορίας

Η αδυναμία δοκιμής των ρούχων οδηγεί σε αύξηση των επιστροφών και μείωση της κερδοφορίας

Με τα δοκιμαστήρια σε καταστήματα της Zara σε διάφορες χώρες να παραμένουν κλειστά λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid, οι καταναλωτές δεν μπορούν να δοκιμάσουν τίποτα εντός του καταστήματος. Την περασμένη άνοιξη, οι λιανοπωλητές, από την Gap έως τη Nike και την H&M, αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους για αρκετές εβδομάδες. Και ακόμη και όταν τα καταστήματα ρούχων άρχισαν να ανοίγουν ξανά, πολλές εταιρείες επέλεξαν να κρατήσουν τα δοκιμαστήρια κλειστά, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση του Covid. 

Τα προβλήματα για τους καταναλωτές είναι κάπως προφανή. Το να μην μπορούν να δοκιμάσουν τα ρούχα εντός των καταστημάτων σημαίνει ότι ενδεχομένως θα αγοράσουν επιπλέον μεγέθη για να δουν αργότερα, στο σπίτι, ποιό τους ταιριάζει καλύτερα. Οι αγοραστές τείνουν να χρησιμοποιούν παρόμοια στρατηγική όταν αναζητούν ρούχα ή παπούτσια στο διαδίκτυο – θα αγοράσουν ένα φόρεμα σε δύο ή ακόμη και τρία μεγέθη – κάτι που συνέβαινε όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Για τις επιχειρήσεις, αυτό συνεπάγεται την ραγδαία αύξηση των επιστροφών των προϊόντων. Και αυτό έχει κόστος. Με την πανδημία του Covid να λειτουργεί ως ένα είδος αφύπνισης, οι έμποροι λιανικής πώλησης αναζητούν τρόπους για να λύσουν το δίλημμα που αφορά τα δοκιμαστήρια. 

Πέρυσι, οι καταναλωτές επέστρεψαν εμπορεύματα αξίας περίπου 428 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή περίπου το 10,6% των συνολικών λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου (National Retail Federation). Τα είδη ένδυσης αποτέλεσαν περίπου το 12,2% αυτού του ποσού, δήλωσε η NRF, προσθέτοντας ότι για κάθε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις, ο μέσος λιανοπωλητής επιβαρύνεται με 106 εκατομμύρια δολάρια σε επιστροφές εμπορευμάτων. 

Μια έρευνα της Coresight Research σε αγοραστές στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 42,4% επέστρεψε ανεπιθύμητα προϊόντα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, με τα ρούχα να κατατάσσονται ως η κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες επιστροφές, ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ηλεκτρονικών ειδών.

Ανάμεσα στις 10 κορυφαίες αιτίες που η Coresight προσδιόρισε στην έρευνά της ως λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές επέστρεφαν κάποιο ρούχο, το “αγοράστηκε μόνο για δοκιμή” κατέλαβε την 7η θέση. 

Τα υψηλότερα ποσοστά επιστροφών ειδικά στην κατηγορία των ενδυμάτων πιθανόν να επιδεινώνονται από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αγόρασαν για πρώτη φορά πέρυσι ρούχα μέσω διαδικτύου. Οι καταναλωτές που συνήθιζαν να πηγαίνουν στο εμπορικό κέντρο δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σερφάρουν στο διαδίκτυο. Οι πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 27,2% σε 121,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coresight. 

Τα υψηλά επίπεδα επιστροφών μειώνουν την κερδοφορία ενός προϊόντος. Το μέγεθος, η εφαρμογή και το χρώμα που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των αγοραστών αυξάνουν, επίσης, τα ποσοστά επιστροφών στα είδη ένδυσης. Οι λιανοπωλητές στρέφονται τώρα σε μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται πάνω στην τεχνολογία, εδώ και χρόνια, για να διορθώσουν αυτό ακριβώς το πρόβλημα. 

