19 Απρ 2024
READING

Το φαινόμενο του «Greenwashing» κατακλύζει την βιομηχανία της μόδας  

2 MIN READ

Το φαινόμενο του «Greenwashing» κατακλύζει την βιομηχανία της μόδας  

Το φαινόμενο του «Greenwashing» κατακλύζει την βιομηχανία της μόδας  

Σύμφωνα με το report του «Changing Markets Foundation» το (59%) των ισχυρισμών αειφορίας και βιωσιμότητας που διατυπώνονται από μεγάλες εταιρείες μόδας, όπως η H&M, η Asos, ακόμη και η Patagonia, είναι αβάσιμες ή παραπλανητικές. Αποτελεί γεγονός οι μάρκες δεν δείχνουν σαφή πρόθεση και δέσμευση να μειώσουν την χρήση συνθετικών ινών με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ αρκετές εταιρείες εντάσσουν στο λειτουργικό τους την κυκλική οικονομία, η βιομηχανία της μόδας φαίνεται να μην είναι σε θέση να ακολουθήσει τέτοιου είδους πρακτικές. 

Αρχικά στο συγκεκριμένο report βαθμολογούνται 46 από τις μάρκες που υποστηρίζουν την διαφάνεια σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά αφενός την ποσότητα των συνθετικών υλικών στις συλλογές τους, αφετέρου τις δεσμεύσεις τους να απομακρυνθούν από αυτές. Μερικές από αυτές είναι τα Zara, το Primark, τα H&M και η Burberry.Κατά μέσο όρο  μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα των ινών των ρούχων είναι συνθετικά με αποτέλεσμα να προέρχονται από πηγές ορυκτών. Επιπλέον, φαίνεται ότι κανένα από τα fashion brands που ρωτήθηκαν δεν έχει δεσμευτεί να εξαλείψει πλήρως τις συνθετικές ίνες από την παραγωγική τους αλυσίδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάστηκαν και οι ισχυρισμοί αειφορίας των μεγάλων εμπορικών σημάτων. Συγκεκριμένα τουλάχιστον το (59%) των πράσινων ισχυρισμών υπήρξε κατά κύριο λόγο αντίθετο με τις οδηγίες της βρετανικής αρχής ανταγωνισμού. Αυτά δηλώνουν ότι οι ισχυρισμοί των brands οφείλουν να είναι σαφείς, αληθινοί και ακριβείς, λαμβάνοντας υπόψη τον πλήρη κύκλο ζωής ενός προϊόντος. Για παράδειγμα, η πλειονότητα των brands προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους βιωσιμότητας, αντικαθιστώντας τον νέο πολυεστέρα με ίνες βασισμένες σε ανακυκλωμένα μπουκάλια. Αυτό δεν αποτελεί μία αρκετά βιώσιμη λύση μολονότι τα  ρούχα καταλήγουν μετά στα σκουπίδια. Τα Fashion brands θα πρέπει να επενδύσουν σε πραγματικά βιώσιμες λύσεις, όπως τα ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά. 

Συνοψίζοντας η έκθεση επισημαίνει ότι η H&M, η Asos και τα M&S είναι οι μεγαλύτερες «greenwashers» μάρκες. Για παράδειγμα, η συλλογή Conscious της H&M θεωρείται πιο βιώσιμη καθώς έχει δημιουργηθεί από τουλάχιστον (50%) «βιώσιμα υλικά», ενώ στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη συλλογή περιέχει πολύ περισσότερες συνθετικές ίνες, ενώ ορισμένα είδη της έχουν κατασκευαστεί ακόμη και από (100%) πολυεστέρα, πράγμα το οποίο δεν τη καθιστά βιώσιμη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.