25 Απρ 2024
READING

Η συναισθηματικά συνδεδεμένη κοινότητα των πελατών με τις μάρκες οδηγεί σε καλύτερο marketing 

4 MIN READ

Η συναισθηματικά συνδεδεμένη κοινότητα των πελατών με τις μάρκες οδηγεί σε καλύτερο marketing 

Η συναισθηματικά συνδεδεμένη κοινότητα των πελατών με τις μάρκες οδηγεί σε καλύτερο marketing 

Σύμφωνα με νέα μελέτη της LoyaltyLion, oι λιανέμποροι που χρησιμοποιούν τις κοινότητες των brand τους για να δημιουργήσουν συναισθηματικές σχέσεις με τους πελάτες τους, βλέπουν μεγαλύτερη ROI από τις επενδύσεις τους στο marketing. 

Η έκθεση Community Matters, η οποία περιελάμβανε έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 καταναλωτές, εξηγεί πώς το να αισθάνονται οι πελάτες ότι ταυτίζονται με τις αξίες μιας μάρκας και το να τους προσφέρονται βιωματικά οφέλη που αναβαθμίζουν την αγοραστική τους εμπειρία, είναι σημαντικά για να παρακινήσουν τους πελάτες να ενταχθούν στην κοινότητα μιας μάρκας και να προβούν σε πολύτιμες ενέργειες, όπως η συγγραφή θετικών κριτικών, οι συστάσεις και άλλα. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πελάτες θα δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς με τις μάρκες αν αισθάνονται ότι ταυτίζονται με αυτές, και οι μάρκες χωρίς αυτές τις κοινότητες χάνουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν σχέσεις μεγαλύτερης διάρκειας που οδηγούν στην αφοσίωση και τη δια βίου εκτίμηση. 

Περισσότεροι από τους μισούς (57%) καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα παρακινούνταν να συμμετάσχουν σε μια πελατειακή κοινότητα αν κατανοούσαν βαθύτερα τι πρεσβεύει μια μάρκα και οι μισοί (50%) αν κατανοούσαν βαθύτερα το παρελθόν και την ιστορία της μάρκας. Έξι στους δέκα (61%) δήλωσαν ότι θα τους παρακινούσε να συμμετάσχουν σε μια κοινότητα μάρκας η δυνατότητα να συμβάλουν σε έναν σκοπό για τον οποίο ενδιαφέρονται. 

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι αγοραστές ωθούνται να συμμετάσχουν στην κοινότητα μιας μάρκας μέσω του βιωματικού πλεονεκτήματος της σύνδεσης και της μάθησης από τους άλλους. Τα δύο τρίτα (69%) των αγοραστών παρακινήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια κοινότητα εξαιτίας της δυνατότητας άμεσης επικοινωνίας με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και λίγο κάτω από τους μισούς (48%) από τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους ομοϊδεάτες τους. Επτά στους δέκα (70%) παρακινούνται από την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα προϊόντα από άλλους πελάτες που τα έχουν ήδη αγοράσει. 

Αντίθετα, μόλις το 43% δήλωσε ότι η δυνατότητα πρόσβασης σε συναλλακτικά οφέλη, όπως η δωρεάν αποστολή, θα τους παρακινούσε να ενταχθούν και να συμμετάσχουν στην κοινότητα μιας μάρκας. Άλλες εκθέσεις έχουν παρατηρήσει ότι η μέση ενεργή διαδικτυακή κοινότητα brand έχει τη δυνατότητα να αποφέρει ROI άνω του 4.000% – αριθμός που αυξάνεται κάθε χρόνο που η κοινότητα είναι ενεργή. 

Τα πρόσθετα οφέλη από την ύπαρξη περισσότερων ενεργών και αφοσιωμένων μελών της κοινότητας είναι ότι:

  • Αποτελούν τον πιο αποδοτικό τρόπο απόκτησης νέων πελατών, καθώς αξιοποιούν το word-of-mouth και συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με τη μάρκα. 

  • Συμμετέχουν σε μεγαλύτερες/πιο εμπνευσμένες συζητήσεις επειδή εμπιστεύονται τη μάρκα. 

  • Παρέχουν ανοιχτή και ειλικρινή ανατροφοδότηση που βοηθά τις μάρκες να διασφαλίσουν το μέλλον τους. 

  • Ενθαρρύνουν την υψηλότερη αξία ζωής των πελατών και την αφοσίωση στη μάρκα λόγω των συναισθηματικών συνδέσεών τους με αυτή.

Το τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλάζει. Ένας από τους καλύτερους τρόπους προσαρμογής για τις μάρκες στις αλλαγές είναι να επενδύσουν σε μια διαδικτυακή κοινότητα πελατών. Αυτές είναι πολύ ισχυρές, με το 47% των πελατών να δηλώνουν ότι θα ήταν αφοσιωμένοι στις μάρκες (και θα ξόδευαν περισσότερα με την πάροδο του χρόνου) αν γίνονταν μέλη μιας κοινότητας ομοϊδεατών.  Οι μάρκες που αναπτύσσουν τις σωστές τακτικές για τη δημιουργία συναισθηματικών συνδέσεων στο πλαίσιο αυτών των κοινοτήτων θα μπορούσαν να δουν αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, καθώς οι σχέσεις τους με τους πελάτες τους αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. 

Η άνοδος των διαδικτυακών πελατειακών κοινοτήτων είναι μια ευκαιρία για τις μάρκες να ενισχύσουν την αφοσίωση και να αυξήσουν τα έσοδα.Μάρκες όπως η Sephora και η Red Bull έχουν επικεντρωθεί σε αυτό εδώ και πολύ καιρό. Οι κοινότητές τους έχουν γίνει η ζωογόνος δύναμη των brand τους, με νέους πελάτες να εντάσσονται συνεχώς προκειμένου να νιώσουν ότι είναι μέρος κάτι μεγαλύτερου και συναρπαστικού. Ως αντάλλαγμα, αυτές οι μάρκες έχουν άμεση επαφή με τους πελάτες τους όσον αφορά τις ιδέες, την ανατροφοδότηση και την έμπνευση. 

Τα ενεργά μέλη της κοινότητας είναι το πιο ισχυρό περιουσιακό στοιχείο του marketing και η πιο αξιόπιστη πηγή εσόδων μιας μάρκας. Ενεργούν ως υποστηρικτές, γεγονός που με τη σειρά του υποστηρίζει τους στόχους της εκάστοτε μάρκας για την απόκτηση πελατών. Ξεκινούν συζητήσεις για αυτές, οι οποίες υποστηρίζουν τη στρατηγική τους για social engagement, και παρέχουν αυθεντικό social proof που βοηθά στην απόκτηση νέων πελατών. 

Τα brands θα πρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν μια ακμάζουσα πελατειακή κοινότητα που βασίζεται λιγότερο στα συναλλακτικά οφέλη και περισσότερο στις ισχυρές συναισθηματικές συνδέσεις. Αυτό είναι που θέλουν οι σημερινοί καταναλωτές ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.