27 Απρ 2024
READING

Το Pinterest απαγορεύει τις διαφημίσεις απώλειας βάρους

3 MIN READ

Το Pinterest απαγορεύει τις διαφημίσεις απώλειας βάρους

Το Pinterest απαγορεύει τις διαφημίσεις απώλειας βάρους

Το Pinterest ανακοίνωσε μια νέα πολιτική που απαγορεύει όλες τις διαφημίσεις που περιέχουν γλώσσα ή εικόνες που σχετίζονται με την απώλεια βάρους, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να δημιουργήσει μια πιο inclusive πλατφόρμα για τους χρήστες. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη πλατφόρμα που θεσπίζει μια τέτοια πολιτική. 

Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια της Εθνικής Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών (NEDA), απαγορεύουν ένα ευρύ φάσμα μηνυμάτων γύρω από την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών μαρτυριών, των αναφορών στον Δείκτη Μάζας Σώματος ή σε παρόμοιους δείκτες, των προϊόντων που ισχυρίζονται ότι προκαλούν απώλεια βάρους όταν φοριούνται στο σώμα ή στο δέρμα και των διαφημίσεων που υποτιμούν ή εξιδανικεύουν ορισμένους σωματότυπους. 

Η κίνηση αυτή ανταποκρίνεται στην απότομη αύξηση των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και των διατροφικών διαταραχών μεταξύ των νέων καταναλωτών που εντοπίζει η NEDA, καθώς και στην αύξηση των αναζητήσεων που σχετίζονται με την ευεξία που αναφέρει το Pinterest. Αυτές οι τάσεις έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας και οι καταναλωτές ενδέχεται να αισθάνονται πρόσθετη πίεση για απώλεια βάρους καθώς οι δια ζώσης συναθροίσεις επανέρχονται με τη χαλάρωση των περιορισμών του COVID-19.

Η εταιρεία έχει μακρά ιστορία στην προσπάθειά της να διαφοροποιηθεί από άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω της εστίασης στη θετικότητα και την ανακάλυψη. Στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί κατά του body-shaming και έχει απαγορεύσει διαφημίσεις που προωθούν κατασταλτικά της όρεξης ή χάπια απώλειας βάρους και διαδικασίες όπως η λιποαναρρόφηση. 

Η κατηγορία της απώλειας βάρους και της δίαιτας είναι γεμάτη απάτες – η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission) έχει ακόμη και μια ειδική σελίδα για τον εντοπισμό των αρνητικών ενδείξεων – οπότε η απόφαση του Pinterest θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ υποστηρικτικά σε αυτό.

Ωστόσο, η κατηγορία της διατροφής και της άσκησης πιθανότατα θα αυξήσει τις δαπάνες μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να ξεφορτωθούν τα “Covid κιλά”, έναν όρο που αναφέρεται στο βάρος που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Τα ευρήματα της NEDA δείχνουν, επίσης, ότι οι σοβαρές διατροφικές διαταραχές έχουν γίνει πιο διαδεδομένες τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα της κρίσης, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει μεγαλύτερη ευθύνη στις πλατφόρμες για τη διασφάλιση της υγείας των χρηστών. 

Το Pinterest τοποθετεί τη νέα πολιτική ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες συνήθειες των χρηστών. Οι αναζητήσεις για το “body neutrality” – ένα κίνημα που προωθεί την αποδοχή του σώματός μας όπως είναι – έχουν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, ενώ οι αναζητήσεις για “healthy mindset quotes” έχουν αυξηθεί κατά δεκατρείς φορές. 

Το Pinterest, το οποίο είδε τα έσοδά του να εκτοξεύονται καθώς οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι λόγω των περιορισμών του COVID-19, έχει εισαγάγει παρόμοιες πρωτοβουλίες για να καταπολεμήσει αυτό που θεωρεί ως αυξανόμενη διαδικτυακή τοξικότητα. Τον Απρίλιο, κυκλοφόρησε έναν κώδικα για τους δημιουργούς (Creator Code) που, μεταξύ άλλων συστάσεων, ενθαρρύνει τους influencers να εφαρμόζουν το inclusion, να έχουν επίγνωση των triggers που προκαλούν και να μην μιλούν υποτιμητικά στους άλλους. Η εταιρεία βρέθηκε πέρυσι αντιμέτωπη με τη δική της διαμάχη που σχετίζεται με το inclusion, αφού πρώην εργαζόμενοι έφεραν στο προσκήνιο ισχυρισμούς για ρατσιστικές συμπεριφορές στο χώρο εργασίας και άδικες αμοιβές. 

Οι ίδιοι οι διαφημιστές παλεύουν περισσότερο με ένα ιστορικό προώθησης περιοριστικών προτύπων σχετικά με την ομορφιά και την υγεία. Η Unilever, ο γίγαντας των συσκευασμένων προϊόντων που βρίσκεται πίσω από μάρκες όπως το Dove και το Axe, απαγόρευσε νωρίτερα μέσα στη χρονιά τη χρήση της λέξης “φυσιολογικό” στη διαφήμιση και τις συσκευασίες των brand ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.