24 Απρ 2024
READING

Γιατί η Gap κλείνει τα φυσικά καταστήματα

3 MIN READ

Γιατί η Gap κλείνει τα φυσικά καταστήματα

Γιατί η Gap κλείνει τα φυσικά καταστήματα

Γεγονός αποτελεί η ανακοίνωση της Gap επιβεβαιώνοντας ότι θα κλείσει και τα 81 φυσικά καταστήματά της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το ευρέος διαδομένο retail brand σκοπεύει σταδιακά να εξελίξει και να αναπτύξει την επιχείρησή του στον κόσμου του διαδικτύου. Παρόλα αυτά εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι μετά το κλείσιμο των καταστημάτων θα παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στους υπαλλήλους, οι οποίοι πρόκειται να επηρεαστούν από την συγκεκριμένη ενέργεια. 

Η Gap δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1987 και έχει στο δυναμικό της καταστήματα στην Ιρλανδία από το 2006. Ο συνολικός αριθμός των φυσικών της καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία φτάνει τα 81, σύμφωνα με το σύστημα εύρεσης καταστημάτων στο ηλεκτρονικό site της Gap. Τον περασμένο μήνα προέκυψαν εικασίες ότι η Gap σχεδίαζε να κλείσει 19 καταστήματα, αλλά η τελική ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι θα επηρεαστεί το σύνολο των καταστημάτων και στις δύο χώρες. Πράγματι θα σταματήσει η λειτουργία όλων των καταστημάτων της «Gap Speciality» και «Gap Outlet» που έχουν έδρα λειτουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία με σταδιακό τρόπο από το τέλη Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

Κατόπιν, μετά από μια στρατηγική αναθεώρηση της εταιρείας, η οποία στοχεύει στην ανεύρεση νέων, σύγχρονών και πιο οικονομικών τρόπων για τη διατήρηση της παρουσίας και την εξυπηρέτηση καταναλωτών στην Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, θα διατηρηθεί μόνο η διαδικτυακή επιχείρηση της Gap. Είναι αδιαμφισβήτητα εμφανής η άνοδος και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, με αποτέλεσμα να γίνεται πραγματικότητα η πρώτη ψηφιακή επιχείρηση αναζητώντας νέους συνεργάτες, ώστε να προωθηθεί σωστά η διαδικτυακή επιχείρηση.

Η Gap έχει προβλήματα τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο ακόμη και στην Αμερική που έχει την μεγαλύτερη παρουσία.Οι δυσκολίες έχουν οδηγήσει σε μια σειρά αποφάσεων όπως αυτή του κλεισίματος των καταστημάτων στην Αγγλία και την Ιρλανδία.Πρόσφατα η εταιρεία ξεκίνησε την συνεργασία της με τον Kanye West με την μάρκα Yeezy σε μια προσπάθεια να βρεί έμπνευση αφού εδώ και καιρό έχει χάσει τον προσανατολισμό της.

Χαμένο έδαφος από νέες εταιρείες

Ενώ η Gap ήταν ένα πολύ αγαπημένο brand στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως δεν μπόρεσε να οδηγήσει τις εξελίξεις και αναγκάστηκε να τις παρακολουθεί αφού πολλές νέες μάρκες την ξεπέρασαν.

Απουσία έμπνευσης

Η εταιρεία δεν έχει μια νέα ιστορία να αφηγηθεί και οι νεότερες  γενιές δεν είναι τόσο κοντά της όσο οι προηγούμενες γενιές.Κάθε μάρκα πρέπει να παραμένει αυθεντική στην ιστορία της αλλά πρέπει η ιστορία της να ανανεώνεται και να είναι σχετική με το περιβάλλον.

Τιμολογιακή πολιτική

Η Gap ήταν πάντα μια προσιτή μάρκα και αφορούσε μεγάλο μέρος της αγοράς αλλά σε ένα σημείο μάλλον η στρατηγική της άλλαξε και προσπάθησε να γίνει πιο premium χωρίς να αλλάζει τίποτα σε γκάμα και ποιότητα.Αυτό δημιούργησε μια μεγάλη σύγχυση στην τοποθέτηση της μάρκας χάνοντας πελάτες αλλά και το ξεκάθαρο στίγμα της στην αγορά.

Ανάπτυξη χωρίς στρατηγική

Η εταιρεία άνοιξε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο χωρίς να είναι σε θέση να υποστηρίξει αυτή την ανάπτυξη με προστασία της μάρκας, ξεκάθαρη στρατηγική αλλά και παραχωρώντας δικαιώματα franchise και άδειες χρήσης σε τρίτους retailers oι οποίοι δεν μπορούσαν να στηρίξουν με κεφάλαια την ανάπτυξη.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι που η εταιρεία έμεινε πίσω αλλά συνοψίζοντας η κύρια δυσκολία της μάρκας ήταν ότι αυτό που έκανε τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά ήταν ένα “απομεινάρι” μιας στρατηγικής που ήταν πολύ επιτυχημένη πριν 20 χρόνια αλλά από τότε ο κόσμος άλλαξε και δυστυχώς η μάρκα δεν άλλαξε ποτέ.Και μάλλον επιβεβαίωσε το όνομα της.”Κενό’.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.