20 Απρ 2024
READING

Το άνοιγμα των αγορών αυξάνει τις παγκόσμιες πωλήσεις της H&M

4 MIN READ

Το άνοιγμα των αγορών αυξάνει τις παγκόσμιες πωλήσεις της H&M

Το άνοιγμα των αγορών αυξάνει τις παγκόσμιες πωλήσεις της H&M

Η σουηδική εταιρεία γρήγορης μόδας, H&M, σημείωσε προοδευτική ανάκαμψη των πωλήσεων της τους έξι μήνες έως και τα τέλη Μαΐου, καθώς τα καταστήματά της άνοιγαν σταδιακά, κάτι που σημαίνει ότι το λιανικό εμπόριο σε φυσικά καταστήματα παραμένει  ένα σημαντικό κομμάτι για τις μεγάλες μάρκες.

Η περίοδος μετά την πανδημία έχει αυξήσει τις απαιτήσεις των καταναλωτών και αυτό έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ορισμένοι δεν έχουν ανταποκριθεί και η απόφαση της Gap να αποχωρήσει από τη Βρετανία και την Ιρλανδία είναι ένα παράδειγμα για το πως μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να “χάσει” την κατεύθυνση της.

Η H&M έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά μέχρι τώρα. Οι πωλήσεις του ομίλου κατά το εξάμηνο έως τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 12% και έφτασαν τα 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ περίπου το ένα τρίτο (1.800) των καταστημάτων της εταιρείας έκλεισαν προσωρινά στο τέλος του 2020, αυτά άνοιξαν σταδιακά καθώς οι περιορισμοί χαλάρωναν. Μέχρι τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο της H&M, περίπου 1.300 καταστήματα ήταν κλειστά και μέχρι τα τέλη Μαΐου μόνο 140 καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Την ίδια περίοδο πέρυσι, η έναρξη της πανδημίας ανάγκασε το κλείσιμο περίπου 4.000 καταστημάτων. Έτσι, οι συγκρίσεις του τρέχοντος έτους είναι εξαιρετικά ευνοϊκές. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που ξεκινούν από τον Δεκέμβριο, η εταιρεία μόδας σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη, δημιουργώντας κέρδη 198 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι της απώλειας 357 εκατομμυρίων δολαρίων στο αντίστοιχο χρονικό πλαίσιο πέρυσι. Τον Ιούνιο η εταιρεία σημείωσε αύξηση 25% στις πωλήσεις.

Η αγορά της Αμερικής αρχίζει να κυριαρχεί και αυτή της Κίνας να συρρικνώνεται

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της ανάκαμψης υπήρξαν μερικές πολύ ισχυρές επιδόσεις στις κορυφαίες 10 αγορές της H&M. Οι ΗΠΑ προχώρησαν μπροστά με αύξηση 269% χάρη στο άνοιγμα της χώρας πιο γρήγορα από ότι αλλού. Οι ΗΠΑ είναι τώρα η μεγαλύτερη αγορά για την H&M και ξεπερνά την Γερμανία. Άλλες αγορές όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν ήταν η Ρωσία (198%), η Ιταλία (113%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (96%).

Μία από τις κορυφαίες αγορές που σημείωσαν μείωση ήταν αυτή της Κίνας με πτώση 23%. Στο δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Κίνα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της H&M, αλλά πλέον έχει πέσει στην έκτη θέση. Ένα ζήτημα για την εταιρεία ήταν η αντίδραση των καταναλωτών σχετικά με την απόφαση να σταματήσει η χρήση βαμβακιού που προέρχεται από την αμφιλεγόμενη περιοχή Xinjiang της Κίνας. Ωστόσο, ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι μάρκες γρήγορης μόδας γενικά δεν προσαρμόζονται αρκετά γρήγορα στις απαιτήσεις των Κινέζων καταναλωτών. Η H&M έκλεισε, επίσης, 13 καταστήματα στην Κίνα μειώνοντας τον αριθμό κάτω από 500.

Η επέκταση σε νέες αγορές

Συνολικά για το πλήρες έτος 2021, η H&M αναμένει να κλείσει περίπου 350 καταστήματα, κυρίως σε καθιερωμένες αγορές, και θα ανοίξει περίπου 100 σε αναπτυγμένες και νέες αγορές. Για παράδειγμα, θα κάνει ντεμπούτο στον Παναμά μέσω franchise. 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν μια άλλη προτεραιότητα και οι πωλήσεις στο 2ο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 40%. Οι διαδικτυακές πωλήσεις συνέχισαν να αναπτύσσονται πολύ καλά ακόμη και όταν είχαν ανοίξει καταστήματα, γεγονός που δείχνει ότι οι πελάτες εκτιμούν το γεγονός ότι μπορούν να κάνουν αγορές μέσω του καναλιού που προτιμούν.

Τον Μάρτιο, η H&M άνοιξε διαδικτυακά στο Κατάρ μέσω franchise και κυκλοφόρησε, επίσης επιτυχώς, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Zalora, στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Τον Απρίλιο, η μάρκα Weekday της H&M, η οποία διαθέτει 58 καταστήματα, άνοιξε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου About You, σε 23 αγορές στην Ευρώπη. 

Στην αναζήτηση για συμπληρωματικές ροές εσόδων, η H&M η οποία ήταν συνιδιοκτήτης της Sellpy από το 2015, πήρε το μεγαλύτερο μέρος της πριν από την πανδημία. Η H&M επεκτείνει τώρα την επιχείρηση από τις τέσσερις τρέχουσες αγορές της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας σε άλλες 20 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για να το επιτύχει αυτό, η Sellpy θα συνεργαστεί με την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της H&M.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.