22 Δεκ 2024
READING

5 megatrends του λιανεμπορίου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο το 2021 

6 MIN READ

5 megatrends του λιανεμπορίου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο το 2021 

5 megatrends του λιανεμπορίου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο το 2021 

Ενώ ο πλήρης αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας στο λιανικό εμπόριο παραμένει άγνωστος, ως επί το πλείστον όλοι μπορούν να συμφωνήσουν ότι η αναστάτωση και η επιτάχυνση των τάσεων ήταν κοινά θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Καθώς διανύουμε το 2021, οι λιανοπωλητές πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα ότι υπάρχει μια παλιά “κανονικότητα” στην οποία πρέπει να επιστρέψουν. Αυτά που ίσχυαν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου πριν από το 2020 δεν υφίστανται πλέον. 

Παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο μέλλον, υπάρχουν ορισμένες τάσεις στο λιανικό εμπόριο που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι θα αναδείξουν τη σημασία τους το 2021. Αυτά τα πέντε megatrends του λιανικού εμπορίου σημείωναν ήδη άνοδο πριν από τον COVID, και τώρα η σημασία και η επικαιρότητά τους έχουν επιταχυνθεί από την πανδημία. 

Τάση No.1: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η απόλυτη προτεραιότητα    

Ο COVID-19 ανάγκασε τους λιανοπωλητές να προσαρμοστούν γρήγορα σε έναν νέο, digital-first κόσμο. Το 2020 παρατηρήθηκε μια μαζική μετατόπιση της ζήτησης από τα φυσικά καταστήματα στα διαδικτυακά και του engagement από την δια ζώσης αγορά στην digital-first ή την αποκλειστικά ψηφιακή. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες έπρεπε να αγωνιστούν για να ανταποκριθούν, τόσο για να αντιμετωπίσουν μεγάλες διαταραχές στον ανεφοδιασμό, όσο και για να αντιμετωπίσουν τον τρόπο επαναπροσδιορισμού των αποθεμάτων ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα σε αυτή τη μετατόπιση της ζήτησης. 

Ως αποτέλεσμα αυτής της αστάθειας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των λιανοπωλητών το 2021. Αντί να κάνουν πίσω στις δαπάνες πληροφορικής, πολλοί λιανοπωλητές θα διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους που υποστηρίζουν τη δημιουργία ευέλικτων, ψηφιακά καθοδηγούμενων επιχειρήσεων. 

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών ψηφιακού μετασχηματισμού, πολλοί λιανοπωλητές θα επανεξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους δραστηριοποιούνται στην πώληση. Το livestreaming, τα pop-up καταστήματα, οι ενοικιάσεις και οι συνδρομητικές υπηρεσίες είναι μεταξύ των επιλογών που θα εξεταστούν. 

Τάση No. 2: Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες όσον αφορά το omnichannel      

Το omnichannel – η δημιουργία seamless εμπειριών καθώς οι καταναλωτές διασταυρώνουν κανάλια και σημεία επαφής – θα συνεχίσει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα το 2021. Όταν πρόκειται για το omnichannel, το “όχι άλλες δικαιολογίες” πρέπει να είναι το νέο μότο του λιανεμπορίου.  Παλαιότερα, οι λιανοπωλητές έβρισκαν ένα σωρό λόγους για τους οποίους δεν μπορούσαν να επενδύσουν στο omnichannel, όπως το ότι τα περιθώρια κέρδους ήταν πολύ μικρά, τα έξοδα αποστολής πολύ υψηλά ή το γεγονός ότι οι καταναλωτές τους προτιμούν να ψωνίζουν στα φυσικά καταστήματα.

Στο μέλλον οι καταναλωτές δεν θα νοιάζονται για τα περιθώρια κέρδους ή τα έξοδα αποστολής – θα αναμένουν omnichannel προσφορές σε κάθε περίπτωση. Η αυξημένη διαφάνεια των επιπέδων των αποθεμάτων, οι πιο ευέλικτες επιλογές αγοράς και συλλογής και οι εξαιρετικά μικτές ψηφιακές/φυσικές μέθοδοι αγοράς είναι οι νέες προσδοκίες. 

Οι λιανοπωλητές πρέπει να σχεδιάσουν ένα omnichannel μέλλον, που θα τους επιτρέπει να καταγράφουν τη ζήτηση από όποιο κανάλι και αν προέρχεται και να ανταποκρίνονται σε αυτή τη ζήτηση ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται τα αποθέματα και πού επιλέγουν οι καταναλωτές να παραλάβουν τα προϊόντα τους. 

Η αξία του omnichannel γίνεται φανερή από την πανδημία, κατά τη περίοδο που τα καταστήματα δεν λειτουργούσαν, με ορισμένους από τους λιανοπωλητές που τα πάνε καλύτερα να είναι αυτοί που είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις online παραγγελίες με το απόθεμα των καταστημάτων. 

