25 Απρ 2024
READING

Πώς διαμορφώνεται η μετα-πανδημική στρατηγική λιανικής πώλησης της Apple 

4 MIN READ

Πώς διαμορφώνεται η μετα-πανδημική στρατηγική λιανικής πώλησης της Apple 

Πώς διαμορφώνεται η μετα-πανδημική στρατηγική λιανικής πώλησης της Apple 

Καθώς οι άνθρωποι επανέρχονται σε πιο φυσιολογικές αγοραστικές συνήθειες, η Apple εγκαινιάζει νέα καταστήματα.Την περασμένη εβδομάδα, η Apple άνοιξε το νεότερο κατάστημά της στις ΗΠΑ, καθώς προχωρά στην επέκταση της φυσικής της παρουσίας, σε μια προσπάθεια να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. 

Πριν από τον κορονοϊό, τα καταστήματα λιανικής της Apple λειτουργούσαν κυρίως ως σημεία πώλησης, επισκευής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Apple αναγκάστηκε να επανεξετάσει τη μορφή των καταστημάτων της και μετέφερε ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Τώρα, καθώς οι άνθρωποι επανέρχονται στις κανονικές τους αγοραστικές συνήθειες, η Apple, όπως και άλλες εταιρείες λιανικής πώλησης, προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ των υπηρεσιών της εντός των καταστημάτων και των διαδικτυακών υπηρεσιών της. 

Η Apple άνοιξε το πρώτο της κατάστημα κοντά στα κεντρικά της γραφεία στην Καλιφόρνια πριν από 20 χρόνια και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 500 καταστήματα παγκοσμίως. Η στρατηγική λιανικής πώλησης της εταιρείας έχει χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες εταιρείες που σπεύδουν να την ακολουθήσουν. Ενώ η κομψή αισθητική της έχει εμπνεύσει πολλές μάρκες, όπως η Everlane και η Warby Parker, ώθησε επίσης περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας να εισέλθουν στο φυσικό λιανικό εμπόριο. Με την πάροδο των ετών, η Microsoft προσπάθησε να μιμηθεί τη στρατηγική των αυτόνομων καταστημάτων της Apple – μόνο και μόνο για να καταλήξει να κλείσει όλες τις τοποθεσίες με την έλευση του Covid. Αυτό το μήνα, η Google άνοιξε το δικό της flagship store στη Νέα Υόρκη. 

Πριν από την πανδημία, η Apple ήταν γνωστή για τα Genius bars της, όπου οι πελάτες μπορούσαν να μιλήσουν πιο ήρεμα με τους υπαλλήλους λιανικής πώλησης για το ποια νέα προϊόντα να αγοράσουν ή για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Όμως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτή η διάταξη αποτελούσε πρόκληση, καθώς δεν υπήρχαν εμπόδια μεταξύ των υπαλλήλων και των πελατών. Μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων το περασμένο καλοκαίρι, η Apple ανταποκρίθηκε προωθώντας τα ραντεβού στο κατάστημα, καθώς και επεκτείνοντας τις επιλογές παραλαβής από το κατάστημα και επί του πεζοδρομίου (curbside pickup option). 

Σύμφωνα με την εταιρεία, όλα τα καταστήματα της Apple άνοιξαν ξανά για το κοινό από τις 14 Ιουνίου. Εκδηλώσεις εντός του καταστήματος, όπως μαθήματα εκμάθησης χρήσης προϊόντων και μαθήματα κατάρτισης – τα οποία έγιναν διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας – επανέρχονται σταδιακά σε περισσότερες αγορές, εφόσον το επιτρέπουν οι τοπικοί νόμοι. Εκτός αυτού, η εταιρεία παρουσίασε το νέο της πρόγραμμα Creative Studios, ώστε να εμφανιστεί την ίδια περίοδο με το άνοιγμα των νέων καταστημάτων, το οποίο ξεκινά στο Λος Άντζελες και το Πεκίνο και τελικά επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις. Τα Creative Studios θα διδάξουν στους συμμετέχοντες πώς να δημιουργούν βίντεο, μουσική και φωτογραφικό υλικό χρησιμοποιώντας προϊόντα της Apple. Θα λαμβάνουν, επίσης, καθοδήγηση από καλλιτέχνες, μη κερδοσκοπικούς συνεργάτες και την Apple.

Παρολαυτά, η Apple θα διατηρήσει ορισμένα χαρακτηριστικά που υιοθέτησε κατά την εποχή του Covid. Για παράδειγμα, τα express shopping counters, τα οποία διαθέτουν οθόνες με τα πιο δημοφιλή αξεσουάρ της εταιρείας και επιτρέπουν στους πελάτες να επιλέξουν και να πληρώσουν άμεσα ένα προϊόν, θα παραμείνουν οριστικά σε ισχύ. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξήθηκαν οι πωλήσεις αρκετών από τα προϊόντα της εταιρείας, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονταν ή παρακολουθούσαν τα σχολικά μαθήματα από το σπίτι. Στα πιο πρόσφατα τριμηνιαία κέρδη της, η εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα από Mac έφτασαν τα 9,10 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 70,1% σε σχέση με πέρυσι. Εν τω μεταξύ, τα έσοδα του iPad έφτασαν τα 7,80 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 78,9% σε σχέση με πέρυσι. 

Μετά τον Covid, οι εταιρείες που εξακολουθούν να επενδύουν στο φυσικό λιανικό εμπόριο είναι εκείνες των οποίων τα καταστήματα προσθέτουν επιπλέον αξία πέραν των πωλήσεων – οι οποίες μπορούν να διευκολυνθούν μέσω του διαδικτύου. Για εταιρείες όπως η Apple, τα νέα καταστήματα αποτελούν μια ευκαιρία για σταδιακή ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Το να επεκτείνει η Apple την παρουσία της με φυσικά καταστήματα έχει λογική. Γνωρίζει ότι τα φυσικά καταστήματα – παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία – εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ της εταιρείας και του πελάτη που διαρκούν.

Τα καταστήματα της Apple εξυπηρετούν λειτουργίες πέραν των πωλήσεων – η εταιρεία χρησιμοποιεί τα καταστήματά της επίσης για την επισκευή των προϊόντων και την προσφορά εκπαιδευτικών εργαστηρίων, μεταξύ άλλων υπηρεσιών. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Genius bar, τα σεμινάρια και τα pop-up events. Καθώς αποκτά μεγαλύτερη παρουσία και ενώ οι ανταγωνιστές περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, η εταιρεία έχει την ευκαιρία να αποκτήσει βαθύτερη κατανόηση του τι επιθυμούν οι αγοραστές να δούν μετά την πανδημία στα καταστήματά της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.