Η 3DLook, μια επιχείρηση τεχνολογίας μέτρησης των διαστάσεων του σώματος μέσω κινητού τηλεφώνου, παρουσίασε πρόσφατα μια νέα πλατφόρμα, με την ονομασία “YourFit”, την οποία σχεδιάζει να προσφέρει σε περισσότερους εμπόρους λιανικής πώλησης ενδυμάτων. Αυτή, επιτρέπει στους αγοραστές να δοκιμάζουν ρούχα ψηφιακά και κάνει συστάσεις για το μέγεθος με βάση τα δεδομένα που εισάγει ο χρήστης. Η τεχνολογία έχει ως στόχο να δείχνει στους πελάτες πώς ακριβώς θα φαίνονται τα ρούχα πάνω τους, σε μια εικονική εμπειρία στο διαδίκτυο ή σε ένα smartphone.

Ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα εμπιστοσύνης στην τεχνολογία ψηφιακών δοκιμαστηρίων προέρχεται από το Walmart, το οποίο τον Μάιο ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την ισραηλινή νεοφυή επιχείρηση Zeekit, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες που ψωνίζουν ρούχα από την ιστοσελίδα του. 

Όταν η τεχνολογία της Zeekit ενσωματωθεί στην ιστοσελίδα του Walmart, οι πελάτες θα μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες τους – ή να επιλέγουν από διαφορετικά μοντέλα που αντιπροσωπεύουν το ύψος, το σχήμα και τον τόνο του δέρματός τους. Στη συνέχεια, η ιστοσελίδα θα δείχνει πώς θα τους εφαρμόζουν τα ρούχα. Οι χρήστες μπορούν, ακόμα, να μοιράζονται εικονικά outfits με τους φίλους τους για να πάρουν μια δεύτερη γνώμη. 

Η Zeekit δήλωσε ότι τα εικονικά δοκιμαστήρια της μείωσαν τα ποσοστά επιστροφών κατά 36%. Στους προηγούμενους πελάτες της περιλαμβάνονται η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Macy’s και η εταιρεία κατασκευής αθλητικών παπουτσιών Adidas. 

Η εικονική δοκιμή ρούχων αλλάζει τα δεδομένα και λύνει αυτό που ιστορικά ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα να αναπαραχθούν στο διαδίκτυο – την κατανόηση της εφαρμογής και το πώς ένα ρούχο θα εφαρμόζει πραγματικά στους καταναλωτές. 

Ωστόσο, πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για να δοκιμάζουν ρούχα, η εμπειρία της εικονικής δοκιμής υιοθετήθηκε ευρύτερα από τη βιομηχανία ομορφιάς. Η Google λάνσαρε στα τέλη του περασμένου έτους ένα εργαλείο δοκιμής προϊόντων ομορφιάς επαυξημένης πραγματικότητας, για να βοηθήσει μάρκες όπως η L’Oreal, η MAC Cosmetics και η Charlotte Tilbury. Τα lip balms και οι σκιές ματιών είναι πολύ πιο εύκολο να αναπαραχθούν σε ένα πρόσωπο σε έναν καθρέφτη, λένε οι ειδικοί, από ότι η σωστή εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου outfit. 

Το Facebook αναπτύσσει διάφορους τρόπους χρήσης της επαυξημένης πραγματικότητας για την εικονική δοκιμή αντικειμένων όπως τα ρούχα – ακόμη και όταν αυτά παρουσιάζονται σε διαφήμιση. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην καθιέρωση της εμπειρίας αυτής στην επικρατούσα τάση.

Το Amazon, το οποίο έχει ξεπεράσει το Walmart και έχει γίνει ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής ενδυμάτων στη χώρα, έχει ασχοληθεί με την τεχνολογία ψηφιακών δοκιμαστηρίων, αλλά τίποτα δεν έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική. Φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στο να κάνει την τεχνολογία να λειτουργήσει στην κατηγορία των ειδών σπιτιού. Στην ιστοσελίδα της, διαθέτει μια λειτουργία “View in Your Room” που επιτρέπει στους πελάτες να σχεδιάσουν έναν χώρο με εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας. Το Amazon θα μπορούσε να επιδιώξει να αυξήσει τις επενδύσεις του όσον αφορά τη μόδα, μετά την κίνηση του Walmart. Παρόλα αυτά, ορισμένοι καταναλωτές πιθανότατα θα προτιμούν πάντα την επίσκεψη σε ένα πραγματικό δοκιμαστήριο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.