Το 2021 θα είναι η χρονιά που περισσότεροι λιανοπωλητές θα αρχίσουν να καταρρίπτουν τα εμπόδια μεταξύ των καναλιών για να προσφέρουν μια πραγματική εμπειρία omnichannel. Και προς το τέλος του 2021, αναμένεται ότι οι λιανοπωλητές θα επικεντρωθούν όχι μόνο στην παροχή ομαλών εμπειριών omnichannel, αλλά και στην παροχή κερδοφόρων εμπειριών. 

Τάση No. 3: Τα βιώσιμα brands κερδίζουν την αφοσίωση των καταναλωτών 

Η περιβαλλοντική και φιλική προς το περιβάλλον ευαισθητοποίηση αποτελούσε τάση πριν από την έλευση του COVID-19, με τους λιανοπωλητές και τα brands να σπεύδουν να παρουσιάσουν συναρπαστικές νέες σειρές προϊόντων, συνεργασίες και πρωτοβουλίες για να αναδείξουν τη δέσμευσή τους στην αειφορία. 

Κατά τη διάρκεια του lockdown, ο κόσμος είδε τον άμεσο αντίκτυπο που είχε η μειωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα στον πλανήτη – μια συνειδητοποίηση που θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερα άτομα να καταναλώνουν με μεγαλύτερη συνειδητότητα. Σε συνδυασμό με τις καταστροφικές συνέπειες της ξηρασίας, των πυρκαγιών και των ισχυρών καταιγίδων, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η βιωσιμότητα θα συνεχίσουν να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για ένα αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού. 

Καθώς διανύουμε το 2021, περισσότεροι καταναλωτές αναμένεται να δείξουν τη προτίμησή τους σε μάρκες που δίνουν προτεραιότητα στις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Τάση Νο. 4: Η βιομηχανία της ένδυσης υιοθετεί την “slow fashion” 

Ενώ η fast fashion κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η αγοραστική συμπεριφορά των millennial και centennial και η συνολική αύξηση του ενσυνείδητου καταναλωτισμού θα επιταχύνουν τη ζήτηση για “slow fashion”. 

Ο όρος αυτός αφορά την προτίμηση για διαχρονικά κομμάτια, μόδα που ξεπερνά τις εποχές και μόδα που μπορεί να εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες. 

Το 2021, θα δούμε τον πλήρη αντίκτυπο της τάσης της slow fashion να λαμβάνει χώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι μειωμένα αποθέματα, πιο περιορισμένες ποικιλίες προϊόντων από ό,τι προηγουμένως και λιγότερες συλλογές, με περισσότερες “season-less” συλλογές. 

Τάση No. 5: Οι λιανοπωλητές επιδιώκουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση 

Οι μάρκες που είναι πολύ στενά εστιασμένες – ή που βρίσκονται μόνο στην κατηγορία των “discretionary” ή μη απαραίτητων καταναλωτικών δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας – θα επιδιώξουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε πολλαπλά επίπεδα το 2021. 

Δεν αρκεί να πωλούν προϊόντα – οι λιανοπωλητές πρέπει να παρέχουν και υπηρεσίες που γίνονται όλο και πιο απαραίτητες για τους καταναλωτές – υπηρεσίες που είτε ενεργοποιούν τα προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές είτε εξασφαλίζουν τον τρόπο ζωής που υπόσχονται τα προϊόντα. 

Οι λιανοπωλητές επιδιώκουν, επίσης, να διαφοροποιήσουν τις κατηγορίες των προϊόντων τους. Αυτό επιταχύνει μια τάση που υπήρχε πριν από την πανδημία, με τη συγχώνευση των κάθετων κλάδων λιανικού εμπορίου. Ένα παράδειγμα είναι τα super market που πωλούν τις δικές τους μάρκες ρούχων. Και με την Κίνα ειδικότερα να ανακάμπτει από την πανδημία, το δυτικό ενδιαφέρον για γεωγραφική διαφοροποίηση – ιδίως στην Κίνα, που αποτελεί ήδη μια περιοχή προτεραιότητας από καιρό – αυξάνεται. 

Το 2021 οι λιανοπωλητές θα αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και πολυπλοκότητες καθώς θα προσπαθούν να διαφοροποιήσουν ταυτόχρονα τόσο τα επιχειρηματικά μοντέλα, όσο και τις γεωγραφικές περιοχές.  

Η εύρεση relevance στην εποχή της πανδημίας 

Οι λιανέμποροι αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν επιχειρήσεις που έχουν κατασκευαστεί για να αλλάζουν και που θα τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές αναταραχές. Ταυτόχρονα, ποτέ δεν ήταν πιο ζωτικής σημασίας για τους λιανοπωλητές να είναι relevant. Αυτά τα πέντε megatrends έχουν τη δύναμη να επιβιώσουν τόσο στην εποχή της πανδημίας όσο και στην μετα-πανδημική εποχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.