Από τη μόδα DIY (do it yourself) έως τις αγορές στο TikTok, πολλές τρέχουσες τάσεις μόδας και λιανικού εμπορίου καθοδηγούνται από τη Gen Z. Η ίδια γενιά οδηγεί, επίσης, την καινοτομία στην ομορφιά, από προϊόντα μέχρι και τους τρόπους marketing που σχετίζονται με την κατηγορία.
Η Gen Z είναι μια γενιά με πλήρη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τη βοηθούν να εκφράσει τις απαιτήσεις, τις διαφωνίες και τις αμφιβολίες της. Αυτό ασκεί πίεση στις μάρκες να ανταποκρίνονται όλο και πιο γρήγορα. Τα άτομα αυτής της γενιάς μπορούν να κάνουν τις απόψεις τους να ακουστούν πολύ πιο δυνατά από τις προηγούμενες γενιές. Δεν εκτιμούν μόνο τις μάρκες που δίνουν προσοχή στα σχόλιά τους, αλλά υπάρχει και η προσδοκία ότι οι μάρκες θα κάνουν τις ανάλογες αλλαγές. Πολλές μάρκες προσπαθούν να ακούν πραγματικά τι ζητούν και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις τους.
Στις ΗΠΑ, η Gen Z είναι η πιο διαφορετική γενιά μέχρι σήμερα σε ότι αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνικότητα και την διαφορετικότητα, οπότε η κοινωνική ενσωμάτωση και η ποικιλομορφία αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για τις μάρκες. Περίπου το 79% των Gen Zs που ρωτήθηκαν από την Y Pulse συμφωνούν ότι οι μάρκες που δημιουργούν προϊόντα για το δέρμα έχουν την ευθύνη να αντιπροσωπεύουν όλα τα χρώματα. Οι ορισμοί της κοινωνικής ενσωμάτωσης έχουν επίσης διευρυνθεί, καλύπτοντας τη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το μέγεθος του σώματος και την αναπηρία. Οι αγοραστές της Γενιάς Z αναμένουν ότι οι επωνυμίες και τα προϊόντα θα ευθυγραμμιστούν μαζί τους αντιμετωπίζοντας αυτά τα ζητήματα.
Η Gen Z βλέπει τις μάρκες ως συμπληρωματικές ως προς το ποιοι είναι. Πυρήνας της ταυτότητάς τους είναι ζητήματα γύρω από την ποικιλομορφία, την ενσωμάτωση, τη βιωσιμότητα, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αντίληψη των εμπορικών σημάτων ως ανθρώπων έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Η γενιά αυτή δεν πρόκειται να αγοράσει προϊόντα από μια μάρκα με την οποία δεν θα ήταν φίλοι.
Τα τελευταία χρόνια, οι δαπάνες των καταναλωτών έχουν μετατοπιστεί από τα καλλυντικά χρώματος σε περιποίηση δέρματος, καθοδηγώντας επιχειρήσεις που αποτελούν ηγέτες της αγοράς, όπως η L’Oréal και η Estée Lauder. Αυτή η εξέλιξη συνδέεται στενά με το υψηλότερο επίπεδο αυτοαποδοχής της Gen Z.
Στην Gen Z αρέσουν τα υβριδικά προϊόντα, επειδή συνεπάγονται αξία για τα χρήματα και μετατόπιση στη μειωμένη κατανάλωση.Επομένως, έχει αρχίσει να υπάρχει μια ώθηση για προϊόντα πολλαπλών χρήσεων και οι καταναλωτές θέλουν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα πράγματα και σε προσιτές τιμές.
Η ομορφιά ως έκφραση του εαυτού και αυθεντικότητας
Η αύξηση της δημοτικότητας της περιποίησης της επιδερμίδας δεν εμπόδισε την εκ νέου ενασχόληση με έντονο και πολύχρωμο μακιγιάζ. Η συνύπαρξη και των δύο τάσεων αποτελεί μια έκφραση της ρευστής προσέγγισης της γενιάς σε θέματα ταυτότητας και της μεταβαλλόμενης στάσης της απέναντι στην έννοια της ομορφιάς. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν το μακιγιάζ είναι για να εκφράσουν πώς νιώθουν εκείνη τη στιγμή.
Οι έντονες επενδύσεις, τα τολμηρά σχήματα και τα γυαλιστερά χείλη επιστρέφουν, αλλά οι τάσεις συνεχώς αλλάζουν.Η Γενιά Ζ δεν χρησιμοποιεί ένα απλό, καθημερινό μακιγιάζ, αλλά πειραματίζεται πολύ περισσότερο. Έχει να κάνει με την υποστήριξη των διαφορετικών πτυχών της προσωπικότητάς τους και των διαφορετικών διαθέσεων και συναισθημάτων τους.
Αυτή η στάση παρακινεί την Gen να απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές, «τέλειες» διαφημίσεις των εμπορικών σημάτων ομορφιάς και να μετατοπιστεί προς εικόνες που αντανακλούν τις δικές τους ατέλειες. Σύμφωνα με την Y Pulse, το 62% των ατόμων της Gen Z ισχυρίζεται ότι οι μάρκες επεξεργάζονται υπερβολικά τις φωτογραφίες και το 70% δηλώνει ότι του αρέσει όταν το περιεχόμενο από μάρκες δεν είναι τέλειο. Οι μάρκες ανταποκρίνονται αναζητώντας «πραγματικότητα» σε μοντέλα. Ψάχνουν για μοντέλα με φακίδες, ουλές ή ραγάδες.
Αποτελεσματικότητα, αξία και εκπαίδευση
Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για έρευνα, οι Gen Zs είναι καταξιωμένοι και πεπειραμένοι αγοραστές που εκτιμούν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων πάνω από όλα, αλλά παρακολουθούν και την τιμή.
Σύμφωνα με τη Good Light, οι καταναλωτές της μάρκας πραγματοποιούν έρευνα μεταξύ 5 έως 10 συστατικών πριν αγοράσουν ένα προϊόν, εξερευνώντας όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε μια σύνθεση. Οι μάρκες αποκρίνονται προσπαθώντας να διευκολύνουν τη διαδικασία, παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες και παίζοντας το ρόλο των εκπαιδευτικών.
Το κυριότερο που αλλάζει όμως είναι η αντίληψη για την ομορφιά ως εικόνα αλλά και ως έκφραση.Η γενιά Ζ αντιλαμβάνεται την ομορφιά ως προσωπική έκφραση που περιέχει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου.Δεν αντιλαμβάνονται την ομορφιά ως ένα πρότυπο που όλοι πρέπει να ακολουθήσουν, μια αντίληψη που έχει επικρατήσει για πολλές δεκαετίες.Και για αυτό αναζητούν μάρκες που φαίνονται και είναι αυθεντικές αλλά δεν είναι τέλειες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.